Party for the Animals – Eläinoikeuspuolue


Party for the Animals

Puolue, joka pitää tärkeimpänä prioriteettinaan eläinten hyvinvointia ja haluaa valtion edistävän kasvissyöntiä? Puolue, joka haluaa kieltää huvimetsästyksen ja lopettaa kaikki eläinkokeet? Kuulostaako utopialta? Hollannissa se on jo totta.

Hollantilainen eläinoikeuspuolue Partij voor de Dieren (PvdD) saavutti monien yllätykseksi kaksi paikkaa maan viimeisimmissä, vuonna 2006 järjestetyissä parlamenttivaaleissa. Puolue määrittelee tärkeimmäksi tavoitteekseen luoda yhteiskunta, jossa eläimiä kohdellaan kunnioittavasti.

Vuonna 2002 perustetun PvdD:n mukaan eläimille tulisi taata mahdollisuus elää lajityypillisellä tavalla, vailla kipua ja stressiä. Puolueen tärkeimpiä teemoja on tuotantoeläinten aseman parantaminen; esimerkiksi häkkikasvatuksesta tulisi luopua ja karjan tulisi voida valita, oleskelevatko ne ulkona vai sisällä.

Loppu eläinten taloudelliselle hyväksikäytölle

Puolue haluaa lopettaa asteittain kaiken koe-eläintoiminnan ja sen asenne biotekniikkaa kohtaan on hyvin kriittinen: sekä kasvien että eläinten geenimuuntelu ja patentit halutaan kieltää. Eläinten taloudelliseen hyväksikäyttöön viihteen nimissä, kuten eläinten esiintymiseen sirkuksissa ja delfinaarioissa, puolue suhtautuu jyrkästi – se halutaan lopettaa kokonaan.

Puolueen ohjelmaa on moitittu siitä, että se uhkaa joitakin elinkeinonharjoittajia.

Esimerkiksi turkistuotantoa sekä laahusnuottien ja ajoverkkojen käyttöä kalastuksessa ehdotetaan kiellettäväksi. Monet vaatimuksista tuskin menisivät helposti läpi Suomessakaan; esimerkiksi metsästys esitetään rajoitettavaksi vain tapauksiin, joissa eläimet aiheuttavat merkittävää vahinkoa sadoille tai karjalle, tai vaarantavat yleistä turvallisuutta. Myös virkistyskalastusta, erityisesti kalastuskilpailuja, pidetään epäsuotavana.

PvdD:n puolueohjelma keskittyy lähes yksinomaan eläinten oikeuksiin ja sitä onkin kritisoitu yhden asian puolueeksi. Puolue on vastannut kritiikkiin kertomalla, ettei se ole ”yhden asian puolue, vaan ison asian puolue”.

Luomutuotteet ja lihankorvikkeet arvonlisäverottomiksi

Tiukkojen vaatimusten vastapainoksi PvdD haluaa tarjota hollantilaisille myös porkkanaa – mieluiten luomutuotettua sellaista. Luomuruoan käyttöä ehdotetaan lisättäväksi poistamalla luomuruoan arvonlisävero sekä suosimalla luomuruokaa valtion virastoissa ja laitoksissa.

Yhdeksi keinoksi kasvissyönnin edistämiseen puolue ehdottaa verohelpotuksia. Lihaa korvaaville valmisteille ehdotetaan samaa nollan prosentin arvonlisäveroa kuin luomutuotteille. Lisäksi lihaa korvaavien valmisteiden tuotantoon siirtyvän ruokateollisuuden pitäisi saada verohelpotuksia investointien kattamiseksi.

Luonnonvarojen säästämiseen voitaisiin kannustaa verotuksen avulla. Puolue ehdottaa, että esimerkiksi veden ja energian kulutusta voitaisiin verottaa progressiivisesti. Kuumassa suihkussa viihtyvät joutuisivat siis maksamaan vesikuutiostaan rutkasti nuukia enemmän!

