Toiveammatti: taiteilija


Teksti: Jutta Setälä

Kuva: Mona Torniainen

Piirtäminen, laulaminen, näytteleminen, valokuvaus – taide on monen nuoren harrastus. Taideharrastus voi samaan aikaan olla mielekästä ajanvietettä, tärkeä itseilmaisun keino ja tapa kehittää itseä. Omat harrastukset ovat tärkeitä ja tekevät meistä sen kuka olemme. Entäpä kun tulee ammatinvalinnan aika? Muuttuuko oma harrastus ammatiksi – ja millaiseksi ammatiksi? Nuorten Luonto tapasi kolme nuorta taiteen harrastajaa, jotka haluavat puuhailla harrastuksensa parissa tulevaisuudessa myös työkseen.

Sami Ahonen on opettajansa luonnehdinnan mukaan 16-vuotias kitaristi-laulaja-säveltäjä. Hän on Järvenpään lukion musiikkilinjalla.

Myös 21-vuotias Anna Paatero on opiskellut samalla musiikkilinjalla. Anna asuu nykyään Lahdessa, jossa hän opiskelee varhaisiän musiikkikasvatusta. – Minusta tulee muskaritäti, hän selventää. Enemmän Annaa kuitenkin kiinnostaa laulajan ura.

18-vuotias Meeri Heikkilä lopettelee abivuottaan Torkkelin kuvataidelukiossa Helsingissä. Meeri harrastaa kuvataidetta monipuolisesti, mutta hänelle mieluisin laji – ja tulevaisuudessa mahdollisesti myös työ – on valokuvaus.

Taiteellisten perheiden kasvatit

Taideharrastus alkaa usein jo varhain. – Aloin laulamaan heti kun opin puhumaan, ellei jo aikaisemminkin, Anna nauraa. Esiintymään hän uskaltautui kuitenkin paljon myöhemmin, vasta yhdeksännellä luokalla.

– Opettajan piti tuoda mikrofoni luokan perälle, jossa lauloin pää painuksissa piilossa muilta. Sivusilmällä huomasin kuinka päät alkoivat kääntyä ihmeissään, hän kuvailee ensimmäistä esiintymiskokemustaan.

Musiikki on ollut lapsesta asti osa myös Samin elämää. Hän on soittanut kitaraa alakoulusta asti. – Jostain syystä soittaminen alkoi silloin kovasti kiinnostaa, Sami muistelee. Meerikin kertoo, että taidetta on harrastettu jo pitkään. – Olen piirtänyt aina – ihan aina, hän toteaa painokkaasti.

Vanhempien vaikutusta lasten taideharrastuksiin ei voi unohtaa. Sekä Sami, Meeri että Anna kertovat, että myös muusta perheestä löytyy taiteellista lahjakkuutta. – Isä soittaa melkein joka soitinta, Sami kertoo.

Vaikka Meeri itse harrastaa kuvataiteita, hänenkin perheessään on musikaalista lahjakkuutta. – Ja yksi muotoilija, hän tarkentaa.

Myös vanhempien tuki on hyvin tärkeää. Anna kiittää äitiään siitä, että tämä on rohkaissut tytärtään musiikin pariin. Anna aloitti viulunsoiton 5-vuotiaana ja äidin idea oli myös hakea lukiossa musiikkilinjalle, hän kertoo. Myös Meeri kuuli vanhemmiltaan kuvataidepainotteisesta lukiosta ja muutti 450 kilometrin päästä Pietarsaaresta Helsinkiin opiskelemaan.

Siitä tulee hyvä fiilis

Tärkeintä harrastamisessa ja taiteen tekemisessä on oma kiinnostus. Harrastuksesta tulee hyvä mieli ja se antaa paljon. Kuten Anna toteaa: – Totta kai tykkään tehdä sitä, missä olen hyvä.

Esiintyminen on tärkeä osa musiikkia ja sekä Sami että Anna kertovat nauttivansa siitä. – Tykkään esiintyä. On kiva päästä näyttämään! Sami kommentoi. – Ja soittamisesta tulee hyvä fiilis. Annan mielestä esiintymisessä parasta ovat ihmisten reaktiot. – Olen aina tykännyt olla huomion keskipisteenä, hän jatkaa.

