Piiri pieni pyörii: Kessun uusi kuosi


Teksti ja kuva: Otto Snellman

Luonto-Liiton Keski-Suomen piirille eli Kessulle valittiin syksyllä 2014 hallitus, jonka lähes jokainen jäsen on uusi toimija järjestössä. Keitä ovat tuoreet hallitustyypit ja millaista Luonto-Liiton toimintaa he haluavat tehdä ja kokea alueellaan?

Syksyllä 2014 Kessussa orasti kriisi. Uusia hallituksen jäseniä ei saatu kasaan vanhoista toimijoista, ja koko piirin toiminta uhkasi mennä jäihin seuraavana vuonna. Sitten tartuttiin toimeen. Kessun monivuotinen hallituksen puheenjohtaja Kati Tunkkari ja Luonto-Liiton valtuuston puheenjohtaja Ville Laitinen soittelivat läpi litanian hallituskandidaatteja.

Lumipallo lähti vierimään ja pian oli kasassa hallituksellinen uusia toimijoita pyörittämään Kessua vuonna 2015. Kessun syyskokouksen jälkeen puheenjohtajaksi valittiin Asseri Laitinen.

Tehdään asioita, joilla on merkitystä

Tapasimme Kessussa vaikuttavien uusien tekijöiden kanssa Jyväsjärven rannalla sijaitsevassa pienessä ja idyllisessä kotakahvilassa, joka herätti mieleen vahvat lapsuuden hiihtoretkimuistot pillimehuineen, pullineen ja pannukahveineen. Paikalle saapuivat Asseri Laitinen, Kati Tunkkari sekä kaksi uutta hallituslaista Maiju Laitanen ja Miia Kokkonen.

Kodassa oli vahva yhteisymmärrys Kessussa toimimisen syistä. Jokaisella on halu tehdä asioita, joilla on merkitystä. Monet uudet kessulaiset opiskelevat bio- ja ympäristötieteitä Jyväskylän yliopistossa. Tähän joukkoon kuuluvat myös Asseri ja Miia. He ovat aikaisemmin olleet aktiivisia opiskelijoiden ainejärjestöissä, mutta kaipasivat uusia luontopainoitteisia vaikutusväyliä. Luonto-Liitto vastasi kaipuuseen.

Maiju on opiskellut kirjallisuutta ja viestintää, mutta on oppinut arvostamaan vapaaehtoistyötä ja luontoa esimerkiksi partiotoiminnassa ja WWF Internationalin työharjoittelussa. Kaikki myönsivät sukeltaneensa tuntemattomaan tullessaan Kessun syyskokoukseen, mutta kertovat mainion ilmapiirin rohkaisseen ujostelevaa innostusta.

Kessun väistynyt puheenjohtaja Kati toimii uuden hallituksen neuvonantajana tulevana kautena. Keskustelu ohjautui monta kertaa toiminnan pyörityksen yksityiskohtiin, perimätietoon, jonka Kati haluaa siirtää eteenpäin.

– Kessussa on pitkään ensi sijassa vedetty lasten ja nuorten kerho- ja leiritoimintaa. Kuitenkin Luonto-Liitossa mahdollisuudet ovat monet ja tärkeintä on, että uusi hallitus keskittyy siihen, mikä nähdään mielekkääksi, Kati sanoo.

Hänen mukaansa parasta uudessa hallituksessa ob jäsenten moninaiset mielenkiinnon kohteet ja erikoisosaamiset. Miia on erityisen kiinnostunut nuorten ympäristökasvatuksesta, ja Maijusta on tärkeää, että Kessun toiminta näkyy ja kuuluu. Monet haluavat vaikuttaa alueen luonnon hyväksi, ja muutamaa jopa innostavat virallisen ympäristövaikuttamisen kiemurat.

Mitä Kessussa tapahtuu vuonna 2015?

Kodassa palloteltiin monenmoisia suunnitelmia. Jyväskylän seudulla on lukuisia lähiretkikohteita, kuten Tourujoki, Sippulanniemi, Pitkäruoho ja Laajavuori, jonne on helppo päästä omin voimin, ja joissa kessulaiset voivat olla sangen yleinen näky tänä vuonna.

Myös muiden Luonto-Liiton piirien kanssa on selvitetty yhteistyömahdollisuuksia. Uusmaalaisten kanssa saatetaan tehdä yhteinen vaelluskurssi, ja vaasalaiset voivat saada keskisuomalaisia vieraita. Kessu myös osallistunee monen järjestön ja yliopistotahon Seinätön museo -yhteisprojektiin, jossa Jyväskylän kaupunkialueen luontokohteet avautuvat älypuhelinsovelluksen avulla interaktiiviseksi ulkoilmanäyttelyksi.

Kodasta seurueemme lähti kohti Jyväskylän keskustan läheistä Harjua, jonka päällä seisovasta Vesilinnan näkötornista avautui talven ja katuvalojen värittämä keskisuomalainen maisema. ”Ei talvikunnossapitoa” -kylteillä varustetulla polulla tasapainoilusta ja puuskuttelusta huolimatta ilmapiiri pysyi korkealla ja puhe risteili Jyväskylä-kliseistä kääpien tutkimiseen.

Vesilinnan näkötasanteella silmä kantoi kauas, mutta myös aistimukset lähiympäristön tunnelmasta avartuivat. Kessulaisilla on tänä vuonna sellainen meininki, josta kumpuaa erinomaisia juttuja.

 

Kessu eli Luonto-Liiton Keski-Suomen piiri toimii Jyväskylän alueella.

Kiinnostuitko toiminnasta samanhenkisten ihmisten kanssa luonnossa ja luonnon puolesta? Kessussa on tilaa sekä osallistujille että tekijöille!

Lisätietoja: Facebook ja www.luontoliitto.fi/kessu

Ota yhteyttä: kessu[ät]luontoliitto.fi

 

Piiri pieni pyörii -juttusarjassa tutustutaan Luonto-Liiton paikallisjärjestöjen, eli piirien, pyörittäjiin heidän kotikonnuillaan. Keski-Suomen piiriin tutustui tällä kertaa Nuorten Luonnon avustaja Otto Snellman, joka työskentelee myös Luonto-Liiton keskustoimistolla toimistoapulaisena.

KATSO MYÖS