Trofeemetsästyksen loputtava


Teksti: Niina Kinnunen, Kuvat: Kati Tuomaala, Ian Michler

Moni muistaa viime vuonna maailmaa kohauttaneen Cecil-leijonan surullisen kohtalon joutua salakaadetuksi Zimbabwessa. Harvempi kuitenkaan tietää, että monen muun leijonan kohtalo on sitäkin karumpi.

Lukuisat villieläimet joutuvat osaksi Etelä-Afrikan miljoonien arvoista trofeemetsästysliiketoimintaa. Villieläimiä kasvatetaan ja myydään metsästettäviksi: metsästäjä voi valita haluamansa leijonan luettelosta ja saa sen ammuttuaan mukaansa trofeen eli metsästysmuiston, esimerkiksi eläimen taljan, pään tai muita osia. Metsästys tapahtuu usein aidatulla alueella, josta eläin ei pääse pakenemaan.

Trofeemetsästykseen kytkeytyy monia muitakin epäkohtia, kuten villieläin- ja luukauppaa sekä luonnonsuojeluksi naamioitua hoivamatkailua. Tilat järjestävät vapaaehtoisohjelmia, joiden väitetään olevan osa luonnonsuojelua ja leijonan säilyttämistä Etelä-Afrikassa. Todellisuudessa orvoiksi väitetyt pennut, joita vapaaehtoiset ja turistit pääsevät silittelemään ja hoivaamaan, ovat usein syntyneet vankeudessa eikä ihmisen kanssa vuorovaikutuksessa olleita eläimiä voi enää palauttaa luontoon. Nuorten leijonien kanssa järjestetään myös kävelyretkiä, jotka ovat eläimille luonnotonta ja stressaavaa toimintaa.

– On tärkeä levittää tietoa Afrikan trofeebisneksestä, sillä se ei ole monellekaan tuttua. Myös Suomesta järjestetään metsästys- ja hoivamatkoja Afrikkaan, ja tähän on saatava muutos. Jos eläimiä käsitellään ihmisen toimesta tai pentueita tuotetaan, kyse ei ole luonnonsuojelusta, Luonto-Liiton järjestöpäällikkö Sami Säynevirta muistuttaa.

Arvioiden mukaan Etelä-Afrikassa on ainakin 150 tilaa, joissa kasvatetaan noin 6000–8000 petoeläintä ja lisäksi tuhansia muita toimijoita, jotka ovat tavalla tai toisella mukana metsästysliiketoiminnassa. Suurin osa kasvatettavista petoeläimistä on leijonia, mutta myös esimerkiksi tiikereitä, gepardeja ja leopardeja pidetään tiloilla. Metsästettäväksi kasvatetaan myös muita luonnoneläimiä, kuten antilooppeja, puhveleita ja kirahveja.

Trofeemetsästystä perustellaan usein paikallista kansantaloutta parantavana tekijänä, mutta todellisuudessa se tuo vain pienen osan kaikista turismin tuomista tuloista ja pääosa rahasta jää lopulta tilallisille ja liikemiehille paikallisen köyhän väestön sijaan.

Metsästysmuistojen maahantuonti kiellettävä

Trofeemetsästys uhkaa levitä Etelä-Afrikasta muihinkin Afrikan maihin, joten toiminta on pysäytettävä pian. Afrikassa toiminta on laillista, joten muutos on saatava aikaan vaikuttamalla trofeemetsästyksen kysyntään, jonka luovat pääasiassa ulkomailta, erityisesti Yhdysvalloista, Euroopasta ja Venäjältä, Etelä-Afrikkaan tulevat metsästäjät.

Luonto-Liiton, Animalian ja SEYn yhteisen Trofeeton EU -työryhmän tavoitteena on saada aikaan Euroopan laajuinen trofeiden tuontikielto.

– Jotta tavoitteeseen päästään ja trofeemetsästysbisnes saadaan loppumaan, valtioiden on ensin säädettävä kansallisella tasolla lait, jotka kieltävät eläinten osien tuomisen maahan, Säynevirta sanoo.

Länsimaista Australia, Ranska ja Hollanti ovat kieltäneet leijonatrofeiden maahantuonnin, ja lisäksi Sveitsissä ja Iso-Britanniassa asiaa käsitellään. Myös monet lentoyhtiöt, muun muassa Finnair, ovat jo kieltäneet matkustajiaan kuljettamasta trofeita koneissaan. Kieltoihin mukaan tarvittaisiin vielä lentorahtia tarjoavat yhtiöt.

blood lions 1Trofeeton EU -työryhmä järjesti yhdessä eduskunnan eläinsuojeluryhmän kanssa 11.5. eduskunnan kansalaisinfossa elokuvanäytöksen, jossa nähtiin trofeemetsästystä käsittelevä dokumenttielokuva Blood Lions. Tilaisuudessa keskustelemassa olivat Trofeeton EU -työryhmän puheenjohtaja Birgitta Wahlberg, eduskunnan eläinsuojelukerhon puheenjohtaja Ritva Elomaa, eduskunnan ympäristö- ja luontoryhmän puheenjohtaja Pertti Salolainen sekä molempien ryhmien varapuheenjohtaja Emma Kari. Blood Lions -elokuva on esitetty myös Euroopan parlamentissa.

Tilaisuudessa puhuneet kansanedustajat lupasivat viedä metsästysmuistojen maahantuontikieltoa koskevan lakialoitteen eteenpäin eduskunnassa.

Lisätietoa trofeemetsästyksestä Trofeeton EU -ryhmän nettisivuilta. Voit myös seurata toimintaa Facebookissa.

KATSO MYÖS