Makumatka maailman ympäri


Venäjä

Borssikeitosta venäläinen keittiö tunnetaan! Sanonnan mukaan ruoanvalmistustaidot ja kelpoisuus emännäksi todistetaan hyvällä borssilla. Punajuuri antaa keitolle syvän punaisen värin ja sadonkorjuuaikaan joukkoon raastetaan tuoretta kaalia. Laita keitto liedelle ja kata alkupalaksi venäläisiä pikkusuolaisia. Aterian kruunaa puolukkapiirakka, joka tarjoillaan venäläiseen tapaan mustan teen kera.

Tattarikakkarat

4 dl tattaria

4 dl kaurahiutaleita

2 dl siemensekoitusta (auringonkukkaa, hampunsiementä, seesaminsiementä)

6 dl vettä

2 tl suolaa

Liota tattarinjyviä yön yli. Kaada liotusvesi pois ja soseuta sauvasekottimella. Lisää muut aineet ja asettele leivinpaperille pieniä kakkusia. Paista 200° n. 20 min. Lisää rapeutta kakkaroihin saat, kun paahdat ne leivinpaahtimella ennen tarjoilua.

Sienisalaatti

2 dl suolasieniä

1 punasipuli silputtuna

ripaus mustapippuria

1 dl soija- tai muuta jogurttia

Liota suolasieniä yön yli, jotta suolaisuus vähenee, ja purista vesi pois. Kuutioi sienet pieneksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa suolakurkkujen ja tattarikakkaroiden kanssa.

 

tattarikakkarat_sienisalaatti

 

Borssikeitto

1 l vettä

1 porkkana

2 punajuurta

100 g kirsikkatomaatteja

100 g hapankaalta

Kourallinen mustia kivettämiä oliiveja

2 rkl balsamiviinietikkaa

mustapippuria

suolaa

Kuori ja kuutioi porkkanat ja punajuuret. Kiehauta 1 dl vettä ja balsamiviinietikka ja pehmennä porkkanat ja punajuuret nesteessä. Lisää hapankaali, tomaatit ja oliivit, loput vedestä sekä mustapippuria ja suolaa maun mukaan. Anna hautua 15 min keskilämmöllä.

 

 

Moderni raakapuolukkapiirakka

Pohjataikina

2 dl pähkinäsekoitusta (esim manteleita, saksanpähkinöitä, pekaaninpähkinöitä)

10 pehmeää taatelia (poista kivet)

2 tl kanelia ja ripaus suolaa

Täyte

1 dl neitsytkookosöljyä

kypsä banaani

1 dl cashewpähkinöitä

2 dl puolukoita

2 tl hunajaa

Liota pähkinöitä yön yli runsaassa vedessä. Kaada liotusvesi pois ja lisää taatelit, kaneli ja suola. Soseuta sauvasekoittimella ja levitä piirakkapohjaksi lautaselle.

Liota myös cashewpähkinöitä yön yli ja kaada liotusvesi pois. Sulata kookosöljy vesihauteessa. Soseuta banaani, puolukat ja cashewpähkinät kuohkeaksi täytteeksi ja kaada joukkoon juokseva kookosöljy. Lisää hunaja ja kaada pohjan päälle. Voit koristella piirakan marjoilla ja suklaalla. Laita kovettumaan pakastimeen.

 

 

 Teksti ja kuvat: Emilia Raunio

KATSO MYÖS