Iloista yhdessäoloa ja työkaluja maailman korjaamiseen


Teksti ja kuvat: Maiju Laitanen

Luonto-Liiton perinteikkäisiin Talvipäiviin kuului luonnossa reippailua, riemukasta ohjelmaa, mielenkiintoisia työpajoja sekä kivaa yhdessäoloa. Puitteet Talvipäiville tarjosi kaunis Ohtakarin saari Kokkolassa, ja päivien järjestelyistä vastasivat Luonto-Liiton Pohjanmaan piirin eli Polpin aktiivit.

Talvipäivät roikkuja_webMatka Talvipäiville taittui yhteiskuljetuksella biokaasubussilla. Vaikka matka oli pitkä, aika kului lokoisasti kuulumisia vaihdellen sekä tutustuen uusiin tyyppeihin bussitreffien merkeissä.

Päivien ohjelma oli monipuolinen, ja kirpeä auringonpaiste helli meitä koko viikonlopun ajan.  Lauantaina innokkaimmat heräsivät aamuvarhaisella linturetkelle ja metsäjoogaan. Aamu-unisimpienkin herättyä pääsimme tutustumaan toisiimme ja Ohtakarin saareen. Tämän jälkeen  luontokuvaaja ja kirjailija Eero Murtomäki johdatteli meidät pohtimaan pyhyyden merkitystä luonnossa. Upeiden kuvien ja tarinoiden lisäksi saimme paljon ajateltavaa luontosuhdettamme koskien.

Talvipäivät jäällä_webIltapäivän työpajoista löytyi jokaiselle jotakin – harmi vain, että kaikkiin ei ehtinyt osallistua. Ville Laitisen työpajassa pohdittiin ympäristövaikuttamisen keinoja erityisesti ilmastotoiminnan näkökulmasta. Hannu Hyvönen opasti videotuotantoon ja videolla vaikuttamiseen. Metsäryhmäläisten kanssa pohdittiin verkossa tapahtuvan luonnonsuojelun muotoja, ja Anna-Leena Muotkan johdolla perehdyttiin ilmastokasvatuksen keinoihin. Pasi ja Kristiina Takkisen työpajassa eläydyttiin elämään ja syvennyttiin syväekologiaan, kun taas Unto Ikkalan työpajassa päästiin liikkumaan luonnossa parkour-henkisesti oman kehon ehdoilla. Vierainamme oli lisäksi Pyhäjoen Fennovoiman ydinvoimalaa vastustavan protestileirin asukkaita, jotka kertoivat protestileirin elämästä sekä väkivallattoman suoran toiminnan keinoista ja merkityksestä.

Lauantai-ilta käynnistyi lupsakoissa tunnelmissa Polpin aktiivi Matti Tuomaalan juontaessa ohjelmaa. Ansioituneille aktiiveille jaettiin kunniamerkkejä ja tiukan bumtsibum-taiston jälkeen talvipäivä-toteemi luovutettiin Kessun puheenjohtajalle Inka Vesalalle. Ensi vuonna juhlat jatkuvat siis Keski-Suomessa.

Talvipäivät hippituoli2_webEarth Hourin koittaessa valot sammutettiin, ja pääsimme maistelemaan Luonto-Liiton piirien 40-vuotissyntymäpäiväkakkua kynttilän valossa. Ilta päättyi tunnelmallisesti ulkotulien ympärillä metsätanssien ja johti Ohtakarin rantasaunan löylyihin. Sopu antoi sijaa saunan tiiviissä tunnelmassa, ja löylylaulujakin päästiin laulamaan.

Sunnuntaiaamuna oli aikaa vielä vetää yhteen työpajojen tuloksia, osallistua Polppilaisten taiteilemalle kakkaradalle sekä istahtaa legendaariselle hippituolille tunnustamaan ympäristösyntinsä. Pian oli kuitenkin aika nousta taas biokaasubussin kyytiin ja heiluttaa Polppilaisille hyvästiksi. Kiitos talvipäivistä, ensi vuonna tavataan!

 

KATSO MYÖS