Satokauden herkkuja kekrin kunniaksi


Teksti ja kuva: Emilia Raunio

Pöytä notkuu rieskoista, puuroista, limpuista, höyryävistä padoista ja muista tarjoomuksista. On kekrin aika: nyt vietetään entisajan talonpoikien suurinta merkkipäivää, jolloin juhlistetaan satokauden päättymistä ja uuden alkamista.

Kekriperinteessä korostuu monta hyvää asiaa. Kun padat höyryävät, tekemisen ilo, lähiruoan ja perinteiden arvostus, ekologisuus ja yhdessä aidoista mauista nauttiminen tuovat lämpöä pimeneviin syysiltoihin. Patojen ääreen siis!

Talonpoikaisperinteessä loka-marraskuu oli työn ja ilon aikaa. Muinaissuomalaisilla alkoi tuolloin uusi kalenterivuosi. Karja tuotiin sisätiloihin ja tehtiin syysteurastukset, jyvät korjattiin laariin ja juurekset säilöttiin kuoppiin.

Sadonkorjuujuhlan eli kekrin aikana pöytä pidettiin koreana aamusta iltaan ja satokauden päättymistä juhlittiin juoman ja ruoan voimalla. Kun pöydästä hupenivat herkut parempiin suihin, emännälle tuli kiire tuoda uutta apetta tarjolle, sillä uskomusten mukaan yltäkylläinen pöytä tiesi sato-onnea myös tuleville vuosille.

Kekripöytä palkitsee

Nykyaikana harvempi teurastaa itse lammasta tai pui viljaa omasta maasta juhlapöytään. Supermarketeista voi olla hankalaa löytää kotimaisia herkkuja, kuten juuriselleriä, kurpitsaa tai villiyrttejä. Neuvokas suuntaa tiensä toreille tai ostaa herkut suoraan maatilalta tai vaikka ruokapiirin kautta.

Kekrin viettäminen antaa mahdollisuuden palata ruokakulttuurimme juurille maistamaan aitoja makuja. Ja mikä estää aloittamasta omaa kasvimaata. Syksyllä uurastus toden totta palkitaan kekripöytään istuttaessa.

Talkkunasta kinuskimarjoihin

Lammaspaisti oli ja on yhä tyypillinen kekriruoka, mutta yhtä hyvin sitä ovat uutisvilja, sesongin juurekset ja metsän marjat. Kekrinvietto aloitetaan aamulla talkkunapöperöllä tai uutisviljasta haudutetulla puurolla. Sadonkorjuun vihanneksista saadaan mehevä keitto, joka tarjotaan rieskan kera. Aterian päättävät kirpeät metsän marjat, jotka tarjotaan kinuskikastikkeen kera. Sadonkorjuun juhla-ateria on katettu!

 

Savolainen ohratalkkunapöperö

Kiehauta 5 dl vettä ja lisää joukkoon 2 dl talkkunajauhoja hiljalleen sekoittaen. Anna hautua hetken ja lisää suolaa hyppysellinen. Tarjoa voisilmän tai marjojen kera.

Tiesitkö: Talkkunan raaka-aineet vaihtelevat maantietellisen paikan mukaan. Savossa talkkunan pohjana käytetään ohraa ja Hämeessä kauraa.

Uutispuuro riihitetyistä ruispuurojauhoista

Uutispuuro tehdään uutisista eli tuoreista jauhoista heti sadonkorjuun jälkeen. Vastajauhetussa viljassa ovat ravintoaineet parhaimmillaan ja maku samettisen pehmeä.

Ripottele 2,5 dl ruisjauhoja litraan hiehuvaa vettä jatkuvasti sekoittaen. Anna hautua tunnin verran ja mausta suolalla. Tarjoa puolukoiden tai muiden marjojen kera.

Tiesitkö: Perinteisin menetelmin valmistetun riihiruisjauhon ruis on käsitelty aidossa riihessä. Ruislyhteet asetellaan riihen parsille ja lämmitetyssä riihessä savu ja kuiva ilma desinfioivat ja kuivattavat viljan. Käsittely antaa rukiille omintakeisen maun ja pitää viljan hyvänä.

Sadonkorjuun juhlava kuunsirppikeitto

Kuunsirppikeitto koostuu kahdesta eri värisestä keitosta, jotka annostellaan vierekkäin. Käytä mielikuvitusta lautasta värittämään! Ohjeessa väreinä ovat keltainen kurpitsasta ja porkkanasta ja punainen punajuuresta.

1 kurpitsa (ota siemenet talteen ja paahda uunissa keiton koristeeksi)
2 porkkanaa
1 omena
yrttejä
suolaa

Punajuuria
Sipulia
Yrttejä
Suolaa

Halkaise kurpitsa ja kaavi hedelmäliha kattilaan. Lohko porkkana ja omena kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että kuutiot peittyvät. Kuutioi myös punajuuret ja sipulit erilliseen kattilaan ja peitä vedellä. Keitä vihanneksia n. 20 min ja ota lientä talteen. Soseuta vihannekset kattiloissa ja lisää mausteet ja tarvittaessa lientä. Annostele keitot vierekkäin lautaselle niin, että keltainen väri muodostaa kuunsirpin. Ripottele paahdetut kurpitsansiemenet keiton päälle ja koristele esim. timjaminoksalla tai muilla yrteillä  ja tarjoa maustamattoman tuorejuuston ja ohrarieskan kera.

Ohrarieska

Sekoita 3 dl kylmää vettä, 5 dl ohrajauhoja ja 0,5 tl suolaa ja anna turvota hetken. Taputtele rieskat uunipellille kahdeksi isoksi tai useammaksi pieneksi rieskaksi ja paista 300-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Kinuskimarjat

Sekoita kattilassa 2 dl raakamaitoa (tai täysmaitoa) ja 1,5 dl tummaa ruokosokeria. Keitä hiljalleen 10-15 min sekoittaen. Lisää lopuksi voinokare. Jos haluat kastikkeesta kiinteämpää, malta keittää pidempään. Kaada hieman jäähtynyt kastike huurteisten karpaloiden tai puolukoiden tai muiden marjojen päälle ja nauti.

KATSO MYÖS