Kiinalaista ympäristönsuojelua


april1

Teksti: Aura Yliselä, kuva: April Xiaoyi Xu

Kiinaa ei pidetä ympäristön- tai eläinsuojelun mallimaana, mutta myös siellä on innokkaita ympäristön- ja eläintensuojelijoita. 

April Xiaoyi Xu on 16-vuotias Pekingin kansainvälisen koulun oppilas. Hän perusti kaksi vuotta sitten ystäviensä kanssa Roots & Shoots -ympäristöryhmän kouluunsa.

– Sain tietää järjestöstä jo neljännellä luokalla, mutta silloisessa koulussani ei ollut Roots & Shoots -ryhmää. Luin järjestön perustajan Jane Goodallin kirjoja ja kerroin niistä ystävilleni. Koulua vaihdettuani huomasin, että uudessa koulussani oli järjestön toimisto. Sain toimistosta tietoa eri kampanjoista, ja päätimme ystävieni kanssa perustaa ryhmän.

Aluksi ryhmään kuului 12 henkilöä, eikä se kuulunut koulun viralliseen iltapäivätoimintaan.

– Kun saimme ryhmän osaksi virallista toimintaa, odotimme tusinan verran osallistujia. Yllätyin iloisesti, kun ilmoittautuneita olikin 28! Olemme lukumäärältämme suurin koulun iltapäiväkerho.

Kuuluisan perustajan vierailu

Viime syksynä Aprililla ja muilla ryhmän jäsenillä oli tilaisuus tavata järjestön perustaja, tohtori Jane Goodall, kun hän tuli vierailulle heidän kouluunsa.

– Tapasimme koulun kirjastossa, joka on lempipaikkani. Olin niin innoissani! Sain haastatella häntä ja koulun valokuvaaja otti kuvia ryhmästä.

Janen esimerkki motivoi Aprilia.

– Hän sanoo aina, ettei kukaan ole liian merkityksetön muuttaakseen maailmaa. Ajattelen sitä usein, niin koulussa kuin sen ulkopuolellakin. Jokainen yksilö on merkityksellinen ja pystyy tekemään paljon!

Kiina ei ole kovin vihreä maa, mutta Aprilin mukaan kaikki voivat yhdessä vaikuttaa kouluihin, vanhempiin ja yhteiskuntaan.

– Nyt aiomme perustaa Roots & Shoots  -ryhmän alakoululaisille, jotta voimme kertoa ympäristöasioista nuoremmille oppilaille. Teemme myös yhteistyötä yhden yhdysvaltalaisen Roots & Shoots -ryhmän kanssa.

Luomuvihanneksia ja haiden suojelua

Pekingin kansainvälisen koulun Roots & Shoots -ryhmän tärkeimpiä projekteja ovat luomuvihannesten viljely koulun pihalle perustetussa puutarhassa sekä haiden suojelu haineväkeiton vastaisen kampanjan avulla.

Suomen näkökulmasta kaukaiselta vaikuttava haineväkeitto on Kiinassa iso asia. No Shark Fin -kampanja tähtää Kiinassa arvostettuna herkkuna pidetyn haineväkeiton kulutuksen loppumiseen. Haineväkeiton kulutuksen kasvun takia joka vuosi tapetaan yli 73 miljoonaa haita julmalla tavalla. Sen vuoksi monista hailajeista on tullut uhanalaisia.

– No Shark Fin -kampanja on minusta todella tärkeä, koska kun saamme ihmiset luopumaan haineväkeitosta, me todella näemme työmme jäljen.

Aprilin mielestä eläinten suojelu on Kiinassa iso kysymys.

– En voi syödä kalaa, joka tapetaan ostajan edessä kaupassa, minusta se on julmaa. Kiinassa uskotaan, että sillä tavalla kala on tuoretta. Lisäksi uhanalaisten lajien, kuten pandan suojelu on todella tärkeää. Jos pandat häviävät, samalla häviää iso osa kiinalaista kulttuuria. Esimerkiksi metsien hävittäminen uhkaa pandojen suojelua. Tietoisuuden lisääminen eläinsuojelusta ja uhanalaisten lajien suojelu ovat Kiinassa todella tärkeitä asioita.

Suomalaisille ympäristönsuojelijoille April haluaa kertoa terveisiä:

– Kiina ja Suomi ovat hyvin erilaisia maita, mutta kun toimimme yhdessä samojen asioiden puolesta, voimme kaikki vaikuttaa siihen, että tulevaisuus on vihreämpi ja parempi meille kaikille.

Jane Goodall’s Roots & Shoots

Jane Goodall’s Roots & Shoots on kansainvälinen ympäristöjärjestö lapsille ja nuorille alakoululaisista yliopistoikäisiin. Järjestön perusti vuonna 1991 tunnettu kädellisten tutkija Jane Goodall yhdessä tansanialaisten yläkouluikäisten nuorten kanssa. Nyt Roots & Shoots -ryhmiä on 132 maassa. Pelkästään Kiinassa ryhmiä on yli 600. Suomessa ryhmiä ei vielä ole.

Roots & Shoots -ryhmät työskentelevät ympäristönsuojelun, eläinsuojelun ja erilaisten yhteisöprojektien parissa. Ne järjestävät esimerkiksi kierrätyspisteitä kouluihin, käyvät auttamassa paikallisissa eläinsuojissa, viljelevät luomuvihanneksia koulujen pihoilla ja keräävät nimiä vetoomuksiin.

http://rootsandshoots.org/

KATSO MYÖS