Matka Pariisiin jatkuu internetissä


Teksti: Ida Korhonen, Kuvat: Elisa Hara

Miten liittyvät toisiinsa uusiin ihmisiin tutustuminen, Pariisin ilmastoneuvotteluista oppiminen, nettikampanjan tekeminen ja ilmastonmuutoksen pysäyttäminen? Varmaan monellakin tavalla, mutta tällä kertaa mielessäni on Matkalla Pariisiin -hankkeen verkkovaikuttamisen koulutus Helsingissä. Ainakin jokainen yllämainituista seikoista löytyi seinältä, jonne kasattiin koulutukseen osallistuneiden tavoitteita.

Koulutus käynnistyi lauantaina mukavasti herkullisella (ja ilmastoystävällisellä!) vegaanilounaalla. Sen jälkeen oli luvassa tutustumista sekä kaksi tietopakettia, joiden aikana valkeni moni asia ilmastoneuvotteluista ja siitä, kuinka verkossa voi vaikuttaa – ja kuinka meihin siellä vaikutetaan.

Koulutus tarjosi vielä jotain paljon oppimistakin tärkeämpääkin. Seuratessaan melkein 20 mahtavan ihmisen työskentelyä, kuullessaan heidän mielipiteitään ja ajatuksiaan sekä nähdessään, kuinka he olivat valmiita toimimaan ilmaston puolesta, syntyi tunne siitä, että tarttumalla toimeen on mahdollista ihan oikeasti saada jotain aikaan! Tunne kehittyi hiljalleen koko viikonlopun ajan ja räjähti päälle seuraavana maanantaina. Ystäväni ovat saaneet kestää koko koulutusta seuranneen viikon jatkunutta motivaatiopuuskaa.Valmistyö_blogi

Verkkovaikuttamiskoulutukseen kuului tietenkin myös verkossa vaikuttamista. Kolme koulutusviikonlopussa alkunsa saanutta kampanjaa on parhaillaan käynnissä ja löydettävissä verkosta. Toivottavasti mahdollisimman moni ihminen huomaa ne ja lähtee mukaan tempauksiin, jos ei muuten niin tykkäämällä ja jakamalla. (Vink vink, toivottavasti tunnet painostavan katseeni niskassasi!)

Lähtölaskentana Pariisiin toimii 30 pientä ilmastotekoa -niminen tempaus, joka löytyy helposti Facebookista.

Itse Pariisin tapahtumia taas voi seurata Biojätebussilla Pariisiin -videoblogista, jossa nimestä päätellen taidetaan tehdä matkaa hyvinkin vakavalla mielellä.

Kolmantena on Sukupolvet suojelemassa ympäristöä -kampanja, joka myöskin löytyy Facebookista. Sen tarkoituksena on herättää keskustelua ympäristöasioista ja tuoda myös iäkkäämpien ihmisten ääntä kuuluviin.

Jokainen näistä kolmesta verkkokampanjasta saatiin aikaan parissa tunnissa. Kuvitelkaa, paljonko ehditään vielä saada aikaan ennen kuin ilmastoneuvottelut ovat (toivottavasti onnellisesti) takana. Kuten jo aikaisemmassa blogitekstissä  todettiin: Meidän on koetettava varmistaa, että neuvotteluissa saadaan aikaan sopimuksia, joiden avulla ainoan planeettamme ilmaston lämpeneminen pystyttäisiin pysäyttämään noin 2 asteeseen (tai kuten koulutuksessa opimme ALLE 2 asteeseen).

Katsellessani koulutuksen viimeisenä päivänä seinälle koottuja tavoitteita, saatoin hyvillä mielin todeta kaikkien niistä toteutuneen tavalla tai toisella. Tai no, sitä ilmastonmuutosta ei ihan vielä saatu pysäytettyä, mutta se onkin meidän kaikkien yhteinen tehtävämme.

KATSO MYÖS