Monet nuoret saavat toteuttaa itseään ja harrastustaan taidepainotteisissa kouluissa: on eri taidelajeihin painottuneita peruskouluja, opintolinjoja, musiikkiluokkia, kuvataide- ja ilmaisutaidon lukioita, opistoja ja kursseja. Sami käy Järvenpään lukion musiikkilinjaa ja Meerin lukio on kuvataidepainotteinen. Musiikkilinjalla on enemmän musiikkikursseja ja opiskelijoille tarjoutuu paljon esiintymismahdollisuuksia, Sami kertoo. Viimeksi pari viikkoa aikaisemmin hän esitti omia sävellyksiään koulun tilaisuudessa.

Meeri on osallistunut reilun vuoden kestäneelle makrovalokuvauksen kurssille. Hän kertoo kuvaavansa paljon myös vapaa-ajalla. – Kuvaan kaikkea: kavereita, luontoa, ihan mitä vaan. Annakin tekee musiikkia suurimmaksi osaksi kotona itsekseen. – Minulla on kotona sellainen säälittävä sähköpiano, jota pimputtelen itsekseni, hän virnistää.

Haluan taiteilijaksi!

Moni nuori haaveilee, että harrastuksesta voisi tulevaisuudessa tulla myös ammatti. Kilpailu taidealoilla on kovaa, mutta Sami, Meeri ja Anna ovat kuitenkin luottavaisia tulevaisuutensa suhteen.

Sami käy vasta ensimmäistä lukiovuottaan, joten hänellä on vielä aikaa miettiä tulevaa ammatinvalintaa. Musiikin tekeminen kiinnostaa jatkossakin. – Olisi hienoa säveltää omaa musiikkia ja tehdä keikkoja, mutta myös muu työ musiikin parissa kiinnostaa, esimerkiksi radiotyö tai musiikkiteknologia, hän pohtii.

Tekijöitä on paljon ja töitä ei välttämättä riitä kaikille. Meerin mielestä luovuutta ja taiteellista lahjakkuutta voi soveltaa monissa töissä. – Luulen, että työllistyminen riippuu paljon siitä, millaisia valokuvia ottaa: haluaako valokuvata taiteen itsensä takia vai kiinnostaako esimerkiksi mainoskuvaus. Meerillä on mielessä jo ammatteja, jotka häntä itseään kiinnostaisivat.

– Ihan selkeä juttu, haluan graafiseksi suunnittelijaksi, valokuvaajaksi tai sitten haluan yhdistää nämä kaksi ammattia. Haluaisin kuvata mainoskuvia, koska niissä on aina joku idea, hän kertoo.

Anna opiskelee varhaisiän musiikkikasvatusta, mutta mieluiten hän haluaisi esiintyä ammatikseen. – Haluaisin päästä tekemään omia biisejä ja esittämään niitä yleisölle, hän kertoo. Anna onkin tehnyt kovasti työtä haaveensa eteen. Hän on osallistunut viimeisen kolmen vuoden aikana kahdesti Idols-laulukilpailuun ja kerran X-Factoriin.

– Olen kova yrittämään ja minusta kaikkea kannattaa kokeilla, hän sanoo. Tänä keväänä Anna pääsi jo pitkälle, aina semifinaaliin saakka. Vielä levy-yhtiöt eivät ole kuitenkaan soitelleet perään.

– Tiedän itsekin, että on hyvä olla myös varasuunnitelma. On vaikeaa tehdä musiikkia ammatikseen, koska artisteja ja artistiksi haluavia on niin paljon.

Vaikka kilpailu on kovaa, itseen ja omaan juttuun kannattaa uskoa. Samin isän sanat ovat rohkaisuna kaikille taiteilijaksi haluaville: – Jos on jokin erikoinen kyky, sitä täytyy päästä hyödyntämään myös työelämässä.

KATSO MYÖS