Kallis unelma kaivoksesta


Teksti: Miia Vistilä

Talvivaaran kaivoksesta kertova dokumentti Nälkämaan Sampo kuvaa kaivosyhtiön matkan unelmasta konkurssiin yhteisön, teollisuuden ja hallinnon vuorovaikutuksena.

Nikkelikaivoksen piti tuoda Sotkamoon työpaikkoja, omistajilleen vaurautta ja vientiin mineraaleja – tehokkaasti ja turvallisesti uusilla ympäristöystävällisillä menetelmillä. Sen sijaan seurauksena oli vakavia ympäristöongelmia, suuria taloudellisia tappioita ja reilusti mainostettua alempia tuotantomääriä. Nyt tappiollinen kaivos on Suomen valtion omistuksessa, kuusi lähijärveä pahasti saastunut ja entisiä johtajia syytetään ympäristörikoksista.

Miten tähän päädyttiin? Nälkämaan Sampo ei selitä, vaan näyttää. Se kuvaa puhetta julkisissa tilaisuuksissa: yhtiön edustajia selittämässä kaivoksen toimintaa lähialueiden asukkaille, aktivisteja hiillostamassa poliitikkoja, poliitikkoja ja yrityksen edustajia yhdessä vakuuttamassa Talvivaaran etuja sijoittajille.

Dialogissa kiinnostavinta on sen puute. Paikallisten aktivistien valitukset ympäristö- ja terveysongelmista käännetään yhtiön PR-ongelmiksi tai kuulemistilaisuuksista huolimatta yksinkertaisesti ohitetaan, eikä virallisissa puheissa luovuta uskosta Talvivaaran tulevaisuuteen edes väistämättömän konkurssin edessä. Monesti tärkeämpää kuin se mitä sanotaan, on se mitä jätetään kertomatta, oli se sitten kaivoksen todellinen laajuus tai uuden menetelmän yksityiskohdat. Puhetapojen törmäyksistä ja silkasta valehtelusta syntyy paljon mustaa huumoria.

Kiinnostavaa on myös, mitä on päästy kuvaamaan ja mitä ei. Kuvausryhmä on päässyt aktivistien mukaan ottamaan näytteitä saastuneista järvistä, muttei seuraamaan yhtiön vastaavia toimia. Vielä suljetumpina pysyvät hallinnon taustat. Miten Talvivaara saa, menneistä laiminlyönneistään huolimatta, ympäristöluvat toisensa jälkeen? Miten yhtään Talvivaaraa valvonutta viranomaista ei päädy syytteeseen, kun yrityksen johtoa syytetään ympäristörikoksista? Ja nyt, kun valtio omistaa yhtiön, miksi tehdään asioita ennen kuin niiden ympäristölupia on käsitelty?

Tarina suuryrityksestä ja sen toimia vastustavista paikallisista aktivisteista olisi helppo tulkita tarinaksi taloudellisen voitontavoittelun ja ympäristöarvojen välisestä ristiriidasta. Tappiollinen Talvivaara näyttäytyy kuitenkin tarinana keski-ikäisten taloudellista valtaa omaavien miesten suuresta teollisuusunelmasta, sen törmäämisestä todellisuuteen sekä kalliista hinnasta niin Suomen luonnolle kuin kansalaisille.

Mika Koskisen ohjaama Nälkämaan Sampo saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 6.5.2016. Lisätietoa elokuvan Facebook-sivulla.

KATSO MYÖS