Makumatka maailman ympäri
Julkaistu: 14.5.2014
Venäjä
Borssikeitosta venäläinen keittiö tunnetaan! Sanonnan mukaan ruoanvalmistustaidot ja kelpoisuus emännäksi todistetaan hyvällä borssilla. Punajuuri antaa keitolle syvän punaisen värin ja sadonkorjuuaikaan joukkoon raastetaan tuoretta kaalia. Laita keitto liedelle ja kata alkupalaksi venäläisiä pikkusuolaisia. Aterian kruunaa puolukkapiirakka, joka tarjoillaan venäläiseen tapaan mustan teen kera.
Tattarikakkarat
4 dl tattaria
4 dl kaurahiutaleita
2 dl siemensekoitusta (auringonkukkaa, hampunsiementä, seesaminsiementä)
6 dl vettä
2 tl suolaa
Liota tattarinjyviä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja soseuta sauvasekottimella. Lisää muut aineet ja asettele leivinpaperille pieniä kakkusia. Paista 200° n. 20 min. Lisää rapeutta kakkaroihin saat, kun paahdat ne leivinpaahtimella ennen tarjoilua.
Sienisalaatti
2 dl suolasieniä
1 punasipuli silputtuna
ripaus mustapippuria
1 dl soija- tai muuta jogurttia
Liota suolasieniä yön yli, jotta suolaisuus vähenee, ja purista vesi pois. Kuutioi sienet pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa suolakurkkujen ja tattarikakkaroiden kanssa.
Borssikeitto
1 l vettä
1 porkkana
2 punajuurta
100 g kirsikkatomaatteja
100 g hapankaalta
Kourallinen mustia kivettämiä oliiveja
2 rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria
suolaa
Kuori ja kuutioi porkkanat ja punajuuret. Kiehauta 1 dl vettä ja balsamiviinietikka ja pehmennä porkkanat ja punajuuret nesteessä. Lisää hapankaali, tomaatit ja oliivit, loput vedestä sekä mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Anna hautua 15 min keskilämmöllä.
Moderni raakapuolukkapiirakka
Pohjataikina
2 dl pähkinäsekoitusta (esim manteleita, saksanpähkinöitä, pekaaninpähkinöitä)
10 pehmeää taatelia (poista kivet)
2 tl kanelia ja ripaus suolaa
Täyte
1 dl neitsytkookosöljyä
kypsä banaani
1 dl cashewpähkinöitä
2 dl puolukoita
2 tl hunajaa
Liota pähkinöitä yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois ja lisää taatelit, kaneli ja suola. Soseuta sauvasekoittimella ja levitä piirakkapohjaksi lautaselle.
Liota myös cashewpähkinöitä yön yli ja kaada liotusvesi pois. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Soseuta banaani, puolukat ja cashewpähkinät kuohkeaksi täytteeksi ja kaada joukkoon juokseva kookosöljy. Lisää hunaja ja kaada pohjan päälle. Voit koristella piirakan marjoilla ja suklaalla. Laita kovettumaan pakastimeen.
Teksti ja kuvat: Emilia Raunio