Hullu kokki muistuttaa ruoan alkuperästä


MadCook

Teksti: Emilia Raunio

Madventures-matkailuohjelmastaan tutut Riku Rantala ja Tunna Milonoff ovat tehneet aluevaltauksen, joka ohjelman tavoin herättää keskustelua ja jopa provosoi. Mad Cook ottaa kantaa tehotuotannon ongelmiin ja osoittaa kuinka vieraantuneita olemme luonnosta. Keskeistä on myös länsimaalaisen kulttuurin ylivoimaisuuden kyseenalaistaminen.

– Palautteen mukaan mielenkiintoisimpia osia Madventuresissa olivat safkaamiseen liittyvät läpät. Ruokailu ja syöminen ovat valtavan henkilökohtaisia asioita, joista saa aikaan kiivaitakin keskusteluja, Tunna aloittaa.

Mad Cook -kirjassa käydään dialogia muun muassa eettisestä syömisestä sekä ruoan epätasaisesta jakautumisesta maailmalla. Kirjan julkaiseminen oli luonnollinen jatkumo Madventures – Kansainvälisen seikkailijan oppaalle.

– Olisimme voineet tehdä pelkän keittokirjan, mutta halusimme mennä toiselle tasolle, kaksikko selvittää.

Tehotuotannon vastustaminen ja luonnosta vieraantumisen osoittaminen ovat teemoja, joita kaksikko tuo esille kirjassa ja muutenkin. Luonnosta vieraantumisen osoittavat muun muassa katsojien reaktiot, joita kulkukoiran valmistaminen ruoaksi aiheutti. Samaan aikaan pakastealtaamme pullottavat tehotuotettua lihaa, jota kansa nautiskelee tunnontuskitta.

– Jotta ihminen voi syödä lihaa, hänen on tapettava eläin. Tämä tuntuu monelta unohtuvan lihamötikkää kaupasta ostettaessa.

Toisen ällö on toisen herkku

Riku ja Tunna maistelevat matkoillaan mitä kummallisimpia paikallisherkkuja. Eikö ole irvokasta yökkäillä toisten ruokakulttuurille?

– Kun matkustamme ja tutustumme meidän kulttuurillemme ällöttäviin ruokiin, kerromme aina paikallisille, mistä on kyse. Kivi-paperi-sakset -pelillä arvotaan, kumpi joutuu ruoan syömään. Paikallisten kanssa puhutaan kulttuurieroista ja todetaan, että meidän ruokaperinteessä on varmasti monia sellaisia ruokia, jotka heistä tuntuisivat ällöttäviltä, Riku kertoo.

Kulttuurien arvostaminen ja nöyryys ovat mukana matkalla, ja käytösetiketti opitaan kirjoista lukemalla, muita reissaajia kuuntelemalla sekä paikallisilta kysymällä.

– Jos on epävarma olo, miten tulisi käyttäytyä, ei ole väärin kysyä paikallisilta neuvoa, Riku toteaa.

Etiikkaa ja elämyksiä

Eettinen syöminen voi toisinaan olla vaikeaa. Jos esimerkiksi kaupassa tai lounaspaikassa on vain kassilohta tarjolla, niin minkäs teet. Valinnan mahdollisuus on kuitenkin aina olemassa.

– Eettistä mäsäyttämistä on nähdä koko valintojen ketju, johon itse asiassa sitoudumme näennäisesti vain yhtä ateriaa syödessämme. Ruokateollisuus vaikuttaa kansanterveyteen, maailmanpolitiikkaan, ympäristöön, eläinten oikeuksiin tai vaikkapa köyhien riistoon, Tunna toteaa.

Nillittäminen ei kuitenkaan auta. Nillittävä vegetaristi on se, joka asettuu muiden yläpuolelle ja syyllistää. Hän pysyy omassa piirissään.

– Ei maailma muutu niin, että syyllistetään ja saarnataan. On annettava positiivisia esimerkkejä ja toimittava parhaansa mukaan, Riku toteaa. Syöminen olkoon mukava asia.

– Syödessä jaamme yhdessä elämyksiä, Tunna toteaa.

Kohtelias ei kieltäydy emännän tarjoamasta appeesta. Jossain tapauksissa tämä voi aiheuttaa ongelmia. Miten kasvissyöjä voi kieltäytyä kohteliaasti, kun afrikkalainen isäntä tarjoaa vuohta?

– Itse emme ole koskaan joutuneet kieltäytymään ruoasta tai ryypystä, vaikka Tunna syökin vain kalaa ja kasvisruokaa, Riku sanoo.

Hullu kokki haluaa vaikuttaa

Kaksikko pyysi kirjastaan palautetta kirjeitse tai postikortilla. Ja palautettahan tuli, paljon.

– Jos kirja avaa peruskarin tai perheenäidin silmät pohtimaan syömisen vaikutuksia ja tekemään muutosta omissa kulutustottumuksissaan, niin katsomme onnistuneemme, Tunna toteaa.

Suomessa elämme runsauden sarvessa. 2000-luvulla syömme muinaisten kuninkaiden ruokaa, ja vanhan kansan perinneruoat ovat nykyajan aliarvostettua pula-apetta. Yltäkylläisyyden seuraukset ovat nähtävissä. Runsaat valikoimat kuormittavat niin kehoamme kuin ympäristöämme. Siitä Hullu kokki meuhkaa, ja kuuluva ääni kantaa onneksi pitkälle.

Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja. Tuomas Milonoff ja Riku Rantala. WSOY 2010. 270 s.

Madventuresin makumatkoista koottu Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja ei kerro vain tarinoita maailman keittiöistä tai esittele eksoottisia reseptejä. Kirjan parasta antia ovat filosofiset pohdinnat ja syömisen etiikan tarkastelu. Reseptit on muokattu sellaisiksi, että niitä voi valmistaa kotoisista raaka-aineista.

Vaikka jykevä kirja aluksi hämmentää Madventursille tuttuun tapaan häröilevällä menolla, sen kantaaottavuus reilumman maailman puolesta saa lukijan palaamaan kirjaan uudelleen ja uudelleen. Parhaimmillaan kirja saa lukijan muuttamaan kulutustottumuksiaan reilumpaan suuntaan ja käymään dialogia myös muiden kanssa kestävämmän ruoantuotannon puolesta.

Hauskoja ovat myös käytännön ohjeet esimerkiksi tandooriuunin tekoon. Kirjan mukana on myös DVD, joka sisältää Mad Cook -raportit vuodesta 2002. Vuoden 2010 Matkakirjana palkittu Mad Cook – Kulinaristinen seikkailukirja on oiva oppikirja joka keittiöön. Mondo on suositellut sitä jopa ruokaan liittyvän etiikan ja ekologian oppikirjaksi. Eikä suotta.

KATSO MYÖS