Mummoillen: Sylvian italialaiset jouluherkut


Suomalaisen joulun klassikko on Italiaan kaipaavan kerttusen eli Sylvian joululaulu. Mummoilija on sen verran arktisilla geeneillä varustettu, että kahlitun muuttolinnun kaukokaipuuseen on vaikea samaistua, paitsi syömisten osalta! Suomalaiset jouluherkut ovat olleet aina osin tuontitavaraa: riisipuuro, kaneli, piparkakut, suklaa… joten vaihteeksi voi kokeilla tiramisua ja cantuccineja.

Miss’ sypressit tuoksuu nyt talvellakin, istun oksalla uljaimman puun, miss’ siintääpi veet, viini on vaahtoavin ja sää aina kuin toukokuun. Ja Etnanpa kaukaa mä kauniina nään, ah, tää kaikki hurmaa ja huumaapi pään, ja laulelmat lempeesti lehdoissa soi, sen runsaammat riemut ken kertoilla voi!

Teksti ja kuvat: Kaisa Illukka.

Joulumisu (gluteeniton ja vegaaninen)

Kakkupohja:

  • 3 ½ dl vaaleita gluteenittomia jauhoja
  • ½ dl sokeria
  • 2 ½ tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 100 g juoksevaa margariinia
  • 1 dl omenasosetta
  • 2 dl vissyä

Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään (jauhot, sokerit ja leivinjauhe) ja toisessa kosteat aineet (margariini, omenasose ja vissy). Yhdistä aineet kaatamalla kosteat aineet kuivien joukkoon ja kääntelemällä hellästi sekaisin. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 25 minuuttia. Pohjasta tulee lätyskämäinen, mutta älä säikähdä, se ei haittaa tiramisussa.

Täyte:

  • 1 prk (2,5 dl) vispautuvaa soijakermaa
  • 200-300 g soijatuorejuustoa
  • ½ dl tomusokeria
  • 1 dl kikhernetölkin lientä eli aquafabaa
  • (1 tl piparkakkumaustetta)
  • sokeritonta kaakaojauhetta (ns. leivontakaakao)

Espressosiirappi:

  • 1 ½ dl espresso- tai vahvaa kahvia
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl Marsala-viiniä (viinin voi myös jättää pois tai korvata muulla liköörillä kuten kahviliköörillä tai Amarettolla)

Aloita valmistamalla espressosiirappi. Mittaa kahvi ja sokeri kattilaan ja anna kiehahtaa sen verran, että sokeri sulaa. Jäähdytä ja lisää joukkoon viini tai likööri.

Vatkaa yhdessä kulhossa kikhernetölkin liemi kovaksi valkuaismaiseksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa yhtä lailla jämäkäksi vaahdoksi soijakerma, ja vispaa lopuksi mukaan tuorejuusto ja sihdattu tomusokeri. Kääntele aquafaba-vaahto mukaan varovasti. Ota puolet täytteestä toiseen kulhoon ja mausta se kolmella ruokalusikallisella (tai maun mukaan, mutta varo, ettei siirappi löystytä kermaseosta liikaa) espressosiirappia sekä piparkakkumausteella, sekoita.

Aloita tiramisun kokoaminen. Leikkaa tai revi noin puolet kakkupohjalevystä paloiksi ja lado ne kulhon pohjalle. Valele kakkupaloja espressosiirapilla niin, että ne kostuvat kunnolla. Lisää päälle maustamaton tuorejuustotäyte ja tasoita. Levitä toinen kerros eli loput kakkupalat ja kostuta jälleen. Lisää ja tasoita maustettu tuorejuustotäyte toiseen kerrokseen. Peitä kulho ja siirrä maustumaan jääkaappiin tarjoiluun saakka. Tiramisun voi valmistaa parikin päivää ennen tarjoilua; kakkupohja ehtii näin maustua kunnolla ja maut voimistua. Siivilöi tiramisun päälle kerros kaakaojauhetta ennen tarjoilua.

Vinkki: Tiramisun voi valmistaa lyhyemmän kaavan mukaan korvaamalla kakkupohja kekseillä (esim. digestiveillä, piparkakuilla tai gluteenittomilla kekseillä), jotka murskataan ja käytetään kakkupohjan tapaan tuorejuustokerrosten välissä ja kostutettuna. Myös aquafaban voi jättää pois.

 

Italialaiset manteli-appelsiinikorput eli biscottit eli cantuccinit (n. 10 kpl)
  • 2 dl vehnäjauhoja TAI vaaleita gluteenittomia jauhoja
  • 1 dl mantelijauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 1,5 dl sokeria (ruokokidesokeri tuo rusehtavamman sävyn)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 3 rkl appelsiinimehua
  • Yhden luomuappelsiinin kuori raastettuna (1-2 tl)
  • ½ dl kuorittuja manteleita

Pese appelsiini huolella ja raasta kuori. Purista mehu. Rouhi mantelit terävällä veitsellä vähän pienemmiksi.

Yhdistä yhdessä kulhossa jauhot, leivinjauhe ja suola, sekä toisessa kulhossa sokerit, öljy, appelsiinimehu ja kuori. Sekoita kosteat aineet kuivien joukkoon. Pyöräytä lopuksi mantelit mukaan taikinaan.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Muotoile taikinasta ”kapea leipä” tai ”lihava käärme” (n. 6x25cm), litistä pötkylää hieman ja paista 20 minuuttia. Ota kakku uunista ja anna jäähtyä noin vartti. Leikkaa sitten pötköstä hieman vinottain 2 cm:n levyisiä paloja ja levitä ne pellille leikkauspinta peltiä vasten. Paista pikkuleipiä vielä 150-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Käännä uuni pois päältä ja anna korppujen kuivua jäähtyvässä uunissa.

Vinkki: Manteli on näiden korppujen klassikkomaku, mutta vaihtoehtoisesti taikinan sekaan voi heittää desin suklaahippuja, kaakaonibsejä, pistaasipähkinöitä tai kuivattuja karpaloita.

KATSO MYÖS