DIY: Mosaiikkiruukuilla väriä kesään


Teksti: Vilma Tammelin

Kuvat: Lotta Leppälä

Kesäpäivä vierähtää ulkona mosaiikin parissa! Tavallinen saviruukku uudistuu mosaiikkipinnalla helposti kotioloissakin, ja rikkinäiset astiat saavat uuden muodon ruukun kyljessä.

Tarvikkeet: saviruukku, rikkinäisiä keraamisia astioita, vasara, hohtimet, vanha pyyhe, saumauslaastia (n. 1 kg per ruukku), muoviastia, kumilasta, sieni, kumihanskat, pahvia työalustan suojaksi, (erikeeperiä)

1) Riko astiat 1–3 cm palasiksi vasaran ja hohtimien avulla. Pidä astia aina pyyhkeen sisällä, jotta sirut eivät lentele ympäriinsä. Mosaiikkipalojen menekkiä voi arvioida vertaamalla astioiden ja ruukun pinta-alaa. Jos haluat suunnitella ruukkuun tietyn kuvion, tee se ennen laastin sekoittamista.

2) Sekoita laasti muoviastiassa pakkauksen ohjeen mukaan. Kumoa ruukku suu alaspäin pöydälle ja levitä laastia hanskakäsin reilu 1 cm kerros kauttaaltaan ruukun pinnalle. Kumilastalla voit tasoittaa pintaa. Muista jättää pohja laastitta!

3) Painele keraamiset palaset laastiin niin, että ne uppoavat siihen ja muodostavat mahdollisimman tasaisen pinnan. Jätä palojen väliin noin 2 mm välit. Ole ripeä, sillä laasti kuivuu melko nopeasti. Tarvittaessa kiinnitä palasia liimalla.

4) Levitä laastia vielä reilu kerros mosaiikkipinnan päälle. Tarkoituksena on täyttää välit laastilla ja tasoittaa ruukun pinta. Kaavi ylimääräistä laastia varovasti palasten päältä niin että ne paljastuvat jälleen. Tässä vaiheessa kannattaa myös muotoilla ruukun ylä- ja alareuna sekä mosaiikin välit mahdollisimman siisteiksi. Tarvittaessa silota mosaiikin välejä veteen kastetulla sormella.

5) Kun laasti on kuivunut sen verran ettei se tartu enää sormiin, pyyhi mosaiikin värit näkyviin puhtaaseen veteen kastetulla sienellä. Anna ruukun kuivua yön yli.

KATSO MYÖS