Kasvisruoka hillitsee ilmastonmuutosta


Jo yksi kasvisruokapäivä viikossa vähentää ekologista jalanjälkeä huomattavasti.

Lihansyönnin vähentäminen on aito ympäristöteko, sillä on esitetty arvioita, joiden mukaan karjatalous aiheuttaisi jopa enemmän kasvihuonekaasupäästöjä kuin liikenne. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO on arvioinut, että maatalouseläinten kasvatus vastaa jopa 18 % maapallon kasvihuonekaasupäästöistä, mikä olisi suurempi osuus kuin moottoriliikenteellä.

Eläintuotannon suuret päästöt johtuvat erityisesti nautakarjan lannan erittämästä metaanista. Metaani on jopa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Surreyn yliopistossa hiljattain tehdyn tutkimuksen mukaan lihan käyttö tulisi ilmastosyistä vähentää kolmannekseen nykyisestä ja lehmänmaidon käyttö neljännekseen. Lihan syönti lisääntyy vuosi vuodelta, joten eläinperäisen ravinnon vähentäminen on jokapäiväinen, konkreettinen valinta ympäristön puolesta.

Miten näin suuret muutokset sitten olisivat mahdollisia? Ensimmäinen ratkaisu on katsoa omia kulutustottumuksiaan. Vaikka ei voisikaan alkaa täysin kasvissyöjäksi tai tiukaksi vegaaniksi, voi valita esimerkiksi koulussa kasvisruokaa. Kotona voi ehdottaa vanhemmille, että yhtenä päivänä viikossa syötäisiin vain kasvisruokaa. Tämä pienentäisi neljän hengen perheen ekologista jalanjälkeä merkittävästi. Myös luomu- ja lähiruuan suosiminen kannattaa.

Haastattelin Matti Luokkasta, joka kertoo omista kokemuksistaan eläinperäisten tuotteiden vähentämisessä. Matti, 26, alkoi kasvissyöjäksi viitisen vuotta sitten. Aluksi hän söi silloin tällöin kalaa sekä maito- ja munatuotteita, nykyisin hän on melkein vegaani.

Mitä syitä sinulla oli vähentää eläinkunnantuotteiden käyttöä?

”Lapsuudesta maatilalla jäi mieleen yleiset olosuhteet, joissa sikoja kasvatettiin. Myös kysymys siitä, mistä liha tulee, konkretisoitui hyvin selkeästi. Silloin pienenä lapsena asiaa ei tullut pohdittua, vaan ajattelin, että ”näin sikojen kuuluu elää”. Lapsuudenkokemuksista jäi kuitenkin mieleen aavistus siitä, että eläimillä ei taida olla hyvä olla.

Lukiossa kuulin biologian tunnilla eläintuotannon negatiivisista ympäristövaikutuksista. Tuotantoeläinten olosuhteista huolestuneena luin Peter Singerin kirjan Oikeutta eläimille ja se oli keskeisin syy vähentää eläinkunnantuotteiden käyttöä.”

Mitä vaikeuksia siirtymisessä oli?

”Siirtymässä meni useita vuosia. Varmaankin pienille paikkakunnille ominainen, vahva sosiaalisen yhdenmukaisuuden paine oli suurin vaikeus: kaveripiirissäni kyllä oli kasvissyöjiä, mutta he kaikki olivat tyttöjä. Lihasta kieltäytyvä poika vaikuttaa herättävän enemmän kysymyksiä ja ehkä siksi myös siirtymiseni kesti aika pitkään.”

Mitkä ovat olleet parhaita puolia ruokavalion muutoksessa?

”Ruokaan tulee kiinnitettyä enemmän huomiota, jolloin siitä yleensä tulee myös paremman makuista! Vaihtoehtoinen tapa suhteessa ruokaan auttaa ajattelemaan myös muissa asioissa uusia vaihtoehtoja, jotka eivät takerru siihen että asiat nyt vain menevät näin.”

Teksti Aura Yliselä

Lähteet:

Guardian 30.10.2008 http://www.guardian.co.uk/environment/2008/sep/30/food.ethicalliving

Steinfeld et al. (FAO) (2006) Livestock’s long shadow. Environmental issues and options, http://www.virtualcentre.org/en/library/key_pub/longshad/A0701E00.htm

KATSO MYÖS