Luonto-Liiton koulukiertueet vauhdissa!


Teksti: Anna Swanljung, Kuvat: Hanna Heikkilä

Kaikki kevään 2016 koulukiertueemme ovat parhaillaan käynnissä – vielä ehdit mukaan! Järjestämme kouluille vierailuja kolmesta eri teemasta: Itämeri, metsät ja sudet. Kouluttamiemme lähettiläiden tekemät kouluvierailut ovat tärkeä osa Luonto-Liiton ympäristökasvatustoimintaa. Vierailut lisäävät lasten ja nuorten tietämystä ympäristöasioista, haastavat ajattelemaan ja kannustavat toimimaan luonnon puolesta omassa arjessa.

metsadraama_2_muokattuTämän vuoden painopiste vierailuilla on ihmeellinen Itämeri, sen vedenalainen kiehtova eliömaailma, meremme ainutlaatuisuus ja haavoittavuus sekä se, miten itse kukin voi toimia Itämeren puolesta. Ålandsbankenin Itämeri-projekti myönsi Luonto-Liiton Itämeri-kouluvierailuille 10 000 euron rahoituksen, jonka avulla uudistamme ja laajennamme tänä vuonna Itämeri-lähettilästoimintaamme. Ålandsbanken haluaa Itämeri-hankkeellaan olla esikuvana muille toimijoille ympäri Itämerta ja muistuttaa, että jokainen voi kantaa kortensa kekoon.

Syksyllä 2016 otamme käyttöön uuden toiminnallisen, visuaalisesti kiinnostavan ja osallistavan Itämeri-lähettiläsmateriaalin. Lapsille ja nuorille avataan myös sosiaaliseen mediaan kanava, jonka kautta omat Itämeri-viestit saa näkyville ja kuuluville.

Jatkossa myös alakoulut voivat tilata Itämeri-lähettilään vierailun. Lisäksi vierailuja tehdään edelleen yläkouluissa, lukioissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa. Teemme yhteistyötä Natur och Miljön kanssa Barnens Östersjöprotest – Lasten Itämeriprotesti -projektin parissa, ja vierailuja toteutetaan myös ruotsinkielisissä kouluissa. Osa vierailuista voidaan toteuttaa rantaretkiopastuksina.

Luonto-Liiton metsähettilään kanssa voi esimerkiksi lähteä fiilistelemään koulun omaan lähimetsään. Metsälähettiläsvierailu voidaan toteuttaa myös Tapaus Takametsä -draamavierailuna, jossa vahvistetaan lasten ja nuorten uskoa omiin kykyihin muodostaa mielipiteitä ja vaikuttaa konkreettisesti asioiden kulkuun. Metsän Ääni -vierailu puolestaan tarjoaa runsaasti tietoa suomalaisesta metsäluonnosta ja metsiensuojelun kipupisteistä.

metsadraama_26_muokattuLuonto-Liitto on vahvasti sitä mieltä, että myös susi kuuluu Suomen luontoon ja siksi petolähettiläämme kiertävät keskustelemassa kouluissa lasten ja nuorten kanssa tästä tunteita herättävästä, uljaasta petoeläimestämme. Symbioosi ry myönsi tänä vuonna Luonto-Liiton susiryhmälle 1 400 euron luonnonsuojeluapurahan kouluvierailujen toteuttamiseen. Vierailujen tavoitteena on lisätä tietoa sudesta ja samalla lieventää mahdollisia epärealistisia pelkoja, joita suteen liittyy.

Vierailujen ote on kuunteleva, keskusteleva ja arvostava: lapsen ja nuoren omalle äänelle sekä erilaisille näkemyksille annetaan tilaa. Tärkeää kaikilla vierailuillamme on antaa lapsille ja nuorille mahdollisuus pohtia ympäristökysymyksiä ja muodostaa niistä itse omat perustellut näkemyksensä sekä kannustaa heitä toimimaan luonnon puolesta.

Opettaja, vielä ehdit tilata kouluvierailun  Luonto-Liiton sivuilta kevätlukukaudelle 2016! Syyslukukaudelle vierailut on tilattavissa toukokuusta alkaen. Vierailut ovat kouluille maksuttomia.

Oletko ympäristöasioista kiinnostunut nuori ja haluaisit toimia luonnon äänenä Luonto-Liiton kouluvierailuilla? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää, miten pääset lähettilääksi!

Lisätietoja: Anna Swanljung, koulukiertuevastaava, anna.swanljung(at)luontoliitto.fi / 044 700 6113

Är du svenskspråkig och intresserad av Östersjö-besök? Se även: http://itamerenlapset.fi/sv/ eller kontakta Andrea Weckman, andrea.weckman(at)naturochmiljo.fi

(Kuvat Tapaus Takametsä -metsädraamavierailulta maaliskuulta 2016)

KATSO MYÖS