Pärjäisitkö päivän ilman sähköä?


Leo Stranius

Sähkö ympäröi elämäämme. Herään aamulla sähköllä toimivan älypuhelimeni herätykseen, laitan sähkövalot päälle ja lämmitän vedenkeittimellä teevettä. Aloitan työt käynnistämällä langattoman modeemin ja kannettavan tietokoneeni. Illalla luen kirjaa yölampun valossa.

Pystyisinkö toimimaan edes vuorokautta ilman sähköä? Rehellisesti sanottuna en. Tärkeimmät työkaluni, tietokone, internet ja älypuhelin, lakkaisivat kaikki toimimasta ilman sähköä. Kirjoittaminen ja lukeminen onnistuisivat vain päivänvalossa tai kynttilän kanssa. Asioiden hoitaminen kävisi yllättävän hankalaksi.

Vuorokausi ilman sähköä olisi kuitenkin mielenkiintoinen kokemus. Heräisin ilman älypuhelinta luonnonvaloon. Söisin ruokani kypsentämättömänä. Päivän mittaan työt hoituisivat ihmisiä kasvokkain tavatessa. Työvälineinä olisivat kynä ja muistivihko.

Olemme riippuvaisia sähköstä. Nykyinen yhteiskuntamme ei toimisi, mikäli sähköntuotanto keskeytyisi. Patterit kylmenisivät, ruoka pilaantuisi, veden tulo lakkaisi ja sen myötä WC-pönttökään ei vetäisi. Radio, televisio ja internet olisivat hiljaisia.

Ongelma ei tietysti ole sähkö sinänsä, vaan se, miten sitä tuotetaan. Fossiilisiin polttoaineisiin tai ydinvoimaan perustuva sähköntuotanto aiheuttaa merkittäviä ympäristöongelmia. Ilmastonmuutos uhkaa karata käsistä, ja ydinjäte jää tuleville sukupolville 100 000 vuoden vaarallisena perintönä. Jotain on pakko tehdä.

Teollisuuden lisäksi sähköä kuluu kotitalouksissa, erityisesti valaistukseen, kodinkoneisiin ja viihde-elektroniikkaan. Vaikka pidempi sähköpaasto taitaa monelle meistä olla yhtä Earth Hour -tuntia lukuun ottamatta mahdotonta, voimme omassa arjessamme vähentää sähkönkulutusta merkittävästi.

Tärkeintä on varmistaa, että kotiin hankitaan päästötöntä ekoenergiaa. Tämän jälkeen kannattaa kiinnittää huomiota valaistukseen – eli käyttää energiansäästö- tai LED-valoja vain siellä, missä niitä todella tarvitaan. Sähkölaitteet taas kannattaa varustaa katkaisimella varustetulla jatkojohdolla, jonka voi napsauttaa pois päältä silloin kun laitetta ei tarvita.

Omien arkivalintojen lisäksi kannattaa tietenkin vaikuttaa yhteiskunnan päättäjiin, jotta energiansäästöön ja energiatehokkuuteen sekä tuulivoiman ja muiden uusiutuvien energialähteiden rakentamiseen panostettaisiin entistä enemmän.

 

Kirjoittaja on sähköstä riippuvainen Luonto-Liiton pääsihteeri

PS. Haastan kaikki mukaan vuorokauden mittaiseen Älä käytä sähköä -päivään (Älä osta mitään -päivän hengessä!) sekä kertomaan tempauksen kokemuksista Luonto-Liitolle. Päivän ajankohdan voi valita vapaasti. Tarinat voi lähettää osoitteeseen leo.stranius@luontoliitto.fi. Parhaimmat palkitaan.

KATSO MYÖS