Kierrätystä Meksikossa


Kierrätys ei ole vielä kovin yleistä Meksikossa. Guadalajaran kaupungissa sijaitsee kuitenkin harvinaisuus: Casa Cemin kierrätyskeskus.

 

Meksikossa kierrättäminen ei ole vielä kovin vilkasta.

– Vaikka yrityksiltä, kouluilta, kansalaisjärjestöiltä ja kansalaisilta tulee useita aloitteita kierrätyksestä, työtä on vielä paljon, Casa Cemin tiedottaja ja varainhankkija Ruth Alejandra Román Ríos kertoo.

Casa Cem on kansalaisjärjestö, joka koordinoi kulttuuri- ja ympäristökasvatuskeskusta sekä edistää terveys- ja ympäristöasioita Länsi-Meksikossa. Cem on lyhennys sanoista cultura, educación ja medio ambiente eli kulttuuri, koulutus ja ympäristö. Casa Cemin tavoitteena viedä yhteiskuntaa kohti kestävää kehitystä ja yhteistä hyvää ympäristökasvatuksen avulla.

– Edistämme kierrätykseen liittyvää koulutusta ja tutkimusta Länsi-Meksikossa. Painopisteenä on kokonaisvaltainen jätehuolto, joka liittyy esimerkiksi ympäristökasvatukseen, -kulttuuriin ja -johtamiseen, Ruth Alejandra Román Ríos sanoo.

Casa Cemin toimintaan osallistuu myös nuoria.

– Meillä on tällä hetkellä viisi vapaaehtoista, iältään 19–30-vuotiaita. He opastavat kierrätyskeskukseen tulevia asiakkaita, vievät jätteet säiliöön ja pitävät paikat järjestyksessä.

Kaikki vapaaehtoiset koulutetaan tehtäviinsä erilaisissa terveys- ja ympäristökasvatustyöpajoissa.

Vapaaehtoiseksi ovat tervetulleita kaikki ympäristöasioista kiinnostuneet. Vapaaehtoistyön ansiosta Casa Cem pysyy toiminnassa.

Paljon muovijätetttä

Casa Cemin kierrätyskeskukseen tuodaan eniten muovia ja pahvia.

– Tällä hetkellä muovi on yksi yleisimmistä jätelajeista Meksikossa. Meksiko tuottaa muovijätettä noin kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa ja kierrättää vain 32 prosenttia. Yrityksistä huolimatta maassamme ei ole vieläkään riittävää infrastruktuuria kierrätykseen.

Vaikkei Meksikon jätehuoltojärjestelmä vielä tue kierrätystä, useat lait velvoittavat jo nyt maan asukkaita ja yrityksiä kierrättämään.

Casa Cem lajittelee muovit luokkiin 1, 2, 4 ja 5. Niitä ovat muun muassa PET-muovista tehdyt vesipullot, HDPE-muoviset shampoo- ja pesuainepullot ja LDPE-muoviset muovipussit. Kierrätettäviä muovituotteita ovat myös muun muassa muoviset säilytysastiat ja muovikorkit.

Muovipakkaukset on tärkeää lajitella oikein, että ne voidaan kierrättää asianmukaisesti. Muovi- ja lasipakkausten tulee myös olla tyhjiä, puhtaita ja kuivia.

Kierrätyskeskus ottaa vastaan myös pahvi- ja paperijätettä, tummaa ja kirkasta lasia, metalleja kuten alumiinia, kotitalouksien käytettyjä kasviöljyjä ja väriaineita.

– Kotitalousöljyjen kierrätys on tärkeää, mitä moni ei tule ajatelleeksi. Vain kymmenen ruokalusikallista käytettyä kasviöljyä voi riittää pilaamaan sata litraa vettä.

Casa Cemin henkilökunta korostaa, ettei kierrätyskeskus ole kaatopaikka, eikä se ota vastaan sekajätteitä.

– Suurin osa meille saapuvasta jätteestä menee suoraan kierrätykseen. Toisinaan teemme myös yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa. Toimitamme esimerkiksi kasviöljyä raaka-aineeksi biodieselin ja saippuan valmistukseen, Ruth Alejandra Román Ríos kertoo.

 

Teksti: Tuuli Turtola

Kuvat: Casa Cem

KATSO MYÖS