Matkailun vaikeat valinnat


Matkailu tunnetusti avartaa ja lomalla on kiva tehdä muutakin kuin olla kotona. Mutta millainen matka rasittaisi mahdollisimman vähän ympäristöä – ja omatuntoa?

Kaikki matkailu kuormittaa ympäristöä jossain määrin, eikä luonto- tai eko-etuliite automaattisesti tee matkasta ympäristöystävällistä ja kestävää matkailua. Kansainvälinen ekomatkailujärjestö määrittelee ekoturismin sellaiseksi vastuulliseksi matkailuksi luonnontilaisille alueille, joka edistää luonnonsuojelua ja tukee paikallisten ihmisten toimeentuloa.

– On siis hyvä huomata, että kaikki luontomatkailu ei ole ekoa! Esimerkiksi luonnossa tehtävät kävely-, pyöräily-, autoilu- tai moottoripyöräretket eivät välttämättä täytä näitä kriteerejä, vaikka voivat toki olla luonnon kannalta parempi vaihtoehto kuin jokin muu. Muutenkin mielestäni on tärkeä puhua siitä, miten kaikenlainen matkailu saataisiin noudattamaan kestävämpiä käytäntöjä, sanoo Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Mari Mero. Hän myös vetää omaa reiluun matkailuun erikoistunutta matkatoimistoaan.

Kotimaanmatkailu on lähes aina ulkomaanmatkailua ympäristöystävällisempää, kunhan kotimaanmatkaa ei tehdä lentäen. Matkailun ympäristörasituksista huomattava osa syntyy nimittäin lentomatkasta. Lyhyet lennot ovat suhteessa pitkiä lentoja haitallisempia, sillä valtaosa lentokoneen polttoainekulutuksesta syntyy nousukiidon aikana, ja matkalento tiettyyn etäisyyteen asti on huomattavasti vähemmän kuluttavaa. Olennaista on kuitenkin myös päästöjen kokonaismäärä.

Talvimatkailu on Suomessa taloudellisesti erittäin tärkeä jakso, jonka aikana hankitaan huomattava osa vuotuisista matkailutuloista. Luonnonsuojelun kannalta esimerkiksi perinteinen hiihto on lähes täysin haitatonta. Kesämatkailu kotimaassa tarjoaa myös matkailijalle monia ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi pyöräily ja leirintämatkailu eivät juurikaan luontoa rasita. Vesillä melko haitattomia ovat soutaminen, melonta ja purjehdus.

Seuramatka vai omatoimimatka?

Joskus haluaa tehdä lomalla muutakin kuin pyöräillä kotimaassa. Äkkilähtö etelänmatkalle ei välttämättä rasita paljoa kukkaroa, mutta kuinka kalliiksi matka tuleekaan ympäristölle? Onko tavanomainen seuramatka automaattisesti omatoimista ekomatkaa ympäristön kannalta huonompi vaihtoehto?

– Asia ei ole niin yksinkertainen kuin äkkiseltään ajattelisi. On huomattava, että varsinkin luontoon suuntautuva matkailu helposti myös kuluttaa luontoa paljon enemmän kuin rakennetussa ympäristössä tapahtuva, joten kestävä luontomatkailu isossa mittakaavassa on itse asiassa vaativampaa kuin kestävä massamatkailu, Mari Mero kertoo.

Matkan ympäristöystävällisyyteen vaikuttavat monet muutkin seikat, kuten käytetyn majoituksen taso ja kuinka paljon majoituskohde, esimerkiksi hotelli, käyttää energiaa ja vettä. Myös matkan kesto, kulkuneuvo ja se kuinka paljon käytetään paikallisten ihmisten tuottamia palveluita ja tuotteita vaikuttavat matkan ekologisuuteen.

– Sinänsä rajatulla kohdealueella tapahtuva massamatkailu, eli perinteiset seuramatkat, ovat helpommin hallittavissa kuin laajoille alueille levittäytyvä omatoimimatkailu. Huolimatta tästä edusta ympäristöasioista ei seuramatkakohteissa ollenkaan aina huolehdita sen paremmin! Esimerkiksi jätevesien käsittely on yhä alkeellista monissa kasvavissa rantalomakohteissa muun muassa Karibialla ja Kaakkois-Aasiassa, vaikka Välimeren matkailualueilla on jo opittu, mihin tämä pidemmän päälle johtaa.

Meron mukaan massamatkailun kuormittavuutta lisää myös sesonkiluonteisuus: hotelleja, teitä, lento- ja golfkenttiä joudutaan ylläpitämään vajaakäytössä ympäri vuoden, vaikka sesonki kestää vain muutaman viikon.

– Tästä huolimatta omatoimi- tai pienryhmämatkailu ei mitenkään automaattisesti tee matkustamisesta kestävämpää. Se vain siirtää isomman osan vastuusta yksittäiselle matkailijalle. On hänen valinnoistaan kiinni, minkälaisen jäljen hän matkakohteeseen jättää.

Matkailun vaikutukset eivät ole kuitenkaan pelkästään negatiivisia. Matkailu tuo taloudellista hyötyä kohdealueelleen. Matkailu voi myös edistää luonnon tai jonkin eläinlajin suojelua tuomalla suojeluun rahoitusta ja muun muassa lisäämällä paikallisväestön kiinnostusta ja arvostusta alueen luontoa kohtaan.

Teksti Tuuli Turtola

Katso myös Reilun matkailijan ohjeet Reilun matkailun yhdistyksen sivuilta:

www.reilumatkailu.fi

KATSO MYÖS