Maahanmuuttajat mukaan toimintaan


Teksti: Malva Green, Kuva: Hanna Heikkilä

Suomen ympäristökeskuksen selvityksen mukaan maahanmuuttajataustaiset lapset, nuoret ja perheet eivät liiku luontoalueilla yhtä paljon kuin muut Suomessa asuvat. Myös luonto- ja ympäristöjärjestöissä on huomattu, että maahanmuuttajat eivät ole toistaiseksi löytäneet mukaan toimintaan.

Luonto-Liitto kehittää ensi vuonna toimintaansa siten, että maahanmuuttajataustaisten lasten, nuorten ja perheiden kynnys tulla mukaan toimintaan ja tapahtumiin madaltuisi.

Vuoden 2016 aikana pilotoidaan esimerkiksi maahanmuuttajataustaisille ja kantasuomalaisille perheille tarkoitettuja yhteisiä luontoretkiä. Tavoitteena on edesauttaa maahanmuuttajataustaisten perheiden osallistumista luontoharrastustoimintaan ja tarjota tilaisuuksia tutustua suomalaiseen luontoon.  Yhteisten retkien ja muun toiminnan puitteissa maahanmuuttajat ja suomalaiset perheet voivat myös tutustua toisiinsa. Samalla tulevat tutuiksi retkeilyyn ja luonnossa liikkumiseen liittyvät suomalaiset tavat ja käytännöt.

– On tullut esiin, että maahanmuuttajat ei niinkään halua, että heille järjestetään omaa toimintaa. Sen sijaan he toivovat, että voisivat tulla mukaan sellaisiin tapahtumiin, joissa tapaa suomalaisia. Tällaista yhteistä toimintaa haluaisimme erityisesti kehittää, kertoo Luonto-Liiton puheenjohtaja Varpu Määttänen.

Luonto-Liiton tavoitteena on myös kouluttaa lisää maahanmuuttajataustaisia nuoria sekä nuoria aikusia ohjaajiksi luotokerhoihin ja -leireille.

Toivomme, että saisimme leirinohjaajaksi enemmän maahanmuuttajataustaisia nuoria. Tekisimme mielellämme yhteisyötä maahanmuuttajajärjestöjen kanssa, että tämä onnistuisi. Voisimme esimerkiksi järjestää maahanmuuttajajärjestöjen kanssa yhteisiä koulutuksia ohjaajaksi haluaville, Varpu Määttänen kertoo.

Luonto-Liiton leireille ovat tervetulleita kaikki lapset ja nuoret taustasta riippumatta. Leiriläisen ei tarvitse myöskään olla kokenut luonnossa liikkuja eikä aiempaa luonnontuntemusta tarvita. Ohjaajien kanssa voi keskustella ennen leiriä, jos osallistujilla on erityistoiveita tai kysyttävää esimerkiksi ruokavalion tai toimintatapojen suhteen.

Lisätietoja Luonto-Liiton maahanmuuttajille suunnatusta toiminnasta antaa Malva Green, malva.green(at)luontoliitto.fi

KATSO MYÖS