Valoa ja dramatiikkaa — Luonto-Liiton kuvakilpailun satoa


Teemu Saloriutta

Alle 30-vuotiaille Luonto-Liiton jäsenille suunnattu luontokuvakilpailu järjestettiin vuonna 2011 kolmatta kertaa. Kilpailuun osallistui innokkaita kuvaajia kaikkialta Suomesta, pohjoisimmat Inarin Sevettijärveltä saakka. Palkittujen kuvien joukkoon mahtui sekä kauniita tunnelmapläjäyksiä että raadollisia dokumentteja.

Aikuisten eli 20–29-vuotiaiden sarjassa voiton vei helsinkiläinen Hanna Hyvönen (s. 1991) kuvalla Kultainen hetki. Tunnelmallinen maisemakuva syntyi  Kuhmossa karhunkatselukojussa.

—Yöllä oli ollut pakkasta ja maa oli aamulla kuuran peitossa. Suomaiseman ylle syntyi kaunista utua auringon noustessa. Kuvanottohetkellä kuului susilauman ulvontaa, ja vähän aikaisemmin karhu oli tallustanut piilokojumme ohitse, Hanna kertoo.

Hannan menestys ei jäänyt yhden kortin varaan: hänen kuvansa Outariekko taisteli tiukasti sarjavoitosta ja palkittiin lopulta kunniamaininnalla. Aikuisten sarjan taso oli korkea, joten tuomaristo päätti jakaa myös toisen kunniamaininnan. Sen sai helsinkiläisen Antti Salovaaran (s. 1983) traaginen kuva Sopulivaellus.

Nuorten (14–19-vuotiaiden) sarjassa voittoon ylsi niin ikään helsinkiläinen Jakke Neiro (s. 1995) kuvalla Yön laskeutuminen. Tuomaristoa miellytti vastavalon taitava käyttö, minkä ansiosta viljantähkän ääriviivat piirtyvät upeasti pehmeää taustaa vasten. Kuvaustilanne tuli vastaan heinäkuisena iltana Alajoen perinnemaisemassa.

— Pysähdyin tienvarteen ja halusin ikuistaa kesäisen auringonlaskun, tuon keltaoranssin näkymän, vähän erilaisesta kuvakulmasta. Toiveena oli vangita viimeinen tähkien saama valoenergia, Jakke kuvailee.

Kunniamaininnan Nuorten sarjassa sai Janne Kajava (s. 1996) Kiimingistä kuvalla Kärpäset.

Uudessa kännykkäsarjassa voiton otti vantaalainen Saara Seppälä (s. 1989), jonka dramaattinen kuva Siivet vetosi tuomaristoon symboliikallaan. Menestys Luonto-Liiton kuvakilpailussa on Saaralle tuttua, sillä kahdessa aiemmassa kilpailussa hän on saavuttanut kunniamainintoja omassa ikäsarjassaan. Kolmas kerta toi viimein sarjavoiton.

— Kuva linnunsiivistä piti ottaa kännykkäkameralla, koska oikeaa kameraa ei ollut mukana. Kuva oli tarkoitettu luonnosmaiseksi muistiinpanoksi erikoisesta näystä keskellä kaupunkia. Jonain päivänä muistiinpano saattaa poikia piirustuksen tai maalauksen, Saara kertoo.

Kännykkäsarjan kunniamaininta meni piikkiöläisen Milla Aallon (s. 1991) kuvalle Pilvimassat.

Lasten sarjan voitti espoolainen Venla Mäkipää (s. 2002) kuvalla Vauvahämähäkkien verkkotanssi ja kunniamaininnalla palkittiin loviisalaisen Ali-Santeri Törmikosken (s. 1999) otos Vapaamatkustaja.

 

Kilpailun tuomareina toimivat luontokuvaaja Tuomas Heinonen, biologi-valokuvaaja Emilia Pippola ja Luonto-Liiton kilpailukoordinaattori Teemu Saloriutta. Tuomaristo arvosteli kuvat nimettöminä.

► Kaikki palkitut kuvat sekä tietoa kuvista ja kuvaajista on nähtävissä osoitteessa www.lapsetluontoon.fi/kuvakilpailu2011.

KATSO MYÖS