Ilmari toivoo tekoja ja toimintaa ilmaston hyväksi


Teksti: Jonna Niiniaho, kuvat: Antti Ahtiala, Eero Astala

NA-makelanrinne_1019

Suomalaisissa yläkouluissa kiertävät Ilmari-ilmastolähettiläät kertovat nuorille ilmastonmuutoksesta ja keskustelevat heidän kanssaan kestävän maailman rakentamisesta.

Ilmari-vierailun aikana nuorten kanssa käydään läpi, miten ilmastonmuutosta ehkäistään jo nyt eri puolilla maailmaa. Viisitoistavuotiaan Vennin tarina johdattaa Nigeriaan aurinkopaneeleiden luo, ja Kaliforniassa tutustutaan kansalaisvaikuttamiseen. Tämän jälkeen palataan miettimään, mitä Suomessa tehdään ja miten nuoret itse voivat vaikuttaa.

– Ilmari haluaa antaa nuorille lisää osaamista ja valtaa. Haluamme, että ilmastokasvatuksen avulla nuoret saavat keinoja toimia, Ilmarin koordinaattori Jonas Biström toteaa.

– Pelkkä kokeita varten pänttääminen ei riitä. Ilmarissa ilmastonmuutos esitellään haasteena, johon vastataan toiminnalla.

Kohti kansalaisvaikuttamista

Ilmari-vierailut ovat pyörineet jo kymmenen vuoden ajan. Koko tämän ajan toimintaa on kehitetty aktiivisesti.

– Alkuaikojen tietopainotteisuudesta on siirrytty pikkuhiljaa ratkaisukeskeiseen lähestymistapaan. Tavoitteena on näyttää, että ilmastonmuutoksen torjumisen eteen on mahdollista tehdä asioita, Ilmari-aktiivi Eeva Astala sanoo.

Eeva on mukana Nuoret ilmastokasvatusta kehittämässä -hankkeessa.

– Hankkeen tavoitteena on kehittää Ilmarista vieläkin parempi ja toiminnallisempi. Ongelma tässä maailmassa on usein se, että vaikka ihmiset tietävätkin ilmastonmuutoksesta, harva tekee sen eteen mitään. Enkä nyt tarkoita vain nuoria, vaan erityisesti meitä vähän vanhempia ihmisiä!

Hankkeessa Eeva on kehittänyt uudenlaista Ilmaria yhdessä neljän muun konseptinkehittäjän kanssa. Jokainen heistä on kehitellyt omanlaistaan versiota vapain käsin. Seuraavat kolme vuotta kehitystyötä jatketaan tavoitteena entistäkin timanttisempi Ilmari.

– Kehittelemässäni konseptissa yhdistyvät toiminnallinen osuus, jossa tehdään hyviä tekoja lähiympäristössä, ja keskustelu siitä, miksi meidän pitää auttaa toisiamme myös laajemmalla skaalalla.

Eevan mukaan on tärkeää tiedostaa, että vaikutamme asioihin, halusimme sitä tai emme.

– Haluaisin vahvistaa nuorten käsitystä itsestään maailmankansalaisina. Ilmastokatastrofi koskettaa meitä kaikkia, ja olemme vastuussa toinen toisistamme. Vaikkei ilmastonmuutos juuri näkyisikään omalla takapihalla, se ei tarkoita sitä, ettei sen torjumiseen tarvitse osallistua.

eeva_ilmari

Huolehtimisesta toiminnaksi

Monet nuoret ja aikuisetkin ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Eeva neuvoo puhumaan huolestaan muiden kanssa.

– Toisten kanssa huolen jakaminen kannattaa. Silloin huomaa, ettei ole huolensa kanssa yksin, vaan ympärillä on paljon samanmielisiä.

– Olisi tärkeä ymmärtää, että me todella voimme vaikuttaa, ja että meidän pitää vaikuttaa. Vaikuttaminen on tekoja, jotka tähtäävät muutokseen, tässä tapauksessa ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

Ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä olisikin tärkeää, että kaikki ymmärtäisivät voivansa tehdä jotakin. Jokaiselle on olemassa oma tapansa toimia.

– Nuorillakin on paljon erilaisia keinoja vaikuttaa yhteiskunnassa. Esimerkiksi ympäristöjärjestöjen toiminta on avointa kaiken ikäisille. Ryhmässä on helpompi ideoida ja toteuttaa omia tempauksia ja muuta vaikuttamistoimintaa. Yhdessä asioiden pohtiminen ja tekeminen on paitsi vaikuttavampaa, myös hauskempaa, Eeva kannustaa.

– Tämän lisäksi nuori voi kirjoittaa esimerkiksi lehteen tai hän voi pitää blogia. Myös kansanedustajille voi laittaa postia.

Nuoret suunnannäyttäjinä

Eeva toivoo, että kaikki ihmiset toimisivat niin kuin tietävät parhaaksi itsellemme ja ympäristölle.

– Kaikkihan ymmärtävät, että länsimainen elintapamme on kestämätön. Maapallon resurssit eivät riitä siihen. Nuoret ovat ne, jotka joutuvat elämään aiempien sukupolvien aiheuttaman ilmastonmuutoksen seurausten kanssa.

Hän kannustaakin nuoria näyttämään esimerkkiä muille.

– Kun haluaa vaikuttaa ympäröivään maailmaan, kannattaa itse olla esimerkkinä hyvistä valinnoista.  Esimerkiksi kasvissyönti ja vegaanius, kulutuksen karsiminen ja vähähiilisen elämäntavan pohtiminen ja toteuttaminen ovat tapoja torjua ilmastonmuutosta.

Eeva toivoisi, että nuoret olisivat yhä aktiivisemmin mukana ilmastonmuutoksesta käytävässä keskustelussa.

– Mielestäni olisi tärkeää, että nuoret olisivat herättämässä keskustelua siitä, millainen meidän tulevaisuutemme on. Onneksi nuorilla on rohkeutta ja kykyä nähdä ja toimia uudella tavalla, ilmastoystävällisesti. He voivat toimia esimerkkeinä meille kaikille. Nuorissa on mielettömästi potentiaalia!

 

Ilmari pähkinänkuoressa

 – Opettaja voi tilata vierailun Nuorten Akatemiasta (www.nuortenakatemia.fi/kouluvierailut).

– Vierailulla Ilmari-lähettiläs haastaa oppilaita toimimaan ilmastonmuutoksen ratkaisemiseksi.

– Vierailu on koululle maksuton.

– Ilmari-kouluvierailujen taustajärjestöinä ovat Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ry sekä Nuorten Akatemia.

– Halukkaat pääsevät mukaan kaksi kertaa vuodessa järjestettäviin Ilmari-ilmastolähettiläskoulutuksiin. Koulutuksen jälkeen voi toimia lähettiläänä.

KATSO MYÖS