Vintage-elektroniikka vaatii paljon, mutta antaa enemmän


vintage_elektroniikka_net

Vanhojen äänentoistolaitteiden osto- ja myyntiliikkeessä Classic Audiossa Helsingin Punavuoressa huokuu nostalgia. Ovi käy tuon tuosta, kun uteliaat ja alan harrastajat tulevat tiedustelemaan laitteista ja hieromaan kauppoja.

Kello käy verkkaiseen tahtiin: kaupungin kiire unohtuu liikkeen ovien ulkopuolille. Nykymaailman hektinen elämänrytmi ei kaikkia miellytä.

– Nykyään mihinkään ei ole aikaa. Kaiken pitää olla helppoa ja vaivatonta. Ihmiset ovat kauhean hätäisiä. Kun vanha laite hajoaa, ostetaan samantien uusi, liikkeen omistaja Hannu Metsola toruu.

Hitaamman elämäntyylin puolesta kampanjoi muun muassa kansainvälistynyt slow-liike. Liikkeen tavoittelema yksinkertaisen elämän malli ja luonnollinen hitaus sopivat hyvin yhteen vanhan ja kestävän elektroniikan kanssa.

Vanhassa vara parempi, pohtii myös väitöskirjaa kestävän kulutuksen ja tuotannon edelläkävijöistä valmisteleva tutkija Annukka Berg.

– Vanhemman elektroniikan suosiminen säästää omaa aikaa. Sitä voi miettiä, kannattaako olla jatkuvasti online ja surffata kaikilla sektoreilla samanaikaisesti.

Slow-liikkeen tapaan myös vintage-elektroniikka voisi edistää henkistä, sosiaalista ja ekologista tasapainoa. Ainakin kauppias Metsolaa vinyylien soittaminen rentouttaa.

– Fiilistelemällä vanhoja levyjä pääsen hetkeksi irti hektisestä maailmasta.


Vintagebuumia odotellessa

Vanhat laitteet ovat Metsolan mukaan taitavasti tehtyjä ja niin hyvännäköisiä, että voisi puhua jo designista.

Tyylitietoisessa Punavuoressa liikettään pitävä Metsola tietää, että designille on ystävänsä.

– Aina on ihmisiä, jotka osaavat arvostaa hyvää designia ja vanhoja laitteita. Vintage-elektroniikan harrastaminen on kuitenkin edelleen marginaali-ilmiö.

Vintage on jo tovin ollut viileää vaatteissa, esineissä ja huonekaluissa. Uusia muotituulia haeskellaan kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista. Olisiko myös vintage-elektroniikasta valtavirran trendiksi?

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaava Leo Stranius uskoo, että kohta vintage-elektroniikka on jo pop.

– Vintage-elektroniikka tulee muotiin. Trendikäskään vintage-elektroniikka ei kuitenkaan tule vähentämään uusien laitteiden kulutusta, Stranius povaa. Hyötyä buumista voisi silti olla:

– Elektroniikan ympäristövaikutukset ovat ihan eri luokkaa kuin esimerkiksi vaatteiden.

Kestävää hifistelyä

Kyllä sitä ennen osattiin. Äänentoistolaitteet Metsolan osto- ja myyntiliikkeessä ovat soittaneet musiikkia jo vuosikymmeniä.

– Uudet laitteet on tehty hajoamaan, vanhat kestämään, Metsola toteaa.

Uusi elektroniikka ei tunnu kestävän käytössä. Myös Bergin mukaan vanhentuminen on sisäänrakennettu uusiin laitteisiin.

– Nykyinen kulutuselektroniikka ei kestä aikaa.

– Kustannuspaineiden takia laitteiden valmistuksessa haetaan halvimmat ratkaisut. Ei ole tarvetta panostaa kestävyyteen, täydentää Stranius.

Vanha vaatii tuunausta

Vanhan elektroniikan ostajaa ja käyttäjää voi huolettaa laitteen korjaus. Uuden laitteen ostaminen voi tuntua selkeästi vaivattomammalta vaihtoehdolta.

– Ammattinsa osaavia korjaajia löytyy vielä, vakuuttaa Metsola. Vanhat laitteet ovat sitä paitsi usein uusia helpommin korjattavissa.

Myös nykyteknologia on helpottanut vintage-elektroniikan harrastajia.

– Internet on mullistanut vanhan elektroniikan markkinat. Verkon kautta löytyy paljon varaosia ja laitteita, jotka saa kotiin parissa päivässä, Metsola kertoo.

Vanhan laitteen korjaaminen vie tosin vaivaa ja aikaa, joka tuntuu olevan jo katoava luonnonvara.

– Ollaan muka liian kiireisiä touhuamaan vanhojen laitteiden parissa, Metsola kummastelee.

Tunteen ja ympäristön puolesta

Vaivaa vaativalla vintage-elektroniikalla on kuitenkin kestävyyden ja kauneuden ohella myös muita merkittäviä etuja.

Eniten kiittää ympäristö.

Elektroniikkateollisuus kuluttaa yhä kasvavan osan luonnonvaroja. Samalla kasvavat jätevuoret.

