Luonto-Liitto on monien taitojen järjestö


Teksti: Tarja Karppinen, kuvat: Luonto-Liiton arkisto

Luonto-Liiton työntekijät kirjoittavat Nuorten Luonnon blogiin noin kerran kuussa omasta työstään, Luonto-Liitosta ja itseään kiinnostavista asioista.

Luonto-Liiton talousjohtaja Tarja Karppinen kertoo Luonto-Liiton keskustoimiston toiminnasta taloustoimiston näkökulmasta. Yhteen järjestöön mahtuu monenlaista toimintaa ja sitä tekevät erilaiset ammattilaiset ja taitavat vapaaehtoiset.

Luonto-Liiton toimistossa ensimmäiset valot syttyvät jo seitsemän aikaan aamulla, kun taloustoimiston ihmiset tulevat töihin. Taloustoimistossa käsitellään kaikki Luonto-Liiton palkat, maksetaan laskut ja seurataan taloutta eri tavoin.

Koska talous on mukana jollakin tavalla lähes kaikessa toiminnassa, on aina uuden hankkeen ja toiminnon myötä syytä keskustella taloustoimiston kanssa yhteistyöstä. Vaikka aikataulumme ovat joskus kiireisiä, välillä taloustoimiston puolella myös hullutellaan ja otetaan rennommin.

Myös varainhankinta tapahtuu pääosin taloustoimistossa. Sieppo-lehden ilmoitusmyynnin henkilö on yhteydessä päivittäin moniin yrityksiin ja yhteisöihin erilaisin tavoin. Taloustoimistosta organisoidaan myös järjestön päivätyökeräys sekä kaksi kertaa vuodessa tapahtuvat korttikampanjat, jotka tuottavat varoja koko Luonto-Liiton toimintaan ja tuovat näkyvyyttä koko järjestölle.

Luonto-Liitossa tapahtuu monenlaista

Muualla toimistossa valmistellaan jäsenlehtiemme Siepon ja Nuorten Luonnon aineistot, järjestön tiedotus ja muu viestintä sekä ympäristökasvatukseen, kouluvierailuihin ja kerhoihin liittyvät asiat.

Näiden lisäksi toimistolla on metsävastaava, joka on mukana järjestämässä tänä vuonna järjestön kärkikampanjaksi valittua Lähimetsät haltuun! -kampanjaa. Sen myötä järjestetään koko vuoden ajan erilaisia metsään liittyviä tapahtumia ympäri Suomen.

Toimistolla työskentelee myös susikampanjavastaava, jonka apuna on erittäin aktiivinen susiryhmä. He julkaisevat Suden aika -lehteä ja järjestävät paljon erilaisia tapahtumia suurpetoteeman ympärille.

Keväisin alkaa Luonto-Liiton Kevätseuranta, joka on vakiintunut ja laajaa julkisuutta saanut kampanja. Toimistolla on myös muita kausittaisia hankkeita ja tapahtumia, joista esimerkiksi Älä osta mitään -päivä on järjestetty vuosittain.

Toimistolla on usein myös harjoittelijoita, jotka tulevat hankkimaan työyhteisötaitoja ja saamaan käytännön kokemusta omasta tulevasta ammatistaan. Luonto-Liitolle nämä harjoittelijat ovat arvokas lisä työyhteisöön ja antavat niin työpanoksensa kuin uusia, virkistäviä ideoitakin työyhteisön käyttöön.

Iltaisin Luonto-Liiton toimiston täyttävät erilaiset, vapaaehtoisista koostuvat toimintaryhmät ja jaostot, jotka toimivat työntekijöiden apuna erilaisissa hankkeissa. Henkilöt jaostoon valitaan vuosittain ja kukin jaosto toimii koko vuoden suunnitellen toiminnanalansa toimintaa.

Kaiken toiminnan takana on erittäin vahvoista ammattilaisista koostuva työntekijöiden joukko, joka ohjaa, valvoo ja organisoi toimintaa. Toimiston väki on verkostojensakin takia jatkuvasti ajan tasalla muuttuvassa maailmassa ja lainsäädännön ja yhteiskunnan toiminnoissa. Toimistolla laaditaan Luonto-Liiton kannanotot ja toisinaan järjestetään vaikkapa mielenosoitus yhteistyössä muiden järjestöjen kanssa.

Luonto-Liitto on usein esillä erilaisissa tapahtumissa. Kuva Maailma kylässä -festivaaleilta 2014.

Jäsenet, vapaaehtoiset ja rahoitus toiminnan tukena

Monet toiminnot saavat toimintaansa tukea myös yrityksiltä tai muista erilaisista rahoituskanavista. Tämän lisärahoituksen myötä rahoituksen saanut toiminta laajenee merkittävästi. Esimerkiksi koulukiertue, kerhotoiminta, sekä suurpetotoiminta ovat saaneet lisärahoituksia toimintaansa. Tämän lisäksi erilaisia ympäristökasvatuksen materiaaleja on tehty rahoituksen turvin.

...ja joskus luontoliittolaiset ovat ihan banaaneina. Kuvassa keskellä myös talousjohtaja Karppinen.

…ja joskus luontoliittolaiset ovat aivan banaaneina. Kuvassa keskellä myös talousjohtaja Karppinen.

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten järjestö, jossa toimii suuri määrä erilaisia aktivisteja ja vapaaehtoisia toimijoita. Voin ilolla todeta, miten moni nuori saa varmuutta toimimiseen niiden monien mahdollisuuksien kautta, jotka hän on tämän harrastuksensa myötä saanut. Erilaisiin ryhmiin ilmoittautunut nuori oppii ja uskaltaa vähitellen ottaa enemmän vastuuta ryhmän toiminnasta. Toiminnassa on mukana hyvin eri-ikäisiä ja paljon erilaista kokemusta omaavia ihmisiä, mikä omalta osaltaan rikastuttaa Luonto-Liiton toimintaa.

Jäsenet ovat Luonto-Liitolle ensiarvoisen tärkeitä. Jäsenten edustajana arkisessa toiminnassa toimii hallitus, sen puheenjohtaja sekä kaksi kertaa vuodessa kokoontuva valtuusto. Parasta tässä kaikessa on se voima, jonka me kaikki, palkatut ja vapaaehtoiset yhdessä, saamme aikaan. Asioita voi muuttaa yksi asia kerrallaan, päivä kerrallaan ja yhdessä.

 

Tarja Karppinen
talousjohtaja, Luonto-Liitto

 

Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luonnonharrastus- ja ympäristönsuojelujärjestö, jossa nuoret saavat päättää asioista itse.
Liity Luonto-Liittoon ja tule mukaan toimintaan!

 

KATSO MYÖS