Ostoslakossa


Teksti: Nelli Heinimo, kuva: Hanna Heikkilä

 

 

 

 

 

 

 

 

Olisiko mahdollista elää pysyvästi ostamatta mitään?

Anne Nisula päätti helmikuussa 2009, että ostaminen saa riittää. Huoli luonnonvarojen ehtymisestä, jäteongelmista ja kulutukseen perustuvasta maailmantaloudesta saivat Annen aloittamaan älä osta mitään -vuoden. Ostolakon ulkopuolelle jäivät lääkkeet, elintarvikkeet, hygieniavälineet ja ammattiin liittyvät tarvikkeet. Myös matkalippunsa Anne maksoi entiseen tapaan.

Sysäys ostamisen lopettamiseen tuli Judith Levinen kirjasta Not Buying It: My Year Without Shopping.

– Halusin tehdä omalta osaltani pienen teon paremman maailman puolesta ja samalla kokeilla rajojani, Anne kertoo.

Ostamisen lopettaminen vaati kurinalaisuutta ja tapojen muuttamista.

– En mennyt kauppoihin, kirpputoreille tai divareihin edes ystävän seuraksi. Tein aina ruokakauppaan ostoslistan ja tarkkailin myös ostamiseen liittyvää puhettani. Ratkaisin ongelmia korjaamalla ja kierrättämällä, Anne luettelee.

Ensimmäiset kuukaudet ilman ostoksia olivat vaikeimmat. Pian seurasi uskomaton onnen tunne, kun Anne huomasi olevansa vahvempi kuin houkutuksia tyrkyttävät markkinavoimat. Nyt lähes neljä vuotta ostolakon päättymisen jälkeen Anne kuluttaa edelleen paljon aiempaa vähemmän ja harkitummin.

– Opin vuoden aikana valtavasti itsestäni ja omasta kulutuskäyttäytymisestäni. Opin myös, etteivät tarjoukset ja alennusmyynnit ole asiakasta vaan kauppiasta varten.

Herkkuja roskiksista

Nina Nordström on lopettanut ruoan ostamisen lähes kokonaan. Hän löytää tarvitsemansa kauppojen roskalaatikoista, koska myymättömät ruoat heitetään pois hyvissä ajoin ennen pilaantumista. Yleisimpiä löytöjä ovat leipä ja banaanit, mutta onpa Nina poiminut mukaansa myös herkkujuustoja mozzarellasta luomugoudaan.

Ilmaisista herkuista huolimatta Nina toivoo muutosta kauppojen poisheittokulttuuriin. Kaupatkin ovat eräänlaisia liikakuluttajia, jotka tilaavat hyllyillensä enemmän tavaraa kuin mitä asiakkaat ostavat.

– Meidän ei pitäisi vaatia, että kaupasta löytyy aina kaikkea, vaan ostaa sesongin mukaan ja tukea niitä ketjuja, jotka alentavat tuotteiden hintoja ennen pois heittämistä, Nina sanoo.

Elämä ilman ostoksia on mahdollista vain silloin, kun tarjolla on suuret määrät muiden hylkäämää tavaraa ja ruokaa. Ostaminen itsessään on siis ihan ok – ongelma on, ettemme osaa tehdä sitä ekologisesti, harkiten ja kohtuudella.

KATSO MYÖS