Espanjan koirakulttuuri


Teksti: Tuuli Turtola, kuva: Maija Salmi

Uuden perheenjäsenen voi löytää myös Espanjasta, josta tulivat myös minun nyt jo edesmenneet koirani.

Espanjassa on erilainen kulttuuri kuin Suomessa, ja se näkyy myös suhtautumisessa koiriin ja muihin eläimiin.

Espanjalaista “koiria myytävänä” -palstaa lukiessa eron huomaa selvästi. Halutaan vaihtaa koira uuteen kännykkään, huonekaluihin tai vaikkapa aseeseen. Koiria on jopa alennusmyynnissä: osta kaksi, saat toisen puoleen hintaan. Annetaan koiranpentuja, muuten ne menevät lopetettavaksi. “Luotettava kasvattaja” voi paljastua pentutehtailijaksi, tai ilmoituksessa kuvailtu koira on todellisuudessa jotain ihan muuta. Toki luotettavia koirakauppiaita on Espanjassakin, aivan kuten huijareita Suomessa.

Espanjassa koiria myydään yleisesti myös eläinkaupoissa. Nämä läpinäkyviin terraarioihin sullotut pennut ovat usein liian nuoria, ilman rekisteritodistusta ja peräisin pentutehtaista, mahdollisesti jopa kaukaa Itä-Euroopasta. Tiedossani on jopa pentuja, joiden ikä myyntihetkellä on ollut vasta viisi viikkoa.

Espanjalaiset tuttavani sanovat, ettei koiraa kannata ostaa, koska niitä saa ilmaiseksikin. Kenties niitä sen takia myös hylätään paljon.
Varteenotettava vaihtoehto on ottaa koira kodittomien koirien tarhalta. Arvion mukaan Espanjassa hylätään jopa puoli miljoonaa koiraa vuosittain, ja huono taloustilanne on vain lisännyt ongelmaa. Koiria nimenomaan hylätään, eikä viedä lopetettavaksi.

Yleinen ja kammottava tapa hankkiutua koirasta eroon on heittää se liikkuvasta autosta maantielle.

Omista koiristani toinen oli hylätty yöllä koiratarhan portille. Toinen taas löytyi pentuna roskalaatikosta.

Koiraa ei pidä ottaa säälistä, halvan hinnan tai painostuksen takia. Mutta jos olet hankkimassa rescue-koiraa, Espanja voi olla myös varteenotettava vaihtoehto. Mistä tahansa ei kuitenkaan kannata lähteä koiraa hankkimaan, lisätietoa voi etsiä esimerkiksi täältä: www.espanjankoirat.com ja http://espanjankatukoirat.com.

KATSO MYÖS