Perinteisen puolueen ja kansalaisjärjestön välimaastossa

Puoluepoliittisen toiminnan lisäksi PvdD on muun muassa tuottanut tehotuotantokriittisiä filmejä sekä järjestänyt keskustelutilaisuuksia ja mielenosoituksia – se siis toimii saralla, jolla Suomessa ovat perinteisesti toimineet riippumattomat kansalaisjärjestöt, kuten Animalia tai Oikeutta Eläimille. Puolueella on myös 14–27-vuotiaille tarkoitettu nuorisojärjestö PINK.

Suomen suurimman eläinoikeusjärjestön Animalian tiedottajan Eeva Suhosen mukaan Alankomaiden eläinasioihin keskittynyt puolue on ainutlaatuinen koko maailmassa. Poliittinen eläinoikeustoiminta ei kuitenkaan tee kansalaisjärjestöjä tarpeettomiksi.

– Kansalaisjärjestöjen tehtävä on olla kriittinen ääni ja vedota poliitikkoihin ja tavallisiin kuluttajiin. Puolue taas vaikuttaa eläinten asioihin järjestelmän sisällä.

Animalia on puolueeton järjestö ja haluaa pysyäkin sellaisena:

– Suuri osa työstämme on poliittista vaikuttamista ja puolueeton asemamme on erittäin tärkeä tällaisissa poliittisissa neuvotteluissa, Suhonen toteaa.

Vaikka kotimaisten puolueiden eläinoikeuslinjauksia ei varmasti aivan heti olla päivittämässä yhtä radikaalille tasolle kuin PvdD:n, voi puolueen toiminta tietyllä viiveellä näkyä myös Suomessa. Monet puolueen tavoitteista koskevat Euroopan unionin lainsäädännön muuttamista: se ajaa esimerkiksi eläinkokeilla testatun kosmetiikan maahantuonnin kieltämistä sekä turkistarhauksen täyskieltoa unionin tasolla.

Puolue Suomeen?

Animalian jäsenmäärä on noin 6000 liepeillä ja pienemmissä järjestöissä toimii aktiivisesti satoja ihmisiä. Puolueen perustamiseksi vaaditaan 5000 kannattajakorttia. Syntyykö Suomeen tulevaisuudessa eläinoikeuspuolue ja miten perinteisemmät puolueet mahtaisivat ottaa tulokkaan vastaan?

Suhonen ei usko eläinoikeuspuolueen toteutumiseen lähitulevaisuudessa.

– Suomessa voisi aluksi olla haasteena saada tarpeeksi äänestäjiä, että puolue saisi ollenkaan paikkoja eduskuntaan. Varmaankin realistisempi tavoite olisi, jos Suomeen saataisiin ensin esimerkiksi valtakunnallinen eläinasiavaltuutetun virka.

Ongelmia voisi aiheuttaa myös yhteistoiminta vanhoista kannoistaan kiinni pitävien suurten puolueiden kanssa.

– Erityinen haaste on esimerkiksi turkistarhauksen jatkaminen, jota monissa puolueissa tällä hetkellä puolustetaan. Suomi on viime aikoina myös vastustanut esimerkiksi ehdotusta hyljeturkkien myyntikiellosta EU:ssa, Suhonen harmittelee.

Äänestäjä: ”Eläinoikeuspuolue on piikki muiden puolueiden lihassa”

Peter Barton on tyypillinen PvdD:n kannattaja: koulutettu, yhteiskunnallisesti aktiivinen nuori, joka on ollut jo pitkään kallellaan vegaaniseen elämäntapaan. PvdD:n ilmestyttyä Alankomaiden poliittiselle kartalle ei puolueen valinta ole ollut Bartonille vaikeaa.

– Eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä, koska eläimet itse eivät pysty itseään puolustamaan, Barton kertoo.

PvdD:hen kohdistettu kritiikki ja puolueen uskottavuuden kyseenalaistaminen eivät ole Bartonille vieraita:

– Puoluepoliittisessa mielessä PvdD ei kieltämättä ole ollut erityisen menestynyt, esimerkiksi lakialoitteiden ajaminen on pienelle puolueelle erittäin vaikeaa. Toisaalta sen ei ole myöskään tarvinnut tehdä kompromisseja. Sen uskottavuutta on kyseenalaistettu, mutta kuinka uskottava sitten on puolue, joka pettää omat lupauksensa?

