Bloggarin kotona syödään jäähtynyttä ruokaa


Elina Innasen ruokablogiharrastus teki hänestä vegaanikeittokirjailijan ja kasvisruokatuutorin.

Chocochili-blogia pitävä Elina Innanen on huomannut selvästi, että vegaaniruoka kiinnostaa nyt monia.

– Asiasta on hävinnyt mystisyys, ja kauppojen vegaanisten erikoistuotteiden tarjonta on kasvanut valtavasti.

Numerot puhuvat puolestaan. Viime joulukuussa Innasen vegaanista ruokablogia kävi lukemassa 50 000 suomalaista.

Innasen mukaan blogin suosio ei juuri vaikuta sen sisältöön. Harrastaja tekee vapaasti oman linjansa mukaisia reseptejä, vaikka saattaakin kokata makaronilaatikkoa, kun sitä häneltä kovasti toivotaan.

Juhlasesongeista Innanen myöntää ottavansa pieniä paineita.

– On keksittävä jouluksi ja pääsiäiseksi erikoisreseptejä, vaikka ne eivät ole itselleni tärkeitä.

elina_8_netti

Ruokabloggaus on kärsivällisten laji 

Innaselta ilmestyi viime syksynä keittokirja Vegaanin keittiössä, joka on jo hänen toinen teoksensa.

Paperijulkaisut ovat seuranneet nettiä: Innanen katsoo, että kirjankustantajat ovat kiinnostuneet hänestä blogin ansiosta. Osa kirjojen resepteistä on nähnyt päivänvalon ensin blogissa.

Netistä keittokirjan erottaa Innasen mukaan reseptien huolellisempi testaus ja se, että nopea vuorovaikutus puuttuu. Blogissa resepteistä tulee palautetta jo tunnin kuluttua niiden postaamisesta.

– Uusi kirja lähti liikkeelle lukijoilta, jotka pyysivät edullisia arkiruokareseptejä. Pidin myös toissa syksynä kuukauden säästökuurin, jolloin kirjoitin ruokamenoja ylös ja mietin omaa rahankäyttöä. Sen jälkeen kirja valmistui vuodessa

Chocochili-blogi alkoi ilmestyä kuusi vuotta sitten. Innanen vakuuttaa, että uutta kokeiltavaa löytyy loputtomasti.

– Viime aikoina olen inspiroitunut Lähi-idän keittiöstä ja pääsemässä eroon merileväkammosta. Aiemmin käsiteltyjä ruokalajejakin voi laittaa blogiin toisina variaatioina, esimerkiksi tehdä focaccia-leipää eri jauholla ja täytteellä.

Innasen mukaan vaikea osa harrastusta on ollut oppia tekemään ruokaa kynä kädessä. Koska resepti on tarkoitettu jaettavaksi, mausteet pitää laittaa tarkasti mittalusikalla.

Harrastus on tuonut tullessaan myös uuden arvojärjestyksen. Ruuan valmistuttua ensin tulee sen valokuvaus.

– Usein meillä syödään kylmää ruokaa. Miehenikin on tottunut siihen.

Pimeään vuodenaikaan bloggarin ruokakunta ottaa rennommin kuin kesällä. Arki-iltaisin ruokakuvia ei pysty ottamaan, joten bloggaaminen jää vapaapäiviin.

– Vielä keväälläkin joutuu välillä pyöräilemään hiki hatussa töistä kotiin, että ehtii kuvata.

elina_1_netti

Tuttujen reseptien hienosäätö

Innanen ryhtyi vegaaniksi eläinoikeussyistä 14 vuotta sitten yläasteikäisenä. Sitä ennen hän oli ollut jonkinlainen kasvissyöjä pari vuotta, ja loput eläinkunnantuotteet jäivät Innasen perehdyttyä lisää eläinten tuotanto-oloihin.

Nykyisin Innanen kertoo olevansa vegaani myös ympäristön ja terveellisyyden takia. Bloggari ottaa ruuanlaitossaan huomioon kasvisten sesongit ja pyrkii ostamaan kotimaista, jos rahatilanne sallii.

Innanen harmittelee, että esimerkiksi härkäpapurouhe on kalliimpaa kuin soijarouhe.

– Kotimaiseen maidon tai naudanlihan tuotantoon verrattuna kasvistuotteiden kuljetus ulkomailta ei aiheuta kovin suuria kasvihuonekaasupäästöjä. Uskon kyllä, että kotimaistenkin valmisteiden hinta laskee, kun kasviproteiinien kysyntä kasvaa.

Chocochili-blogi ei tuputa tekijänsä aatetta. Sisällön vegaanisuutta julistaa lähinnä blogin alaotsikko.

– Oikeutta Eläimille -henkistä tiedonjakoakin tarvitaan ehdottomasti, mutta se ei ole minun tyylini.

Innanen on mielellään avuksi vegaaniruokailua edistävissä hankkeissa. Hän on antanut esimerkiksi Vegaaniliiton hyödyntää ruokabloginsa otoksia.

Lisäksi Innanen oli mukana Vegaanihaaste 2015 -kampanjassa. Bloggari toimi tukihenkilönä kymmenelle osallistujalle, jotka halusivat tutustua vegaaniruokaan kuukauden ajan.

Helpoiten uusien raaka-aineiden opettelu onnistuu Innasen mielestä kokkaamalla tuttuja suosikkiruokia vegaaniversioina.

– Esimerkiksi fajitakset ja tortillat on helppo tehdä vegaanisesti soijarouhe- tai paputäytteellä. Leivän päälle voi laittaa vaikka vegaanista majoneesia, savutofua ja avokadoa.

Vegaanihaaste 2015 -kampanja pyöri varsinaisesti tammikuussa, mutta haasteen voi Innasen mukaan ottaa vastaan koska vain. Tuutorit ja kaikki materiaali ovat myöhemminkin käytettävissä.

elina_5_netti

KATSO MYÖS