Voiko festari olla ekologinen?


Teksti ja kuvat: Mirja Kolttola, pääkuva: Ilosaarirock / Arttu Kokkonen

Monta kymmentä tuhatta osallistujaa imevä tapahtuma kuluttaa ympäristöä, se on varma. Sähkönkulutuksen ja roskan lisäksi on keskusteltu myös festivaalien lähiympäristön säilymisestä ja rasituksesta. Euroopassa jo monet sertifikaatit ja palkintojärjestelmät ovat pyrkineet palkitsemaan festivaaleja, jotka ottavat ympäristön huomioon järjestelyissään.

Ilosaarirock on Suomessa näiden ansioiden suhteen veteraani alallaan. Kierrätys on maksimoitu ja toteutetaan loppuun saakka, tarjoilut toteutetaan mahdollisuuksien mukaan reilun kaupan tuotteilla, hiilipäästöjä tarkkaillaan ja minimoidaan ja sähkönkulutusta seurataan. Lisäksi joka vuosi tuotoista lahjoitetaan osa luonnonsuojeluun.

Miksi juuri Ilosaarirock? Ehkä siksi, että se järjestetään vapaaehtoisvoimin ja järjestötoiminnalla, jolloin toiminta pohjaa järjestäjien arvomaailmaan. Tuottaja Katri Kilpiän mukaan Ilosaaren lähtökohta onkin olla omantunnon festivaali.

ilosaari (2)Sitä se on paitsi järjestäjille, myös kävijöille. Festivaalivieraana kun pääsee itse lajittelemaan roskansa vapaaehtoisten avustamana.

Hiilipäästöjen vähentämiseksi kokeiltiin tänä kesänä myös Ilosaaren omia bussikuljetuksia, joita järjestettiin eri puolilta Suomea. Toiminnan kehittäminen koko ajan ympäristöystävällisempään suuntaan on järjestäjille selkeä tavoite. Yhteistyötä ja tutkimusta esimerkiksi paikallisten oppilaitosten kanssa tehdään koko ajan.

Koska päästöiltä ei voida kuitenkaan välttyä, järjestäjät pyrkivät hyvittämään ne lahjoittamalla luonnonsuojeluun EU:n päästökaupan hintojen mukaisen korvaavan summan. Vuonna 2014 summa oli 1 487 euroa, ja se käytettiin järvilohen suojelemiseen. Tänä kesänä suojelukohteena oli uhanalainen maakotka.

Tuottaja Petri Variksen mukaan suojelukohteet valitaan läheltä, jotta voidaan varmistaa, että vaikutukset näkyvät.

ilosaari3– Esimerkiksi ensimmäisen suojelukohteen kaivurilaskut tulivat meille maksettavaksi, ja pääsimme katsomaan rupiliskoja. On hienoa nähdä, että olemme oikeasti vaikuttaneet kantojen nousuun, Varis kertoo.

Yleisö- ja artistipalaute festivaalin ympäristöystävällisyydestä on positiivista. Monet artistit itse toivovat festivaaleilta kierrätysintoa. Kilpiä tietää ainakin yhden bändin, joka on myös Ilosaarirockin jälkeen lisännyt toivelistaansa kierrätystavoitteet.

Ja jos 50 000 ihmistä lajittelee itse roskansa, ehkä joku oppii tekemään niin jatkossa kotonakin.

Sarjakuvataiteilija Milla Paloniemelle ekoarvot merkkaavat 

millaKiroileva siili -sarjakuvistaan tuttu Milla Paloniemi on ympäristöasioiden suhteen miltei konkari. Siilikin on kommentoinut muun muassa ilmastomuutosta, mutta sen lisäksi Paloniemi on toimittanut kasviskeittokirjoja ja maalannut kierrätysohjeita. Omalta takapihalta löytyvät huussi ja komposti.

Ilosaarirockissa Paloniemi vieraili piirtämässä henkilökohtaista sarjakuvaansa, Norpatti-blogia.

Hirveästi kritisoitavaa Paloniemikään ei Ilosaaren järjestelyistä löydä. Tupakantumpit huolestuttavat, mutta kun hän saa tietää, että kannettavia tuhkiksia löytyy, ilme kirkastuu.

– Jaah, no mutta sehän on hyvä! Mahtavaa muutenkin, että kierrätys hoidetaan ihan loppuun saakka, siitä pisteet kotiin, Paloniemi sanoo.

Hän on itse intohimoinen kierrättäjä. Tarkempi tietämys lajittelusta hioutui loppukeväällä 2013 Leppävaarassa Paloniemen maalatessa seinämaalausta aiheesta.

– Tarkoitus oli näyttää, mikä jäte lajitellaan minnekin. Tein siitä blogipäivityksiäkin. Seinämaalaus tuli työmaa-aitaan, mikä oli myös hienoa kaupunkitilan käyttöä.

Omalla ajallaan Paloniemi viihtyy puutarhassaan, ui mielellään luonnonvesissä ja vierailee erilaisissa tapahtumissa. Ilosaarirock on hänelle kokonaan uusi, mutta mieleinen kokemus.

– Rentolavalla kannatti käydä uimassa! Ja ihan mahtavaa, että oli näin paljon vegaanisia vaihtoehtoja ruokakojuilla, Paloniemi riemuitsee.

KATSO MYÖS