Nuoret vaikuttajat


Teksti ja kuvat: Hanna Aho, kuvitus Lauri Lähteenmäki

Nuoret vaikuttajat pääkuvitus Lauri Lähteenmäki

Maailma ei ole valmis. Miten nuori voi saada äänensä kuuluviin? Miten muuttaa maailmaa? Kolme vaikuttajaa kertovat kokemuksistaan. 

Lukiolainen Reetta Kohonen, 18,  lähti mukaan WWF:n Näytä voimasi -nuorisotiimiin, koska halusi päästä rakentamaan kampanjaa muiden nuorten kanssa.

– Tiimissä on yhdessä tekemisen intoa. On ollut kivaa jakaa omia ideoita hyvän asian puolesta.

Nuorisotiimi haluaa kiinnittää huomiota uusiutuviin energiamuotoihin. Tavoitteena on luovuttaa ensi maaliskuussa pääministerille vetoomus aurinkoenergialle suunnatun tukipaketin puolesta.

– Kyseessä on meidän nuorten tulevaisuus. On tärkeää olla mukana vaikuttamassa, vaikkei itse voikaan tehdä poliittisia päätöksiä. Oman äänen kuuluviin saaminen on sitä tärkeämpää.

Nuorisotiimi tapaa useita kertoja viikossa. Kesällä jalkauduttiin festareille aurinkokennojen kanssa keräämään nimiä vetoomukseen, ja syksyllä on vuorossa ainakin messuvierailuja.

– Toiminnassa on paljon luovaa ajattelua. Pohdimme visuaalisuutta ja yhdessä tekemisen vaihtoehtoja. Luovuus on myös haaste, mutta kun mukana on paljon ihmisiä, rattaat alkavat kyllä hyrrätä. Olen saanut hyvää kokemusta ryhmässä tekemisestä ja kampanjan suunnittelusta.

Nuori vaikuttaja_Reetta Kohonen

Mikä on parhaaksi maailmalle?

Reetan kiinnostus ympäristöä kohtaan tuli kotoa, ja koulussa opo kannusti vapaaehtoistyön pariin.

– Muutama vuosi sitten en varmaan olisi lähtenyt mukaan, mutta nyt oli sopiva aika. Ajatus siitä, että on tärkeää toimia maailman parhaaksi on vahvistunut koko ajan. Monilla nuorilla on käsitys, ettei ympäristö- tai ilmastotyö ole tärkeää tai coolia. Mutta kannattaa luottaa omiin mielipiteisiinsä, eikä seurata vain muita. Kun uskoo asiaansa, negatiivinen tai välinpitämätön asenne täytyy karistaa pois.

Perheen ja kavereiden kannustus on ollut tärkeää, ja positiivista palautetta on tullut myös muilta ihmisiltä.

– Melkein kaikki tapaamani ihmiset ovat olleet innostuneita ja halunneet allekirjoittaa.

Poliittisen muutoksen polttopisteessä

Hanna Hakko, 26, tulee suoraan eduskunnasta, jossa hän on ollut kuultavana ympäristövaliokunnassa energia-asioista. Tampereen kaupunginvaltuustossa ja järjestötyössä vaikuttavan Hannan työsarkana on ilmastonmuutos. Syksyllä edessä on uusi haaste Polttava kysymys -ilmastokampanjan koordinaattorina. Tehtävänä on lobata ja seurata uuden ilmastolain valmistelua.

– Kansalaisjärjestöt pyrkivät lisäämään lain yleistä hyväksyttävyyttä ja toisaalta löytämään ratkaisuja lakia vastustavien kokemiin ongelmiin. Lobbauksen kohdentaminen oikeisiin ihmisiin on tärkeää, jotta ilmastolaki onnistuisi.

Nuori Vaikuttaja_Hanna Hakko

Innoittajina koulu ja videopelit

Hannan ympäristötietoisuus sai ensimmäisen sysäyksen, kun hän pelasi Final Fantasy 7 -peliä, jossa ekoterroristit taistelevat maailman pelastamiseksi. Koululla oli myös tärkeä rooli tiedon välittäjänä.

– Olin koulun kestävän kehityksen toimikunnassa, joka oli turvallinen ympäristö opetella vaikuttamista. Osallistuimme esimerkiksi Lappeenrannassa Maan ystävien lumiukkotempaukseen. Samalla opettelimme kokousten järjestämistä ja pöytäkirjojen tekoa, mistä on ollut hyötyä järjestötyössä ja poliittisessa vaikuttamisessa.

Lukio myös kannusti vaikuttamiseen. Viikonlopun ympäristötoimintapäiviltä sai puolikkaan kurssimerkinnän.

