Korvavaloista Kanarian-matkoihin – konstit on monet!


Teksti: Hemi Malkki
Kuvitus: Nana Sjöblom

Pimeän vuodenajan ympärillä pyörii iso bisnes – kukapa nyt ei haluaisi tuntea olonsa virkeämmäksi! Osa kaamoksen selätykseen mainostetuista laitteista on kuitenkin vailla todistettua tehoa. Ympäristön ja lompakon kannalta ei myöskään ole aivan sama, minkälaisiin keinoihin turvaudut. Ehkä talvesta voi selviytyä myös ilman uusia vekottimia?

Kirkasvalohoito
Kirkasvalolamppu ei ole mikä tahansa lamppu, vaan hyvin voimakastehoinen, vähintään 2500 luksin valonlähde, joka jäljittelee luonnollista auringonvaloa. Kirkasvalolamput kuluttavatkin aika lailla energiaa. Valohoidon ajoitus on tärkeää: tehokkaimmillaan se on aamuisin. Joillekin hoidosta voi aiheutua pään- tai silmäsärkyä ja liian pitkäkestoinen oleskelu kirkasvalolampun läheisyydessä voi aiheuttaa univaikeuksia. Tutkimusten mukaan kirkasvalolampun avulla toteutettu valohoito auttaa noin puolta kaamosoireista kärsivistä.

Hinta: 150 € + lisääntynyt sähkönkulutus

LED-valo
Energiavaloina markkinoidut LED-valot ovat uusi ase kaamosmasennusta vastaan. Sinisen valon katsotaan olevan kaamosoireiden hoidossa erityisen hyödyllinen, sillä se estää pimeähormoni melatoniinin tuotantoa. Väsymyksen pitäisi lievittyä jo muutaman sadan luksin valaistusteholla, eivätkä LED-valot muutenkaan ole yhtä energiasyöppöjä kuin kirkasvalolamput. Viimeaikaisten tutkimukset viittaavat siihen, että sininen LED-valo saattaa olla kaamosmasennuksen hoidossa yhtä tehokas kuin voimakastehoinen kirkasvalolamppu, mutta eri aallonpituuksien vaikutusta kaamosoireiluun ei tunneta tarkasti.

Hinta: 200 €

Sarastusvalo
Ajastimella toimivan sarastusvalon kirkkaus voimistuu hiljalleen, auringonnousua jäljitellen aina noin 300 luksiin asti. Sarastusvalon valaisuteho on heikompi kuin kirkasvalohoidon, mutta se sijoittuu aamuun, jolloin valon vaikutus on tehokkaimmillaan. Jos ongelmana ei ole niinkään koko päivän kestävä, vaan enemmänkin vaikeus nousta ylös ajoissa talvipimeällä, sarastusvalo voi auttaa unirytmin korjaamisessa – ainakin se on armotta piipittävää herätyskelloa miellyttävämpi tapa herätä. Varsinaisen kaamosmasennuksen hoidossa sarastusvalo ei ole tehokas. Sarastusvalo ei myöskään auta niitä, joiden vaikeudet herätä johtuvat siitä, että nukkumaan tulee mentyä liian myöhään…

Hinta: 80 €

Korvavalot
Nappikuulokkeiden näköiset korvavalot ovat suomalainen keksintö. Niiden tarkoituksena on johtaa valo suoraan aivoihin korvien kautta, missä kallo on ohuimmillaan. Korvavalojen mahdollinen vaikutusmekanismi on epäselvä, eikä niiden tehokkuudesta ole julkaistu luotettavia tutkimuksia.

Hinta: 180 €

D-vitamiini
D-vitamiinin hyödystä kaamosmasennuksen hoidossa on tällä hetkellä olemassa vain pari suppeaa tutkimusta, jotka ovat vieläpä keskenään ristiriidassa. Vitamiinilisä saattaa kuitenkin lievittää kaamosoireilua niillä, joiden D-vitamiinin saanti on niukkaa. Kesän auringon täyttämät D-vitamiinivarastot eivät Suomen olosuhteissa riitä talven yli, ja eläinkunnan tuotteita välttävä tai yksipuolisesti syövä ei välttämättä saa ruokavaliosta riittävästi D-vitamiinia. Muille D-vitamiini toiminee lähinnä edullisena lumelääkkeenä.

Hinta: D3-vitamiini 0,10 € / päivä

Mielialalääkitys
Jos kaamosmasennus vaikeuttaa jo päivittäistä elämää, eikä valohoito tuo helpotusta, aivojen välittäjäaine serotoniinin toimintaa tehostavat masennuslääkkeet voivat tarjota apua.  Lääkkeillä voi kuitenkin olla sivuvaikutuksia, joten ensin kannattaa ehdottomasti kokeilla muita keinoja.

Hinta: Geneerinen fluoksetiini 0,15 € / päivä

Pako tropiikkiin
Moni suuntaa vuoden pimeimpään aikaan sinne, missä pippuri kasvaa. Jo parin viikon etelänmatka voi lievittää kaamosoireilua, mutta vaikutus on lyhytkestoinen, ja edestakainen lentomatka tropiikkiin on melkoinen rasite ympäristölle: se voi helposti tuplata vuosittaisen hiilijalanjäljen.

Hinta: Pakettimatka Thaimaahan 1500 €

Luonnonvalon hyödyntäminen
Jos päivittäiset aikataulut ovat joustavia, voi aamun aloittaa talvella suosiolla hieman myöhemmin ja suunnata päivän toimiin vasta, kun aurinko on jo noussut.  Hyvä vaihtoehto on myös vaikkapa vain vartinkin reipas kävely ulkona keskipäivällä, kun valoa on eniten. Liikunnan on todettu tehostavan valon vaikutusta, ja lumesta heijastuvat auringonsäteet saavat hymyn väkisinkin huulille.

Hinta: 0 €

Nauti pimeydestä
Pimeä talvi kuuluu vuodenaikojen kiertokulkuun. Sytytä kynttilöitä, laita soimaan tunnelmallista musiikkia ja linnoittaudu sohvannurkkaan kaakaomukin tai teepannullisen kera. Vaikka siltä ei aina tuntuisikaan, kaamos menee aikanaan ohi. Nauti pimeydestä, kun on sen aika!

Hinta: 0 €

Luksit kertovat valaistuksen voimakkuudesta
Tähtien valo kuuttomana yönä: 0 luksia
Tyypillinen asuinhuoneen valaistus: 50 luksia
Koulut, toimistot: 500 luksia
Pilvinen päivä: 1000 luksia
Kirkas auringonpaiste: 50 000 luksia

KATSO MYÖS