Äänisen niemimaan ikimetsät suojeltava


Teksti ja kuva Anna Kotaviita

Tämän jutun otsikko on Luonto-Liiton ja arkangelilaisen nuorten ympäristöjärjestön Aetasin elokuussa järjestämän Onežskoe Pomorje – pomorskij mir -luontoleirin sanoma. Pomorien asuttaman alueen metsäluonto on ainutlaatuista koko Euroopassa.

teemujahakkuut

Vaellus hakkuille oli Teemu Mustasaarelle pysähdyttävä kokemus.

Äänisen niemimaa sijaitsee Vienan meren rannalla Arkangelin alueella Luoteis-Venäjällä. Seutu on ollut noin 1000-luvulta pomorien asuttama. Pomoreita ei ole virallisesti tunnustettu alkuperäiskansalaisiksi, mutta heidän identiteettinsä on vahva. Metsä ja meri ovat perinteitä vaalivan kulttuurin perusta.

Luontoleiri oli osa Aetaksen ja Luonto-Liiton hanketta, joka edistää kestävää luontomatkailua ja luonnonsuojeluliikettä Barentsin alueella. Leirille osallistui parikymmentä ympäristöjärjestöläistä teini-ikäisistä keski-ikäisiin.

Leirin aikana paikalliskylissä järjestettiin kaksi tiedotustilaisuutta alueen metsiä uhkaavista hakkuista. Lisäksi viikon aikana työstettiin GPS-luontopolku niemimaan pohjoisosan luonto- ja kulttuurinähtävyyksistä.

Leiri järjestettiin Lopšengan kylässä. Kymmenentuntinen matka Arkangelista on vaivan arvoinen. Metsät ovat koskematonta taigaa ojittamattomine soineen ja naavan peittämineen puineen. Perinteiset käsityötaidot näkyvät alueen rakennuskulttuurissa.

Luontokokemuksia ja yhteishaasteita

Leirille osallistuneen luontoliittolaisen Teemu Mustasaaren, 19, leiri toi ensimmäistä kertaa Venäjälle. Teemu kuvailee metsän tuntuneen suomalaiselta kuusimetsältä, jossa kuitenkin jokin oli erilaista.

– Metsässä tuntui kuin aika olisi pysähtynyt jo kauan sitten. Maa oli täynnä sikin sokin kaatuneita puunrunkoja. Ihan kuin metsä olisi elänyt omaa lahoamisen ja kasvamisen kiertoaan ikuisuuden.

Teemu osallistui leirin aikana 40 kilometrin patikointimatkalle hakkuualueelle.

– Ikuiselta tuntunut metsä oli yhtäkkiä kadonnut! Kostea kuumuus vaihtui esteettömästi maahan porottavaan aurinkoon. Käsittämättöntä, kuinka luonto voisi koskaan toipua näin suuresta muutoksesta!

Leiriä järjestäneet Sveta Ushakova ja Birthe Weijola muistuttavat, että onnistuneen leirin jälkeen työ kansallispuiston perustamisen puolesta jatkuu muun muassa tiedottamalla paikallisille ja metsäyhtiöille.

Svetan mukaan kansainvälinen yhteistyö ja tiedonvaihto edistää metsien suojelua ja luontomatkailua.

– Venäjällä olisi mahdollisuus oppia historiasta katsomalla Suomea ja suojella vielä luonnontilaiset metsänsä. On kuitenkin muistettava, että elämme globaalissa maailmassa ja nämä ongelmat ovat yhteisiä.

Faktatietoa:

Äänisen niemimaa kuuluu suojelualueohjelmaan, jonka tarkoituksena on perustaa Venäjälle kansallis- ja luonnonpuistoja vuoden 2010 loppuun mennessä. Metsät ja pomorikulttuuri ovat kuitenkin vaarassa, sillä venäläinen Onegales tekee alueella hakkuita. Se myy puuta kotimaan lisäksi Eurooppaan.

Aluehallinnon tukemat hakkuut ovat edenneet jo suunnitellulle suojelualueelle, jota on supistettu 500 000 hehtaarista 300 000 hehtaariin.

Vuosi 2010 on YKn kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden teemavuosi. Luoteis-Venäjällä suojelualueiksi odottavat Äänisen niemimaan lisäksi Suomenlahden saarilla sijaitseva Inkerinmaan luonnonpuisto sekä Karjalan tasavallan Laatokan luotojen kansallispuisto. Kymmen vuotta sitten allekirjoitettu sopimuksen täytäntöönpano olisi täydellinen päätös kuluvalle vuodelle.

KATSO MYÖS