– Työpajoissa opettelimme vaikuttamista kavereiden kanssa ja tutustuimme kokeneempiin vaikuttajiin, joilta sai tukea asiaosaamiseen ja vinkkejä vaikuttamistapoihin. Se innosti jatkamaan järjestötyötä.

Kaupunginvaltuutetun työssä järjestötaustasta on hyötyä.

– Politiikassa monia aiheita ehtii seurata melko pinnallisesti, mutta järjestötyön kautta olen saanut asiantuntemusta ja itseluottamusta edistää itselleni tärkeitä asioita. Nuorena naisena pitää usein asian lisäksi todistella itseään. Jos kuulijat eivät osta sanomaani, niin totta kai se kirpaisee. Uskottavuuden saamiseksi on varustauduttava tutkitulla tiedolla. Monesti harmittaa, kun tiedemaailman sanomaa ei arvosteta.

Uskoa omaan työhön tuovat muut ihmiset. Kun aurinkopaneeleita valmistavan yhtiön toimitusjohtaja kertoo ympäristönsuojelun positiivisesta vaikutuksesta talouteen ja työllisyyteen, viesti saa erilaista uskottavuutta ja tulee helpommin lähestyttäväksi.

– Sanoman leviäminen herättää toivon tavoitteiden saavuttamisesta.

Itsensä toteuttamista järjestöissä

Luonto-Liitossa vuoden loppuun järjestöpäällikön töitä hoitava Anna Swanljung, 33, aloitti vaikuttamisen alakoulussa kiertämällä muissa luokissa kertomassa eläinten oikeuksista ja keräämällä nimiä adressiin Vaasan vapputorilla.

– Tuli tunne, ettei vain voi jäädä paikalleen. Siispä mietimme kaverini kanssa, mitä me voisimme tehdä eläinten hyväksi. Animaliassa teimme matalan kynnyksen juttuja, jotka eivät vaatineet suurta sitoutumista ja joihin kuka tahansa saattoi lähteä mukaan.

Järjestötyö vei Annan mennessään, ja hän meni mukaan muun muassa Suomen luonnonsuojeluliiton paikallistoimintaan.

– Pääsin kokeilemaan monia asioita, esimerkiksi lehden toimitusta, tempausten, retkien ja leirien järjestämistä, maankäytön suunnitteluun vaikuttamista ja aloitteiden tekemistä. Oli mahdollisuus kehitellä ajatuksia muiden kanssa ja järjestöltä sai myös resursseja ideoiden toteuttamiseen.

Annan mukaan järjestötoiminta on parasta, mitä hänelle on koskaan tapahtunut.

– Tämän kautta olen saanut elinikäisiä ystäviä ja elämään erilaista syvyyttä. Iälläkään ei ole mitään merkitystä, kun asiat ja arvot yhdistävät ihmisiä. Olen alkanut pohtia omaa elämääni. Miten haluan elää, ja mitä valintoja haluan tehdä?

Nuori vaikuttaja_Anna Swanljung

Jaa kokemuksia ja kuuntele

Retkeilystä ja luonnosta innostuneena Anna lähti ohjaajaksi Luonto-Liiton leireille. Samaan aikaan hän sai sysäyksen myös opettajaopinnoille.

– Halusin antaa oman innostukseni kautta muille kokemuksen siitä, että luonto on hieno juttu. Toivon, että asennekasvatuksella voi vaikuttaa, vaikkei muutos aina näy konkreettisesti esimerkiksi lähimetsän säilymisenä tai lakimuutoksena.

Vaikuttajan peruskysymys on se, että mikä saa ihmisen muuttamaan toimintaansa? Anna korostaa eläytymisen ja tunteiden herättämisen tärkeyttä, mihin keinoina voivat olla faktan sijaan vaikka aistihavainnot ja taide.

– Ylipäänsä tunnepitoisilla kohtaamisilla on merkitystä. Jos saa toisen tuntemaan jotain, on vaikuttanut ja saattanut herättää toisessa kiinnostuksen ottaa selvää.

Oikealla hetkellä paikalla oleminen ja kuunteleminen voi olla kaikki mitä tarvitaan.

– Pienillä asioilla voi vaikuttaa toisen ihmisen elämään.


Viisi vinkkiä vaikuttamiseen:

– Ole rehellinen itsellesi ja omille ajatuksillesi.
– Tee sitä mistä nautit, ja mieti miten siitä voisi olla hyötyä muille. Kaikkea tarvitaan.
– Mieti, mistä olet itse vaikuttunut. Siitä saa ideoita omaan toimintaan.
– Keskustele ja pyri vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen.
– Muista äänestää.

KATSO MYÖS