Eläimet valokuvien tähtinä


Teksti: Säde Rinne, kuvat: Konsta Punkka ja Säde Rinne (Konsta Punkan kuva)

Konsta Punkka ottaa persoonallisia luontokuvia eläinten ja ympäristön ehdoilla. Oravakuiskaajaksikin kutsutun nuoren kuvaajan otoksien pääosassa ovat eläimet hauskoine ilmeineen, ja niitä ihaillaan sosiaalisen median kautta ympäri maailmaa. 

DSC_0582 - Versio 2Ammattiluontokuvaaja ja instagrammaaja Konsta Punkka, 21, on tunnettu upeista luontokuvistaan. Punkka ottaa tarkkoja lähikuvia eläimistä, kuten oravista, ketuista ja karhunpennuista, sekä upeita maisemakuvia luonnosta. Instagramissa hänellä on noin 250 000 seuraajaa.

– Kaikki lähti liikkeelle siitä, kun sain rippilahjaksi pokkarikameran ja pääsin kuvaamaan kalasääksiä piilokojusta. Lähikuvat linnuista herättivät kiinnostukseni muidenkin eläinten kuvaamiseen.

Punkka on liikkunut luonnossa pienestä pitäen, ja edelleen hän viihtyy luonnossa useita tunteja joka päivä. Näin työ ja harrastus, valokuvaaminen ja luonnosta nauttiminen yhdistyvät.

– Kuvaustyyliäni on vaikea määritellä, mutta nautin eläinten ilmeiden ja tunteiden vangitsemisesta. Niissä kuvastuu se, kuinka samanlaisia me ihmiset olemme eläinten kanssa.

Punkan mielestä luontokuvaamisessa on monia hyviä puolia. Parhaimmaksi hän mainitsee sen, että saa tehdä juuri sitä mistä pitää.

– Reissaan paljon Euroopassa ja Jenkeissä ja tapaan kuvausmatkoilla paljon uusia ihania ihmisiä. Ja tottakai on hienoa nähdä eläimiä ja upeita luontokohteita.

DSC_1064-3

Eläinkuvaajan paras ominaisuus on kärsivällisyys

Punkalla on yksi tärkeä ohje luontokuvaamisesta innostuville aloittelijoille. Se on oikea asennoituminen.

– Kun luontoon menee ja haluaa kuvata eläimiä, täytyy olla kärsivällinen. Valokuvaaminen tapahtuu aina eläinten ehdoilla. Ei ole oikein lähteä juoksemaan eläinten perään tai hätistelemään niitä pois pesistään. Valokuvaaja odottaa, ja eläin tulee luokse.

Punkan mukaan luontokuvausta voi harrastaa missä vain. Aina ei tarvita mahtavia tuntureita ja villieläimiä, vaan voi tutkia omaa lähiympäristöään ja sen eläinkuntaa. Konsta itse on kuvannut paljon pääkaupunkiseudulla ja etsinyt siellä olevien eläimien kulkureittejä.

– Kaupungissa eläimet ovat tottuneet ihmisiin, joten niiden lähelle pääseminen on helpompaa kuin luonnossa. Talvisin oravia ja lintuja voi houkutella maapähkinöillä.

Punkka on kuitenkin sitä mieltä, että luonnossa eläinten ruokkiminen ei ole oikein. Jos eläin tottuu tarjottuun ruokaan, ei se jatkossa osaa hankkia sitä itselleen muilla keinoin. Tämä voi haitata sen selviytymistä.

Eläimet voivat tuntua meistä joskus arvaamattomilta. Punkka kuvaa villieläimiä luonnossa, mutta kokee olevansa täysin turvassa.

– Kuvausretkillä olen pelännyt vain yhden kerran. Viime kesänä olin kuvaamassa karhun pentuja pienestä piilokojusta. Olin juuri aloittanut kahvin keittämisen, kun täysikasvuinen uroskarhu ilmestyi suoraan eteeni. Karhun pää oli aivan kiinni kamerassani, se haisteli ilmaa ja nuoli kamerani linssiä. Siinä hetkessä sydän laukkasi.

Punkka kuitenkin kertoo, että yleensä kuvatessa on hyvin rauhallista.

DSC_0297-4

Some saa ihmiset kiinnostumaan luonnosta

Punkalla on suosittu Instagram-tili jossa on 250 000 seuraajaa ja Facebookissa oma sivu, Konsta Punkka Wildlife Photography. Siltikään hän ei koe itseään some-julkkikseksi.

– En koe itseäni suosituksi, vaan ottamani valokuvat ovat tunnettuja. Kuvat puhuvat puolestaan, ja itse seison niiden takana. En ole henkilönä tunnettu, mutta minusta on hienoa, että ottamani valokuvat herättävät ihmisissä tunteita. Tämä on yksi keino saada ihmiset kiinnostumaan luonnosta.​

Seuraa Konsta Punkkaa Instagramissa ja Facebookissa.

 

KATSO MYÖS