Ville Malja: ”Luonto on positiivinen pakko”


TEKSTI: SANNUKKA PEKKALA, KUVAT: NICOLE MARIA WINKLER JA ©rairai

 

Ville Maljan mielestä ympäristönsuojelun tulisi olla luonnollinen osa yhteiskuntaa.

Lapko-yhtyeen solisti Ville Malja varttui Harjavallassa maaseudulla.

– Elin maalla, kaukana asfaltista. Lapsuuteeni liittyy vahvasti viljan tuoksu, se on arvokas muisto.

Maalla asumisen kautta Maljan suhde luontoon on mutkaton ja käytännönläheinen.

– Olen tosi huono lähtemällä lähtemään luontoon, vierastan koko ajatustakin. Mieluummin fillaroin mummomankelillani ympäriinsä ja nautin siten luonnosta ja maisemista.

Vaihtoehtorockia soittavan Lapkon keikat pitävät miehen kiireisenä, mutta aina tilaisuuden tullen Malja karkaa kesämökilleen Satakuntaan. Siellä odottavat saari, neljän neliömetrin sauna ja hieman saunaa suurempi mökki.

– Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän paikkaa arvostan. Luonto on minulle positiivinen pakko. Välillä on päästävä ulos. Sen jälkeen on rauhallisempi olo, harmonia palaa elämään.

Kesämökillä hän kaivaa esiin myös pienen pyydysarsenaalinsa ja suuntaa kalavesille.

– Kalastaminen on hyvä indikaattori sille, miten itsellä menee. Jos en pysty olemaan kolmea tuntia yksikseni turpa kiinni, jokin on vialla.

 

Ei moralisointia 

Malja aloitti kasvissyönnin 15 vuotta sitten.

– Epätasa-arvo ärsyttää, se että jotkut ovat huonompiosaisia kuin minä itse. En halua olla etuoikeutettu urpo, joka kuormittaa ympäristöä omilla valinnoillaan vielä enemmän.

Maljasta ei kuitenkaan saa sormeaan heristävää saarnaajaa.

– En halua moralisoida, jokainen tekee omat valintansa. Sanotaan, että liha on yksi tasapainoisen ja terveen ihmisen rakennusaineista, mutta minulle se ei ole ollut välttämätön tai tärkeä asia.

Malja ajaa autoa mahdollisimman vähän ja kierrättää. Lapko on mukana myös Turkistarhaton Suomi -kampanjassa.

– Jokainen tekee mitä haluaa. Se on ihan jees, mutta itselleni ei tulisi mieleenkään vetää minkkiä niskaan. Turkiseläinten elämässä ei ole mitään järkeä, olisi sama asia jos minut laitettaisiin kahden neliön koppiin ja välillä heitettäisiin ruokaa sisään.

 

Muutos itää mielessä

Ympäristönsuojelun tulisi Maljan mielestä olla sisäänrakennettu osa yhteiskuntaa. Ilman puitteita homma ei toimi. Esimerkkinä voisi pitää Maljan omaa taloyhtiötä, jonka kierrätysjärjestelmässä on parantamisen varaa. Ennen kaikkea artisti vetoaa yksilön vastuuseen, muutos itää meissä.

– Kaikki voisivat ottaa takakenon ja miettiä omaa elämäänsä. Muutokset, jotka merkkaavat, tapahtuvat yksilötasolla.

Pienissä, arkisissa muutoksissa myös musiikilla voi olla näppinsä pelissä.

– En sano, että ostamalla Lapkon levyn maailma pelastuu, mutta parhaimmillaan musiikki voi herättää ajatuksia ja ohjata kohti vähemmän ympäristöä kuormittavaa elämää. Tahdon uskoa siihen, että musiikki voi muuttaa maailmaa ainakin yksilötasolla.

Artisti toteaa senkin, että kiertävällä bändillä on melkoinen hiilijalanjälki.

– Bändi tulee ja menee, lentää ja ajaa, mutta en menetä sen takia yöuniani. Luonto on kuin hyvä ruoka. Sitä pitää helposti itsestäänselvyytenä, mutta arvon ymmärtää nopeasti silloin, kun kaikki ei olekaan kunnossa.

Lapkon uusin levy ΓΟΛΕ ilmestyi toukokuussa.

KATSO MYÖS