Sinä, minä ja pari miljoonaa muuta


Kolumni213

Teksti: Aino Saarenmaa, Kuvitus: Eero Astala

Kansainvälisyys alkaa monessa asiassa olla jo itsestäänselvyys. Ympäristönsuojelussa se on erityisen tärkeää, sillä ympäristöongelmat eivät tottele valtioiden rajoja, ja yksi asia vaikuttaa aina toiseen. Kun koralliriutat katoavat, vaikutukset eivät jää pelkästään meriin, ja metsien katoamisesta kärsivät muutkin kuin metsän asukit.

Tapoja vaikuttaa löytyy joka lähtöön. Kiireiset voivat kirjoittaa vetoomuksen netissä, ja lomailijoille on tarjolla ekomatkoja. Seikkailunhaluiset voivat viettää vaikka kokonaisen vuoden vapaaehtoistöissä ulkomailla.

Kansainvälinen toiminta antaa paljon myös tekijälleen, tapahtui se sitten järjestössä, lomamatkalla tai työleirillä. Odotettavissa on ainakin ikimuistoisia kokemuksia, tuoreita näkökulmia, ja toivottavasti myös uusia ystäviä. Etenkin järjestötoiminnassa kansainvälisyys on suunnaton voimavara, kun saman asian ympärillä toimivat voivat jakaa ideoitaan ja kokemuksiaan.

Hyviä esimerkkejä kansainvälisestä joukkovoimasta ovat internetyhteisöt Avaaz ja Causes. Palvelun avulla ihmiset ympäri maailman voivat esimerkiksi vetoomuksien ja lobbauksen avulla vaikuttaa siihen, että heidän mielipiteensä otetaan huomioon päätöksenteossa. Kansainvälisen näkyvyyden ansiosta paikallisetkin asiat voivat hyvässä lykyssä saada nopeasti kollektiivista voimaa taakseen.

Tällä hetkellä jo yli 2,5 miljoonaa ihmistä eri puolilta maailmaa on vaatinut Euroopan unionia kieltämään mehiläisille vaaralliset hyönteismyrkyt. Suomessa asiaa pitävät esillä Luonto-Liitto ja Suomen luonnonsuojeluliitto. Pidetään peukkuja pölyttäjien puolesta.

Muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, eikä tavoitteisiin välttämättä päästä heti. Tärkeintä on kuitenkin pitää asioita esillä, sillä tietoisuuden kasvattaminen on ensimmäinen askel kohti toimintaa.

Kirjoittaja on Luonto-Liiton toimitus- ja viestintäharjoittelija.

KATSO MYÖS