Metsän vihreä noituus


Teksti: Päivi Lakka
Kuva: Riina Koljonen

Metsä tarjoaa vierailijalle rentoutumista vihreässä hämyssään, mutta sen puilta ja kasveilta on haettu parannusta ja ratkaisuja moneen vaivaan jo vanhassa suomalaisessa kulttuurissa. Apua on haettu niin fyysisiin vaivoihin, suojelukseen, lemmen tuskaan, mielitietyn viettelyyn kuin tulevan ennustamiseen. Metsä kukkineen, puineen, pensaineen ja marjoineen sykkiikin arvaamatonta maagista voimaa.

Pihlaja

Pihlajaa on pidetty pyhänä sen onnea tuottavan vaikutuksen vuoksi. Pihapuu suojelee kodin piiriä ja sen seppeleet lisäsäävät hedelmällisyyttä. Marjoista tehdyn kaulanauhan kerrotaan parantavan kantajansa.

Puusta valmistetuilla aurinkoristeillä vältytään salamaniskuilta ja laivassa ne torjuvat myrskyjä. Uskomuksen mukaan runsasmarjainen pihlaja lokakuussa enteilee sateista syksyä ja vähälumista talvea.

Koivu taas on usein yhdistetty valoon, päivien pidentymiseen kevään kynnyksellä sekä uusiin alkuihin. Maaäidin uskotaan kuuntelevan pyyntöjä henkilökohtaisesti, jos ne esitetään koivun alla.

Hevosiin ripustettiin koivusta vuoltuja säikeitä pelottamaan haltijat pois niiden selästä, ja puun oksilla lyömällä karkoitettiin muita pahoja henkiä.

Koivu saa arvostamaan kauneutta ja sen oksista punottu seppele on perinteinen rakastajan lahja. Koivu-uute takaa levolliset yöunet, mutta puun uskottiin myös parantavan änkytyksen.

Mustikalla on uskottu olevan vahva pahalta suojeleva vaikutus. Lapsia voi varjella värjäämällä heidän kätensä ja jalkansa mustikalla. Kodin ovimaton alla mustikat pitävät kutsumattomat vieraat loitolla.

Sananjalan polttamisella tai itiöiden ilmaan heittämisellä kutsutaan sadetta. Juhannuksena ilmaan heitettyjen itiöiden taas uskottiin laskeutuvat sinne, missä aarre sijaitsee.

Tyynyn alla sananjalka saa näkemään enneunia sekä auttaa ratkaisemaan ongelmia. Kevään ensimmäisten saniaisenversojen puraisu pitää hammassäryt loitolla, kivikkoalvejuuri taas on tehokas ainesosa lemmenjuomissa.

Alvejuuren itiöt ovat niin pieniä, että niiden nielemisen luultiin tekevän näkymättömäksi. Kertoman mukaan itiöitä kuitenkin suojelevat keijut, joten niiden kerääminen ja käyttäminen ei ole täysin riskitöntä puuhaa.

Lähteet: Sinikka Piippo: Kasvien salaiset voimat, Luonnon lääkeyrtit



KATSO MYÖS