Jälleennäkemisiä ja uusia ystäviä


kevätpäivien ryhmäkuva
Huhtikuussa päästiin viettämään Luonto-Liiton Kevätpäiviä kahden vuoden tauon jälkeen. Järjestön väentapaamiseen saapui yli 60 osallistujaa eri puolilta Suomea. Vastuu Kevätpäivien järjestämisestä oli Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piirillä, joka kutsui väen koolle Taivassaloon Tippsundin leirialueelle.

 

Vaikka Kevätpäivien sää ei ollut erityisen keväinen, oli tapahtuman tunnelma silti aurinkoinen. Kevätpäivillä uudet ja vanhat luontoliittolaiset kohtasivat monipuolisen ohjelman merkeissä. Viikonlopun aikana järjestettiin kymmenen erilaista toiminnallista työpajaa, joista jokainen osallistuja löysi varmasti mieleisensä.

Retkeilystä kiinnostuneille oli tarjolla työpajat retkiruoanlaitosta ja oman retkipäiväkirjan tekemisestä. Retkiruokatyöpajassa päästiin valmistamaan retkikeittimellä omena-kaurapaistosta ja kinuskikastiketta. Lisäksi Tippsundin lähimaastoossa ulkoiltiin käärmeretken, Kevätseuranta-retkien ja varhaisaamun linturetken merkeissä. Pöllöretki valitettavasti peruuntui huonon sään vuoksi.

Kevätpäivillä päästiin myös askartelemaan ja tekemään käsitöitä. Neulakintailutyöpajassa opeteltiin perinteistä neulontamenetelmää, jolla valmistettiin vaatteita Suomessa jo rautakaudella. Lasten luontokerhossa muovailtiin eläimiä taikasavesta ja tutkittiin mikroskoopilla meren pieneliöitä. Luonnonkosmetiikan työpajassa valmistettiin kasvonaamiot savesta.

Myös Nuorten Luonto oli mukana Kevätpäivillä. Päätoimittaja Milla Aallon vetämässä työpajassa mietittiin yhdessä, miten lehteä voitaisiin kehittää. Työpajassa todettiin, että Luonto-Liiton ihmiset ja tapahtumat saisivat näkyä lehdessä entistä enemmän. Kaikki osallistujat olivat sitä mieltä, ettei paperilehteä pidä korvata kokonaan verkkolehdellä. Lehden sisältöön ideoitiin lisää lyhyitä ja helposti silmäiltäviä juttuja pidempien artikkelien oheen.

Ympäristövaikuttamisen linjat

Kevyemmän sisällön lisäksi ohjelmaa järjestettiin myös ympäristövaikuttamisen painavammista teemoista. Ympäristövaikuttamisen työpajassa suunniteltiin yhdessä Luonto-Liiton uutta ympäristöohjelmaa seuraavalle viidelle vuodelle. Ympäristöohjelman avulla määritellään Luonto-Liiton ympäristöpoliittisen vaikuttamistoiminnan tavoitteet ja keinot.

Työpajassa kiinnostavimmiksi aiheiksi nousivat metsät, ennallistaminen ja ympäristökasvatus. Näiden lisäksi käsiteltiin energiaa, vesistöjä ja kulutusta. Metsien osalta tärkeimmiksi vaikuttamisen keinoiksi nousivat muun muassa suojeltavien metsien kartoitus, hakkuiden pysäyttäminen sekä kaupunki- ja lähimetsien tärkeyden korostaminen.

Ennallistamisen avulla pyritään elvyttämään taantuneiden tai uhanalaisten lajien kantoja. Ennallistamistoimet tukevat EU:n biodiversiteettistrategiaa ja sen tavoitteisiin pääsemistä. Vieraslajien torjunta on tärkeä osa ennallistamista, sillä vieraslajit vievät elintilaa alkuperäislajeilta.

Luonto-Liitolla on tärkeä rooli myös ympäristökasvatuksessa. Järjestö edistää lasten ja nuorten vaikuttamismahdollisuuksia sekä opettaa kansalaisvaikuttamisen taitoja. Yksi kansalaisvaikuttamisen keino ovat mielenosoitukset, mihin tarjottiin koulutusta myös Kevätpäivillä. Työpajassa käytiin läpi mielenosoituksiin liittyviä turvallisuusasioita ja tehtiin yhdessä käytännön harjoitus mielenosoituksessa toimimisesta.

Yhdessäoloa ja tutustumista

Työpajojen lisäksi Kevätpäivillä järjestettiin myös monenlaista vapaamuotoista ohjelmaa ja tekemistä. Tapahtumassa pääsi tutustumaan matalalla kynnyksellä muihin luontoliittolaisiin ympäri Suomen muun muassa saunailtojen, historiallisten tanssien ja mystisten metsäbileiden merkeissä. Lauantai-illan kruunasi artistivieras Barbora Xun musiikkiesitys. Iltapala-aikaan ohjelmassa oli nakkimukityöpaja, jossa äänestettiin parasta vegaanista nakkia.

Kevätpäiville osallistuneet Anni, 17, ja Asseri, 33, lähtivät tapahtumaan tavatakseen muita luontoliittolaisia. Annille tämä oli ensimmäinen kerta Luonto-Liiton Kevätpäivillä.

– Minulla ei ole aiempaa kokemusta Luonto-Liiton toiminnasta, mutta olen kiinnostunut retkeilystä, luonnosta ja luonnontieteistä, Anni kertoo.

Luonto-Liiton valtuuston toiminnassa mukana olleelle Asserille tapahtuma oli jo neljäs laatuaan.

– Osittain pakotin itseni näille Kevätpäiville tapaamaan muita luontoliittolaisia pitkän tauon jälkeen, Asseri naurahtaa.

Sekä Annin että Asserin mielestä Kevätpäivien parasta antia olivat muut osallistujat sekä monipuolinen ohjelma. Molemmat uskovat osallistuvansa tapahtumaan myös seuraavana vuonna.

– Kivointa Kevätpäivillä ovat olleet työpajat ja uusiin ihmisiin tutustuminen. Osallistuin retkiruokatyöpajaan ja käärmeretkelle. On ollut tosi kivaa! Anni kertoo.

– Parasta näillä Kevätpäivillä oli kokonaisuus. Kevätpäivät ovat aina voimaantumisen juhla. Siellä näkee, mitä muut tekevät Luonto-Liitossa, ja saa innostusta omaan toimintaan, Asseri sanoo.

Ensi vuonna Kevätpäivät järjestää Luonto-Liiton Pohjois-Suomen piiri, joten keväällä 2023 tavataan Oulun seudulla.

 

Teksti: Helmi Suvisaari

Kuvat: Jesse Kiviniitty

Kirjoittaja on Luonto-Liiton viestintäharjoittelija.

KATSO MYÖS