Tuunatut tulukset


Teksti: Vilma Tammelin, Kuvat: Lotta Leppälä

Haluatko antaa uniikin, käytännöllisen ja ekologisen joululahjan? Paketoi itse tehdyn kynttilän (ohjeet Nuorten Luonto 4/15, s.11) seuraksi koristeltu tulitikkurasia. Kokosimme tähän muutaman inspiroivan tuunausidean, mutta rasioiden koristelussa on vain tähtitaivas rajana.

Erilaisia pintoja

Kirjojen sivut, pahviset elintarvikepakkaukset ja askartelukaupoista saatavat koristepaperit toimivat sellaisenaan rasian koristuksena tai pohjana esim. ristipistoille. Alkuperäisen rasian kuviot saa peittoon myös gesso-pohjustusmassalla maalaamalla, jolloin raapaisupinnat kannattaa suojata maalarinteipillä. Tätä keinoa on käytetty vaaleanpunaisen ristipistosydämen pohjana.

Liimattaviin koristuksiin saa eloa myös niiden reunoja käsittelemällä. Voit esimerkiksi pyöristää kulmat, leikata reunat kuviosaksilla tai raaputtaa niitä saksien terällä.

tulitikkurasiat2

Vanhat joulukortit

Hyödynnä edellisenä vuonna saatujen joulukorttien kuvat ja tekstit. Leikkaa kortista kaksi rasian kannen kokoista palaa ja liimaa ne paperiliimalla rasian molemmille puolille. Kuvien rasioista toiseen on leikattu runonpätkä ja kuva, toiseen saman kortin kaksi yksityiskohtaa.

 

Lehtiä leikkaamaan

Koosta lehtileikkeistä kollaasinomainen kansi. Valitse rauhallinen tausta ja sommittele minikuvista haluamasi taideteos. Liimaaminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta tarkkuus palkitaan! Voit halutessasi varmistaa kuvien pysymisen päällystämällä valmiin kollaasinvalmiin kollaasin kontaktimuovilla.

 

Ristipistottulitikkurasiat6

Haluatko yllättää lahjansaajan toden teolla? Ompele rasian kanteen ristipistokuvio. Kannattaa käyttää ohutta lankaa, jotta rasian kansi mahtuu kiinni. Langan menekki on yllättävän suuri; esimerkiksi 2×2 cm kokoiseen punaiseen sydämeen kului lankaa yli metrin verran!

Suunnittele kuvio valmiiksi paperille. Kuvien rasioista toinen on rei’itetty kauttaaltaan ja tehty täyteen ristipistoja. Toisessa taas on tehty reiät vain sydänkuviota varten.

Tee näin:

Pohjusta kannet gessolla tai liimaa pohjaksi paperi. Avaa rasian kansi litteäksi, piirrä reikien paikat ja rei’itä ne neulalla tyynyn päällä rasian oikealta puolelta. (ks. kuva)

tulitikkurasiat3

Ompele kuvio suunnitelman mukaan. Jätä alkuun ja loppuun nurjalle puolelle muutaman sentin hännät ja pujota ne lopuksi pistojen väliin neulan avulla. Liimaa rasia takaisin muotoonsa.tulitikkurasiat4

 

 

 


Tuunaustiimin tulitikkuiltaan kuului joululauluja, kynttilöitä ja glögiä. Totesimme, että näpertely rauhoittaa ja on entistä antoisampaa, kun saa tehdä jollekulle toiselle. Iloisia askarteluhetkiä!

KATSO MYÖS