– Kulutuselektroniikan valmistuksessa käytetään usein harvinaisia metalleja. Iso osa raaka-aineista on myös haitallisuutensa vuoksi vaikeasti kierrätettävissä, Berg kertoo.

Elektroniikkateollisuuden tarvitsemia metalleja louhitaan köyhissä maissa avolouhoksissa, vaarallisissa olosuhteissa. Työntekijöiden ohella myös ympäristö kärsii.

– Kaivostyön ympäristöongelmat ovat erittäin suuria. Louhokset pirstovat sademetsiä ja levittävät ympäristömyrkkyjä, Berg toteaa.

Vintage-elektroniikassa vetää myös fiilis.

– Kyse ei ole vain äänentoistosta. On ihan oma fiiliksensä kuunnella Launtain toivottuja mökillä vanhasta matkaradiosta kuin uudesta mp3-soittimesta, Metsola kertoo.

Teksti Inka Reijonen

Kuva Hannu Metsola


Kulutuselektroniikan kiihtyvä vaihtotahti

Matkapuhelin, kannettava tietokone, mp3 -soitin ja pelikonsoli vaihdetaan uusimpaan malliin yhä kiihtyvässä tahdissa. Kulutuselektroniikan käyttöikä onkin pudonnut jo alle kahteen vuoteen.

Käyttöiän pidentäminen on ympäristöteko.

– Elektroniikkalaitteisiin kannattaa aina neuvotella mahdollisimman pitkät takuuajat. Takuuajasta voi myös tarvittaessa maksaa, Leo Stranius neuvoo.

Hänen mielestään kestämättömistä ostopäätöksistä ei voi syyttää pelkästään käyttäjiä.

– Kannustimia elektroniikan kestävään käyttöön on vähän. Suomalainen yhteiskunta yllyttää ostamaan jatkuvasti lisää.

Stranius ja Annukka Berg epäilevät, että käyttäjät vapaaehtoisesti muuttaisivat kulutustottumuksiaan.

– Vaaditaan markkinaohjausta ja taloudellisia kannustimia, Berg toteaa.

– Kestävän elektroniikan pitäisi olla halpaa ja hauskaa. Tällöin kuluttajat käyttävät sitä huomaamattaan, Stranius pohtii.

Halpaa ja hauskaa, mutta kestävää elektroniikkaa voisi Straniuksen ja Bergin mukaan lainata esimerkiksi kirjastoista.

– Lainausta ja kierrätystä voitaisiin tehostaa. Kirjastojen lainaustoimintoja voitaisiin monipuolistaa ja kierrätyskeskustoiminta voisi elää kaupallisen keskustan rinnalla, Berg visioi.

Vanha elektroniikka kiertoon

Käytöstä poistuneet elektroniikkalaitteet luokitellaan ongelmajätteeksi. Vastuu laitteen asianmukaisesta kierrätyksestä on ensisijaisesti kuluttajan. Laitteiden valmistajilla on kuitenkin velvollisuus ottaa käytöstä poistuneet laitteet vastaan.

– Kuluttaja on oikeutettu palauttamaan tuotteen sen valmistajalle, Leo Stranius opastaa.

Kuluttaja voi säästää luonnonvaroja ja edistää vanhojen laitteiden uudelleenkäyttöä toimittamalla käytetyn laitteen asianmukaiseen keräyspisteeseen.

Vanhan elektroniikkaromun kierto on kuitenkin heikkoa.

– Harva laite päätyy asianmukaisesti kierrätykseen. Moni tuote jää kuluttajien omiin kaappeihin. Laitteiden kierrätyksen tehostaminen säästäisi raaka-aineita todella paljon. Erityisesti laitteiden osien uusiokäyttöön tulisi satsata, Berg toteaa.

Kodin sähkösyöpöt

Kodissa sähkövirtaa syö kasvava joukko elektronisia laitteita. Moni laite kuluttaa sähköä myös kuluttajan tietämättä: leposähkö muodostaa huomionarvoisen osan kodin sähkönkulutuksesta.

– Ostopäätöstä tehdessä on hyvä ottaa selvää, minkä verran laite kuluttaa sähköä. Myös omaa käyttöä kannattaa arvioida, Leo Stranius neuvoo.

Vanhojen äänentoistolaitteiden osto- ja myyntiliikkeessä Classic Audiossa asiakas ja liikkeen omistaja Hannu Metsola pohtivat vanhojen stereoiden sähkönkulutusta. Kuinka vihreää vintage-elektroniikka onkaan?

– Vanhat laitteet kuluttavat enemmän sähköä, myöntää Metsola.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden valmistus kuormittaa kuitenkin ympäristöä enemmän kuin laitteiden käyttö. Ympäristöään arvostava kuluttaja käyttää laitettaan pidempään ja tarvittaessa korjauttaa sen.

– Ympäristön kannalta on parempi käyttää vanhaa laitetta, kuin heittää se ongelmajätteenä menemään ja ostaa uusi vähemmän energiaa kuluttava laite, Metsola miettii.

KATSO MYÖS