Uraaniteollisuus uhkaa Lappia


uranimiekkari_net

Ydinvoiman usein unohdettu alkuperä on uraanikaivoksissa. Raaka-aineen perässä alan teollisuus on levittäytymässä kohti Pohjois-Eurooppaa.

Ranuan ja Rovaniemen uraanirikas kallioperä houkuttelee monikansallista kaivosyhtiö Arevaa.

Uraanikaivoksen perustamista havitteleva yhtiö haluaa tehdä koeporauksia alueella, joka on pinta-alaltaan yli 100 neliökilometria. Jos Areva saa tahtonsa läpi Ranualla, avautuu tie muillekin louhoksille.

Paikallisten kritiikki on ollut ankaraa, kertoo tamperelainen ympäristöaktivisti Leea Parhiala.

– Ranualaiset keräsivät yli tuhannen kuntalaisen adressin kaivosta vastaan, järjestivät tiedotustilaisuuksia ja kirjoittivat lehtiin. Siitäkin huolimatta Ranuan kunnan kanta Arevan valtaushakemukseen oli myönteinen.

Kansanliikkeitä vastassa on uraanivoimateollisuuden massiivinen lobbauskoneisto ja valtion energiapolitiikka, joka suosii kaivosteollisuutta Pohjois-Suomessa.

Tervolassa järjestettiin heinäkuussa ydinvoimanvastainen leiri, jonne kokoontui sekä paikallisia että muualta Suomesta ja Keski-Euroopasta tulleita aktivisteja. Leirille saapui myös ranualaisia, jotka esittivät huolensa Arevan toiminnasta. Yhteistoimin luotiin Ranua Rescue -verkosto pitämään asiaa esillä.

– Enpä ole ennen kuullut kenenkään tavallisen keski-ikäisen miehen huoahtavan, että missä se Greenpeace oikein viipyy, toteaa leirille osallistunut Anna Lyra.

Säteilyä maalta merelle

Leea Parhialan mukaan Areva odottaa nyt työ- ja elinkeinoministeriön lupaa koeporausten aloittamiseen. Ranua sijaitsee kaukana Helsingistä, jossa päätökset tehdään. Päättäjät taas eivät tunnu ajattelevan kovin syvällisesti, mitä radioaktiivinen jäte tarkoittaa.

Koeporaukset saattavat jäädä koeporauksiksi, ellei malmipitoisuus ole riittävän korkea kaivostoiminnan aloittamiseen. Pohjavedet vaarantuvat jo niistäkin.

– Ranuan valtausalueella on useita soita ja vesistöjä. Pohjaveden kautta radioaktiivista saastetta voi levitä Simojokeen ja sitä kautta laajalle Etelä-Lappiin aina Perämerelle asti, Leea Parhiala sanoo.

Elokuun puolivälissä Ranua Rescue -verkosto kokosi mielenosoitukset koolle Helsinkiin, Tampereelle, Jyväskylään sekä kahteen saksalaiskaupunkiin. Leea ja Anna järjestivät Tampereen tapahtumaa, jossa peltipurkkirummut soivat ja uraaninkeltaiset viirit heiluivat. Toimintaa jatketaan eri paikkakunnilla talven mittaan.

Anna Lyra muistuttaa, että uraanibisnes on kytköksissä myös globaaliin aseteollisuuteen.

– Katson asiaa radikaalipasifistin näkökulmasta. Köyhdytettyä uraania voi käyttää ydinaseissa ja ydinvoimala itsessään on valmis pommi.

Jätevuoria ja syöpäpölyä

Lappilaiset ovat tottuneet lapion ja vaskoolin kanssa heiluviin kullankaivajiin. Uraanin saamiseksi seutua arpeutettaisiin valtavilla avokaivoksilla. Syntyy noin 300 000 tonnin jätevuori, jotta louhos tuottaisi ydinpolttoainetta 33 tonnia eli voimalan vuosikulutuksen verran.

Jätekivet säilyvät radioaktiivisina satoja tuhansia vuosia. Ennen pitkää myrkylliset aineet saastuttavat laajasti ympäristöä. Kaivosyhtiöillä ei ole varaa maksaa matala-aktiivisen jätteen valvontaa edes yhden sukupolven ajaksi, eikä lainsäädäntökään sitä vaadi.

Uraanipöly on uhka terveydelle. Kaivosten läheisyydessä ihmisten on todettu kärsivän keuhko- ja ihosyövästä, leukemiasta ja sikiövaurioista.

Areva on vastuussa laajoista ympäristötuhoista ja viranomaisten määräysten rikkomisista muun muassa Nigerissä, Ranskassa ja Kanadassa.

Teksti Päivi Mattila

Kuva Lauri Myllyvirta

Lisätiedot: www.ydinvoimavapaasuomi.org, www.uraanivoima.com sekä ydinvoima.wordpress.com.

KATSO MYÖS