Paljakan metsiä juhlittiin kansainvälisellä leirillä


TEKSTI: BIRTHE WEIJOLA, KUVAT: ANDREI HUMENNY, ALEXANDRA BULYGINA, ALMA HEIKKILÄ

Kansainvälisellä metsäleirillä Hyrynsalmella heinäkuussa tutustuttiin Paljakan alueen luontoon ja pohjoiseen metsäkulttuuriin.

Satelliittikuvassa Paljakan luonnonpuisto ja sitä ympäröivät vaarametsät erottuvat tummana laikkuna vaaleampien talousmetsien joukossa. Google Earth -näkymä auttaa Mustarinda-seuran Antti Majavaa selittämään kansainvälisen leirin osallistujille, miksi Paljakan metsät ovat niin ainutlaatuisia ja säilyttämisen arvoisia.

– Paljakan luonnonpuisto ja sitä ympäröivät vaarametsät muodostavat 50 neliökilometrin suuruisen yhtenäisen vanhan metsäalueen. Se on tuo tumma laikku satelliittikuvassa. Luonnonpuiston eteläpuolella sijaitseva Paljakan tutkimusmetsä on Lapin eteläpuolella suurin suojelematon valtion omistama vanhan metsän alue, kertoo Majava.

Osallistujat nyökkäävät ymmärtävänsä. Heidän kotimaissaan Virossa, Valko-Venäjällä ja  Suomessa näin isot vanhan metsän alueet ovat harvinaisia. Vain venäläiset nuoret eivät ole yhtä vaikuttuneita.

– Meidän kotikylämme metsät ovat samanlaiset kuin Paljakassa, kertoo Alexandra Bulygina, joka on kotoisin Brin-Navolokin kylästä Arkangelin alueelta.

Kansainvälinen Discover the Old-Growth Forest -leiri järjestettiin taide- ja luontokeskus Mustarindassa. Leirillä tutustuttiin Paljakan alueen luontoon ja luontomatkailuun kymmenen päivän ajan retkillä ja työpajoissa.

Katerina Borsuk Valko-Venäjältä innostui leirin alussa tehdystä suoretkestä.

– Ei haitannut, vaikka kastuin sukkia myöten, koska pääsin astumaan suomalaiselle suolle. Sain tuntea suon pehmeyden ja tuoksun. Valko-Venäjän suot ovat täysin erilaisia, niillä ei voi kävellä, hän sanoo.

Ikimuistoinen oli myös työpaja, jossa työstettiin näytelmiä eri maiden metsiin liittyvistä kansanperinteistä luonnonmateriaaleja hyödyntäen. Ilmeisen luovassa prosessissa syntyi tuotoksia, joissa oli sekä tunnistettavia että keksittyjä piirteitä.

 

Metsäjuhla toi näkyvyyttä suojeluesitykselle  

Leiriläiset valmistelivat työpajoissa ohjelman elämykselliseen Metsäjuhlaan, joka järjestettiin Paljakan tutkimusmetsässä 12.7. Kaikenikäisten ilmainen retkitapahtuma tutustutti kävijät Paljakan tutkimusmetsän luontoon ja pohjoiseen metsäkulttuuriin.

Metsäjuhlan ohjelma koostui leiriläisten vetämistä luontoretkistä sekä luonto-ohjelmasta lapsille. Iltapäivän hämärtyvässä metsässä draamatyöpajaan osallistuneet esittivät slaavilaiseen kansantarinaan perustuvan näytelmän noita Baba-Jagasta ja muodonmuutoksista.

Metsäjuhlan yhteydessä pidettiin myös tuoreen Vaara-Kainuun kansallispuistoehdotuksen esittelytilaisuus. Kansallispuistoesitystä olivat valmistelleet Kainuun luonnonsuojelupiiri, Luonto-Liitto, Mustarinda-seura ja luontomatkailuyritys Nature Point Paljakka. Esitetty kansallispuisto sisältää valtion ja UPM:n omistamia maita Paljakan luonnonpuiston itä- ja eteläpuolella.

Metsäjuhlan avulla saatiin sellaista näkyvyyttä Paljakan alueen luontoarvoille, jota olisi ollut vaikea saavuttaa tavanomaisin keinoin. Erityisesti teatteriesitys houkutteli paikalle kymmeniä vieraita sekä paikallismedian edustajia.

Discover the Old-Growth Forest -leiri oli osa Luonto-Liiton vuonna 2009 alkanutta yhteistyöhanketta, joka edistää kestävää luontomatkailua nuorten ja kansalaisjärjestöjen keskuudessa Luoteis-Venäjällä. Leiri järjestettiin Euroopan komission Youth in Action -ohjelman tuella.

Vaara-Kainuun kansallispuistoesitys: http://www.luontoliitto.fi/metsa/ajankohtaista/2012/07/esitys-vaara-kainuun-kansallispuistoksi/

 

KATSO MYÖS