Mummoillen: kevättalven kausiruokaa


Teksti ja kuvat: Kaisa Illukka.

Vegaaninen kausiruoka on yksi hyvä periaate ilmastoystävällisempään syömiseen. Nyt talviaikaan kausiraaka-aineista tuttuja ovat muun muassa hyvin syksystä asti säilyvät juurekset, pavut, kaali ja kotimaiset omenat sekä Välimeren sesongin appelsiinit ja muut sitrushedelmät. Laivarahdattujen hedelmien päästöt jäävät pienemmiksi kuin talvisten kasvihuonekasvisten.

Kausiruuan lisäksi ilmastotietoinen syöjä tekee kauppareissut kävellen tai pyörällä (jos autolla, kannattaa ostaa kerralla paljon) sekä pyrkii vähentämään ruokahävikkiä, uunikypsentämistä, pakasteita ja kasvihuonetuotteita. Ekologisena lähiruokana pidettyjen marjojen ja sienten hiilikuorma puolestaan kasvaa, jos niitä poimimaan ajetaan polttomoottorin voimalla ja tuotteet pakastetaan. Hiilijalanjäljen ohella voi muistaa muutkin ympäristövaikutukset: piiloveden, ihmis- ja eläinoikeuskysymykset, pakkausmateriaalit ja ruuan prosessointipäästöt. Ilmasto- ja metsätiedostava ei käytä kertakäyttöastioita ja aterian päätyttyä kone on käsin tiskaajaa ekologisempi. Kannattaa syödä myös ruokaloissa ja suurtalouskeittiöissä: yhden ruoka-annoksen hiilijalanjälki jää pienemmäksi. Huh, tulee ihan kuuma tässä ilmastohiillostuksessa! Onneksi on luminen pakkastalvi, mieli kevenee mäessä ja ladulla ja reippailun jälkeen maistuu aurinkoinen keitto ja lämpimät hävikkileipäset.

Helppojen kasviskeittojen ohjeita kysellään usein, joten tässä yksi suosikkini. Appelsiini ja kookos tuovat makua linssi- ja porkkanakeittoihin. Kookosmaidon voi toki jättää pois tai korvata kaurakermalla.

Auringon paluun keitto (4:lle)
  • 3 valkosipulinkynttä (suosi luomua tai kotimaisia, jos mahdollista)
  • 1 sipuli (käytä luomukasviksia, jos mahdollista)
  • 2 cm x 2 cm pala tuoretta inkivääriä
  • ½ tl curryjauhetta
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 4 isoa porkkanaa
  • 1 palsternakka
  • 2 perunaa
  • 1 l vettä
  • 1 rkl kasvisliemijauhetta tai kasvisliemikuutio
  • 2 dl punaisia linssejä (harkitse kaupassa: pahvi- vai muovipakkauksessa)
  • 1 luomuappelsiini
  • 2 dl kookosmaitoa (pahvitölkin ympäristövaikutus on usein pienempi kuin metallisen)
  • n. 1 tl suolaa

Hienonna valkosipulinkynnet, sipuli ja inkivääri. Pilko porkkanat, perunat ja palsternakka. Kuumenna öljy kattilassa, lisää curryjauhe, sipuli- ja inkiväärihakkelus. Anna pehmentyä hetki (varo polttamasta), lisää sekaan pilkotut juurekset ja kiepauta sipulien sekaan. Kaada päälle vesi ja anna kuumentua kiehuvaksi. Sekoita hyvin mukaan kasvisliemijauhe (tai kuutio) sekä linssit. Vähennä lämpöä ja anna keiton porista kannen alla noin 20 minuuttia. Sekoita välillä, jotta linssit eivät painu ja pala pohjalle.

Kun porkkananpalat tuntuvat haarukalla kokeillen pehmeiltä, lisää joukkoon appelsiinin puristettu mehu, raastettu kuori (raasta vain oranssi osa, valkoinen kuorenalus on kitkerää) sekä kookosmaito. Lisää tässä vaiheessa vielä vettä, jos keitos tuntuu liian sakealta. Nosta keitto liedeltä ja soseuta se sauvasekoittimella. Mausta varovasti suolalla. Laita keitto vielä hetkeksi hellalle ja anna kiehahtaa nopeasti. Valmis!

Nostalgiakiisseli, josta tulee keväinen mieli (4:lle)
  • 6 dl appelsiinitäysmehua
  • 4 dl kylmää vettä
  • 2 luomuappelsiinia
  • 2 pientä omenaa
  • 4 rkl perunajauhoa
  • ½ dl sokeria
  • Lisäksi kiisselin pinnalle voi ripottaa hieman sokeria ja tarjoilla se kaura-fraichen kera.

Raasta parin teelusikallisen verran appelsiinin kuorta. Kuori appelsiinit ja irrota valkoiset kalvot. Leikkaa pieniksi paloiksi. Kuori ja paloittele myös omenat.

Yhdistä keskenään kylmä vesi, appelsiinimehu ja sokeri, sihtaa mukaan perunajauhot. Kuumenna seosta kattilassa liedellä koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Kun seos on pulpahtanut pari kertaa, nosta kattila liedeltä. Lisää appelsiinin ja omenan palat.

 

 

Vaikka pakastin on energiasyöppö ja tosimummoilijalla olisi
maakellari, yksi tapa vähentää kauppahävikkiä ja säästää rahaa on ostaa viimeisen myyntipäivän alennettuja tuotteita ja pakastaa ne. Ne notkistuvat leivänpaahtimella tuoreiksi tai jalostuvat uunissa lämpimiksi leiviksi, jotka sopivat erityisen hyvin keiton kaveriksi. Kuorrutteisiin voi lisäksi kätkeä kaikenlaisia jämiä.

 

 

Lämpimät punaisen lapun leivät (4:lle)
  • 8 palaa luomu-kauraleipää tai muuta punaisella tarralla laputettua leipää
  • 1 prk kasvistuorejuustoa (esim. Påmackan)
  • ½ pkt maustamatonta tai maustettua tofua
  • Ripaus suolaa
  • Jotain näistä: silputtua punasipulia, raastettua perunaa, oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, oreganoa, rosmariinia, vegaanista pestoa…

Tee täyte: muussaa tofu kulhossa haarukalla ja sekoita joukkoon tuorejuusto ja suola. Mausta tahna esimerkiksi silputulla sipulilla, perunaraasteella ja rosmariinilla. Levitä tahnaa leipäviipaleille ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes kuorrutteen pinta alkaa ruskistua.

KATSO MYÖS