Pääkirjoitus


Maria Rautio

“Moi äiti. Osta mulle terveyssiteitä, kun käyt kaupassa. Terkuin Maria”, kirjoitin 11–12-vuotiaana äidilleni ja jemmasin lappusen salaa illalla äidin laukkuun. Jostain syystä en kehdannut pyytää sitä häneltä kasvotusten saatikka käydä itse kaupassa niitä ostamassa. Koko asia hävetti, ja olin varma, että jokainen kaupassa oleva tuijottaisi, mikäli näkisi minun ostavan sidepaketin.

Meni vuosia, ennen kuin pääsin harhaluulostani yli. Päähäni piti pitkään nuijia, että jokainen naispuolinen näitä ostaa – eikä ketään kiinnosta ostokseni.

Seuraavaksi kuvioon tulivat ehkäisyvälineet. Tirskuen jemmasimme ystävieni kanssa ilmaisia kesäkumeja laukkumme täyteen, vaikka tarvetta niille tuli vasta vuosia myöhemmin. En olisi voinut kuvitellakaan kehtaavani marssia kaupan kassalle kumipaketin kanssa! Ilmaiseksi festareilla ja muissa tapahtumissa jaetut kesäkumit ovat olleet monelle teinille ensimmäinen ja ainoa ehkäisyväline.

Jo muutaman vuoden ajan iltapäivälehdet ovat synnyttäneet milloin minkäkinlaista kohua kesäkumien ympärille. Tänä vuonna 15-vuotias Robin tuomittiin varsinkin keltaisen lehdistön puolesta liian nuoreksi laulamaan kondomeista.

Uskallan väittää, että kesäkumit ovat estäneet yhden jos toisenkin sukupuolitaudin ja epätoivotun raskauden. Uskoakseni en ollut ainoa teini, jota kumien ostaminen pelotti. Kynnys napata festareilta tai jostain muusta yleisötapahatumasta vaivihkaa laukkuunsa pari ilmaista kumia on huomattavasti matalampi. Vaikka 15-vuotias ei vielä sänkyyn menisikään, ei kesäkumista lompakossa mitään haittaakaan ole.

Vaikka ikäni on lähes triplaantunut niistä ajoista, jolloin kirjoitin lapun äidilleni, koen vieläkin silloin tällöin kauhun hetkiä kaupoissa ”noloja asioita” ostaessani. Tuorein tapaus on vielä kipeästi muistissa. Aiemmin tänä vuonna jouduin ulkomailla kysymään apteekissa, onko heillä jotain lääkettä ummetukseen. Jostain kumman syystä häpesin tilannetta. Kylmä hiki ja puna nousivat pintaan, täysin ilman järkevää selitystä. Vähän hikoiluttaa siitä kirjoittaminenkin.

Vuoden toiseksi viimeisimmässä numerossa fiilistellään kuumaa kesää, pohditaan terveyttä ja luonnon terapeuttisia vaikutuksia. Terveydeksi!

KATSO MYÖS