Villi luonto lautasella: Maitohorsma


Teksti ja kuvat: Emilia Raunio

Maitohorsmaa (Epilobium angustifolium) ei suotta kutsuta tulikukaksi. Pioneerikasvina sitä tavataan ensimmäisten joukossa metsäpalon jättämillä aukeilla. Se valtaa nopeasti itselleen tilaa leviämällä tehokkaasti siementensä ja juurakkonsa avulla. Huhti-toukokuun tienoilla nousevat versot ilahduttavat villivihannesten keräilijää. Heinäkuun loppupuolella kukkiva maitohorsma erottuu edukseen kirkkaan sinipunertavilla kukillaan.

Maitohorsma on monipuolinen villivihannes, ja koko kasvi voidaan käyttää ravinnoksi. Nuoria lehdettömiä versoja voi käyttää kevyesti höyrytettynä parsan tapaan tai silputa raakana salaattiin. Lehdet voi kuivata teeksi tai käyttää viherjauhoon ja lisätä leipä- tai sämpylätaikinaan. Kuivatuista juurista on valmistettu muinoin myös kahvinkorviketta.

Etenkin kasvin lehdet sisältävät runsaasti C-vitamiinia, karoteenia ja hivenaineita. Kukat ja lehdet sisältävät myös parkkiaineita, joiden sanotaan supistavan limakalvoja, puhdistavan haavoja ja tukahduttavan verenvuotoja. Maitohorsmakeitteellä on kansanlääkinnässä hoidettu myös vatsatauteja ja suolistokatarria sekä lääkitty unettomuudesta kärsiviä.

Vaihda tuontiparsa nyt maukkaaseen maitohorsmaan!

IMG_8934_netMaitohorsmatee

Poimi maitohorsma ennen kukintovaihetta. Katkaise puolestavälistä vartta ja irrota varresta noin 10 cm matkalta lehdet hiostettavaksi niin, että päähän jää reilusti lehtiä. Ripusta varresta kuivumaan. Käyttövalmis luonnon oma teepussi. Loput lehdet voidaan kuivata sellaisenaan tai hiostaa teeksi.

Hiostaminen

Hiostuksessa eri parkkiaineet hajoavat ja maut tulevat paremmin esille. Hyvä menetelmä esim. vadelman, mansikan, mesiangervon ja maitohorsman lehdille. Kerätyt lehdet saavat nahistua ja kuivua huoneenlämmössä n. 4-5 tuntia. Lehdistä pyöritellään kämmenessä tiiviitä palloja ja laitetaan ne lasipurkkiin. Lasipurkit pidetään pari päivää lämpimässä paikassa kansi raollaan. Lopuksi lehdet poistetaan purkeista ja levitetään kuivumaan. Laita teemukin pohjalle noin viisi palleroa ja kaada kuumaa vettä päälle. Teesiivilää ei tarvita, teepallot aukeavat kauniiksi lehdiksi mukissa.

Vinkki!

Suomen Luonto on julkaissut mainion villivihannessovelluksen, jonka avulla villivihannesopas kulkee mukanasi hortoillessa! Villivihannekset-sovellus on ladattavissa Android-, IOS ja Windows -puhelimiin. Sovelluksen hinta on 2,99 euroa. Sovelluksen tuotto käytetään kotimaiseen luonnonsuojelutyöhön. Lue lisää täältä.

KATSO MYÖS