Ilmastonmuutos ja elämän peli


Tekti: Hanna Aho, kuvitus: Eero Astala

kolumni313

Onko ilmastonmuutoksen torjuminen kuin jalkapalloa?

Kesällä on pelattu jalkapalloa jos jonkinmoisissa turnauksissa. Tytöt ja pojat, miehet ja naiset ovat ottaneet toisistaan mittaa viheriöillä. Urheilutoimittaja Lewis Grizzard on verrannut jalkapalloa itse elämään: ”Sinun täytyy taklata ongelmasi, pysäyttää pelkosi ja mahdollisuuden auetessa hyödyntää paikkasi”.

Ilmastonmuutos on ihmiskunnalle tämän hetken ongelma numero yksi. Voiko jalkapallosta ottaa oppia ilmastonmuutoksen torjuntaan?

Vääntö ilmastopolitiikan ympärillä on ainakin kovaa. Jalkapallossa pelitulos on mustavalkoinen. Sitä joko häviää tai voittaa, kun pelataan loppuun asti. Se, kumpi haluaa voittoa enemmän, tai kenellä on äänekkäimmät kannatusjoukot, ei lopulta ratkaise peliä. Tärkeintä on tehdä oikeat ratkaisut oikealla hetkellä.

Samoin on ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa. Lopulta vain historioitsijat muistavat yksityiskohdat, ja päällimmäiseksi mieleen jää vain se, että onnistuttiinko vai ei. Kuten selostaja Bror-Erik Wallenius on sanonut: ”Komeita maalit eivät ole olleet, mutta tärkeitä siitä huolimatta tai ehkä juuri siksi”. Nyt ilmastonmuutoksen hillinnässä on ratkaisujen aika, eikä tyylipisteitä jaella. Omien pelkojen ei kannata antaa olla esteenä, kun toimitaan yhteisen hyvän puolesta.

Mutta entä ne ongelmien taklaukset? Tässä kohtaa tarvitaan reilu peli -asennetta. Jos taklaat millä hinnalla tahansa, kanssasi ei kohta halua pelata kukaan. Jalkapallon, kuten  ilmastonmuutoksen torjunnankin, pitäisi olla ihmisiä yhdistävä, ei erottava tekijä, joka läpäisee yhteiskunnan kaikki osa-alueet ympäri maailman.

Lopulta jalkapallo ja ilmastonmuutoksen hillintä eroavat yhdessä ratkaisevassa kohdassa. Jalkapallo on peli, ja peliin kuuluu ilo. Ilmastonmuutoksessa ja sen torjunnassa ei ole pohjimmiltaan mitään hauskaa. Tai no, korkeintaan vertaus jalkapalloon.

Kun pilli soi, häviäjille ei ole tiedossa uusia matseja vaan lopullinen pudotus sarjasta.


Kirjoittaja on jalkapalloileva biologi.

KATSO MYÖS