Porlan lähimetsällä on toivoa


Teksti ja kuvat: Kukka Kyrö

Kävelen suurten lehtipuiden reunustamaa polkua Porlassa, Lohjalla. Pysähdyn hetkeksi ihailemaan keltaisia vaahteroita. Koiranulkoiluttajat ja lenkkeilijät pysyttelevät tiukasti polulla, mutta itse sukellan hetkeksi siltä sivuun. Kumarrun tutkimaan lahopuuta, kävelen varovasti metsänpohjalta kurottavien hiirenporrassaniaisten lomasta.

Vaikka Porlan metsä on kapea kaistale tien ja vanhojen kalankasvatusaltaiden välissä, sinne on helppo uppoutua. Korvat havaitsevat kyllä ohiajavien autojen äänet, mutta niin ne poimivat myös puissa hyörivien tiaisten rupattelun, lehtien kahinan tuulessa, lasten äänet ja kala-altailla viihtyvien sorsien äänet. Syksyisessä metsässä on rauhoittava karikkeen ja sienien tuoksu.

Tällaisissa pienissä kaupunkimetsän sirpaleissa tulee harvoin pysähdyttyä. Usein ne ovat läpikulkupaikkoja tai lenkkimaastoja. Tärkeitä sellaisinakin, mutta istuessani hiljaa paksulla kuusimaapuulla mietin miten paljon pienikin metsä kaupungissa voi antaa, kun pysähtyy tarkastelemaan yksityiskohtia.

Porla2

Lohjan järven rannalla sijaitseva Porlan entisen kalaviljelylaitoksen alue on paljon muutakin kuin lähimetsä. Se on upea metsä- ja järviluonnon sekä kulttuurihistorian muodostama lähiluontokokonaisuus, josta moni kaupunki olisi kateellinen. Metsäpolut ja rannan ulkoilureitti ovat kaupunkilaisten ahkerassa käytössä. Monet jäävät kala-altaiden äärelle ihastelemaan vesilintujen runsautta, altaassa uivia karppeja sekä kesäisin ilmassa partioivia sudenkorentoja. Kesäillan hämärryttyä Porla on myös oivallinen paikka tarkkailla lepakoita.

Tällaisen kaupunkiluontokeitaan luulisi olevan turvassa, mutta näin ei ole. Alueen kohtalosta on kiistelty jo vuosikymmenten ajan ja kiista on taas ajankohtainen uuden osayleiskaavan myötä. Kaupunki on suunnitellut alueelle kerrostaloja ja hotellia, mutta kaupunkilaisten vastustuksen takia esityksistä, joissa Porlaa kehitettäisiin luontokohteena ja vesistöntutkimuskeskuksena, on tullut varteenotettavia vaihtoehtoja. Porlalla on siis toivoa. Ilman aktiivista alueen luontoa puolustavaa liikettä Porla, monen muun lähimetsän tavoin, olisi varmasti rakennettu täyteen taloja jo aikaa sitten.

 

KATSO MYÖS