PvdD:n viisikohtaista ohjelmajulistusta on kritisoitu siitä, että eläinten oikeuksille on omistettu kolme hyvin yksityiskohtaista kohtaa ja ympäristölle yksi laaja osuus, mutta ihmisten oikeuksia ja yhteiskunnallista tasa-arvoa käsitellään melko suppeasti. Suuret linjat puuttuvat.

– Totta kai haluaisin, että yhteiskunta olisi tasa-arvoinen kaikille eläimille, ihmiset mukaan lukien. Uskon, että jos puolue saisi niin paljon edustajia, että sillä olisi realistiset mahdollisuudet vaikuttaa eläinoikeuskysymysten ulkopuolella, puolueohjelmaakin täydennettäisiin, Barton tuumailee.

Bartonin mielestä PvdD:n vahvuus on olla piikkinä muiden lihassa.

– PvdD:n tärkein saavutus on ollut pakottaa muut puolueet ensimmäistä kertaa määrittämään kantansa eläinoikeuskysymyksiin. Mediakin on kiinnostunut aiheesta uudella tavalla, hän kertoo.

Perinteiset puolueet epäilevinä: eläinoikeudet eivät riitä puoluetoiminnan pääsisällöksi

Vihreän Liiton poliittinen sihteeri Jouni Vauhkonen toivottaa mahdollisen uuden puolueen tervetulleeksi.

– On myönnettävä, että eläinsuojelu olisi voinut olla vielä paremmassa asemassa vihreässä politiikassa. Eläinkysymykset ovat vasta viime vuosina nousseet laajempaan poliittiseen keskusteluun ja yhä edelleen niillä on taipumus hautautua päätöksenteossa muiden, yleisesti suurempina pidettyjen, asiakokonaisuuksien alle, toteaa Vauhkonen.

– Puoluetoiminnan pääasiallisena sisältönä eläinten oikeudet ovat kapea suhtautumistapa. Politiikassa täytyy osata ottaa kantaa päivittäin hyvin monitahoisiin asioihin finanssikriisin ratkaisusta vanhustenhuoltoon ja kauppojen aukiolosäädöksiin. On myös vaikea nähdä, että uusi puolue pääsisi ainakaan nopeasti vaikuttamaan tai saisi esimerkiksi hallitusohjelmaan eläinsuojeluhenkisiä kirjauksia, Vauhkonen arvioi.

Samaa mieltä on Kokoomuksen poliittinen suunnittelija Jukka Manninen, joka pitää eläinoikeuspuolueen perustamista käytännössä täysin mahdollisena, mutta epäilee, etteivät eläinoikeudet välttämättä ole riittävän kantava voima puolueelle pitkällä tähtäimellä.

– Uuden puolueen toiminnan vakiinnuttaminen onkin jo hankalampaa. Jos puolue ei kaksissa eduskuntavaaleissa saa kansanedustajia, poistetaan se puoluerekisteristä ja puolue joutuu rekisteröitymään uudelleen. Usein liian rajallisten teemojen ympärille syntyneet puolueet eivät kestä kovin pitkään.

Myös Vasemmistoliiton tiedottaja Olli Kohonen näkisi eläinten oikeudet mieluummin osana perinteisten puolueiden agendaa:

– Eläinoikeuspuolue nostaisi eläinten oikeudet varmasti keskusteluun, mutta tehokkain vaikuttaminen eläinoikeusasioissa ei välttämättä tapahdu yksinomaan eläinoikeuksille omistautuneen puolueen kautta.

Kohosen mukaan eläinoikeuksien ujuttaminen osaksi perinteisten puolueiden ohjelmaa lisäisi eläinoikeuskysymysten painoarvoa ja niihin liittyvää tietämystä myös perinteisten puolueiden sisällä.

Teksti ja kuvat Hemi Malkki

www.partyfortheanimals.nl

KATSO MYÖS