Vihdoin omaan kotiin!


TEKSTI JA KUVAT: HANNA HEIKKILÄ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kallion ilmaisutaidon lukiossa neljättä vuotta opiskeleva 19-vuotias Jussi Rusanen löysi unelmiensa kodin idylliseltä Viidenneltä linjalta Kalliosta. 

Jussi oli kyllästynyt Sipoo–Helsinki -matkan päivittäisiin aikatauluhaasteisiin sekä matkaan tuhrautuviin tunteihin. Hän päätti hankkia oman kodin Helsingistä – tietenkin Kalliosta.

Jussi kertoo olevansa helpottunut siitä, että oma koti on nyt totta.

– Enää ei tarvitse murehtia siitä, millä pääsee kotiin ja voiko ylipäätään jäädä koulun jälkeen Helsinkiin. Nyt voi vain kävellä kaikkialle, koska asunto sijaitsee niin hyvällä paikalla.

Jussi ei aio kuitenkaan unohtaa Sipoota kokonaan, sillä hän on luvannut jatkaa maanantai-iltojen dekkariperinnettä äitinsä kanssa sekä hoitaa perheen kolmea koiraa tarvittaessa.

Määrätietoinen Jussi kertoo lukion jälkeen suorittavansa siviilipalveluksen ja hakevansa opiskelemaan Teatterikorkeakoulun valo- ja äänisuunnittelulinjalle. Inspiraatio alaan on syntynyt Kallion lukiossa suoritettujen kurssien myötä ja oman musiikkiharrastuksen kautta. Jussi kuuluu melankolista suomirokkia soittavaan Huomenharha-bändiin, jolta on ilmestynyt juuri nettialbumi.

Sisustuskärpäsen purema

Monilahjakas Jussi kirjoittelee musiikkiharrastuksen lisäksi runoja, eikä oman kodin verhojen ompelukaan tuota hänelle vaikeuksia. Jussi esittelee uuden verhokankaansa ja valottaa sisustuksensa taustaa.

– Lähes kaikki tavarat ja huonekalut ovat kirpputoreilta tai kierrätyskeskuksesta. Lakanatkin ovat siskon vanhat.

Jussi on valinnut asunnon valopilkuksi keltaisen värin, joka tulee toistumaan wc-tilan lisäksi myös olohuoneessa, kunhan hän ehtii maalaamaan.

– Sänky minulta vielä puuttuu, mutta sekin on noutoa vaille hankittuna nettihuutokaupasta. Korjailen sitä itse sen verran, että korotan sängyn jalat, jotta saan ”kiipparit” mahtumaan sen alle säilytykseen.

Jussin astiaston on hankkinut hänen siskonsa. Sisko oli ilmoittanut jo keväällä ostavansa Jussille astiaston, kunhan oma koti löytyisi. Jussin ainoa kriteeri astiastolle oli, että kaiken tulisi olla eri paria. Niinpä sisko oli kierrellyt kirpputoreja ja koonnut veljensä iloksi persoonallisen astiasarjan.

Valoisa kuudennen kerroksen asunto oli hieman kärsinyt edellisten asukkaiden jäljiltä, mutta Jussin onneksi vuokranantaja korjautti asunnon seinät jo ennen kuin Jussi ehti reklamoida asiasta.

– Pyykkitupaa tai kellarikomeroani en ole vielä onnistunut talon kellarin syövereistä löytämään, vaikka oikea avainkin minulla pitäisi olla. Luulisi pyykkituvan olevan kuivaushuoneen lähellä, mutta eipä ole vielä löytynyt, Jussi kummastelee.

Soitto isännöitsijälle on siis vielä paikallaan. Lisäksi Jussi aikoo hankkia pienen kotivakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen musiikkilaitteilleen, sillä muuta arvokasta hänellä ei vielä ole.

Nettiyhteyden avaaminen tuotti hänelle myös hieman päänvaivaa palveluntarjoajan takkuavan palvelun vuoksi, mutta sekin asia on nyt kunnossa.

– Ja kyllä tuo kymmenen megan nettiyhteys tuntuu aika mukavalta, kun Sipoon kodissa oli äärimmäisen hidas modeemiyhteys, Jussi toteaa.

Taloyhtiön jätteenlajittelu- ja kierrätysmahdollisuuksiin Jussi on tyytyväinen, vaikka energiajaetta ei erikseen kerätäkään. Pihasta löytyvät roska-astiat seka- ja biojätteelle sekä paikat keräyspaperille ja -pahville.

 

 

Haaveissa pitkäaikainen koti

Jussin tarkoitus on asua asunnossa useita vuosia. Jussille tämä asunto – ja etenkin sen sijainti – on tärkeä myös siksi, että tavoitteissa siintävä Teatterikorkeakoulu sijaitsee kivenheiton päässä.

– Olen onnellinen, että löysin tämän asunnon näin helposti, sillä muuttaminen HOAS:n opiskelija-asuntoon ei ollut kohdallani mahdollista. Minulle selvisi, että opiskelija-asunnoissa ei saa asua siviilipalveluksen aikana, joten en todellakaan olisi halunnut olla vuoden kuluttua taas muuttamassa.

Rauhallisesta asunnosta hänelle mieluisan tekevät myös sisäpihalle puistoon suuntautuvat ikkunat, vanhat seinään upotetut komerot ja leveät istuskeluun soveltuvat ikkunalaudat.

– Tässä kelpaa syksyn tullen istuskella ja kirjoitella runoja, Jussi naureskelee.

Ruoan hintoja Jussi seurailee tarkasti, ja antaa muille omaan kotiin muuttaville kultaisen neuvon:

– Älä mene nälkäisenä kauppaan. Kun noudatat tätä sääntöä, niin ostat vain sen maidon mitä menit hakemaan.

Hän innostuu muistuttamaan myös toisesta tärkeästä asiasta.

– Äläkä unohda avaimia.

Jussi kertoo unohtaneensa avaimen sisälle asuntoon jo ensimmäisellä kauppareissulla. Sipoossa nuorimies oli tottunut siihen, että vara-avain on aina ulottuvilla. Tapahtuneen jälkeen Jussin kaveri neuvoi säilyttämään avainta asunnon oven sisäkahvassa, jolloin se ei yksinkertaisesti voi unohtua!

 

MUUTTAJAN MUISTILISTA: 

– Muuttoilmoitus postiin/maistraattiin aikaisintaan 1 kk ennen muuttoa tai viimeistään viikon kuluttua muutosta (www.posti.fi/muuttoilmoitus)

– Vaadi aina kirjallinen vuokrasopimus

– Taloyhtiön Isännöitsijälle/huoltoyhtiölle ilmoitus muutosta

– Kilpailuta sähkösopimus (selvitä myös ekosähkön mahdollisuus!)

– Hanki kotivakuutus, sillä se sisältää myös vastuuvakuutuksen

– Siirrä/hanki nettiliittymä ajoissa, koska siirtoajat voi olla palveluntarjoajasta riippuen jopa useita viikkoja

– Selvitä Kansaneläkelaitoksesta oletko oikeutettu etuuksiin (asumislisä, asumistuki)

– Tutustu taloyhtiön järjestyssääntöihin

www.kuluttajavirasto.fi -sivuilta löydät tärkeätä tietoa mm. vuokra-asunnon etsimisestä, vuokrasopimuksen vähimmäisehdoista ja vuokravakuuksista.

 

 

˜

˜

 

 

KATSO MYÖS