Matka Pariisiin alkaa


Teksti: Elisa Hara

 

Joulukuussa maailman päättäjät kokoontuvat Pariisiin sopimaan uudesta maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta. Näyttää uhkaavasti siltä, että uusi sopimus ei tule olemaan riittävän tiukka että sen avulla ilmaston lämpeneminen voitaisiin pysäyttää siedettävälle tasolla eli noin kahteen asteeseen.

Aktiivista kansalaistoimintaa ilmastoasioissa tarvitaan sekä ennen ilmastokokousta että sen jälkeen. Kokouksen alla tulee huolehtia, että kansalaisten ääntä kuullaan. Esimerkiksi ympäristöministeriön TNS Gallupilla teettämän kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista on sitä mieltä, että kansainvälisen yhteisön tulisi tehdä kaikkensa lämpötilan nousun rajoittamiseksi kahteen asteeseen. Neljä viidestä suomalaisesta on sitä mieltä, että kunnianhimoisia ilmastotoimia tarvitaan pikaisesti. Ilmastonsuojelu ei myöskään pääty Pariisin kokoukseen, oli sen lopputulos mikä tahansa. Kansainvälinen sopimus ei yksin riitä ratkaisemaan ilmastokysymystä – varsinkaan silloin, jos se ei ole riittävän tiukka.

Nyt käynnistyvä Matkalla Pariisiin -blogi on osa Luonto-Liiton Matkalla Pariisiin -hanketta, jossa vahvistetaan nuorten ympäristövastuullista kansalaisuutta sekä opitaan kansalaisvaikuttamisen menetelmiä. Ensisijaisesti 16–29-vuotiaille nuorille suunnattuun hankkeeseen kuuluu kolme koulutusviikonloppua kansalaisvaikuttamisesta sekä mielenosoitusmatka biokaasubussilla Pariisiin seuraamaan ilmastoneuvotteluja paikan päällä.

Pariisissa tarkoitus on osallistua kansalaisyhteiskunnan järjestämiin tapahtumiin ja foorumeihin sekä verkostoitua eri kansalaisjärjestöiden kanssa ympäri maailmaa. Luonto-Liitto ottaa myös osaa Pariisissa 12.12.2015 järjestettävään suurmielenosoitukseen, jossa kansalaiset ympäri maailman tulevat vaatimaan ja kannustamaan neuvottelijoita, jotta nämä saisivat aikaiseksi parhaan mahdollisen ilmastosopimuksen.

Voit seurata matkaamme Pariisiin nuortenluonto.fi-sivun blogista sekä Luonto-Liiton Facebookin, Instagramin ja Twitterin välityksellä.

Lisää ilmastoinfoa löytyy myös osoitteesta: ilmasto.org.

Psst! Luonto-Liiton ilmasto- ja energia toiminta on aktivoitumassa ja uusien ilta järjestetään 22.10.2015. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan toimintaan, ota yhteyttä: auli.elolahti (at)  gmail.com

KATSO MYÖS