Tuhat ja yksi tekosyytä ostamiselle


Kulutuskriittinen_siili

Miksi ostan, vaikka tiedän että kuluttamista pitäisi vähentää? Älä osta mitään -päivänä kaivetaan esiin ihmiskunnan kummallisimmat ja tavallisimmat ostamisen syyt.

”Ostin, koska oli huono päivä”, tunnustaa tämän vuoden Älä osta mitään -päivän kampanjajuliste. Tiedostavana kuluttajana itseään pitävän ympäristöihmisen on helppo sivuuttaa viesti hymähtäen. Kuka pölvästi nyt luulisi, että hyvää mieltä voi ostaa kaupasta?

Tiedämme toki, ettei voi, mutta toimimme silti yllättävän usein vastoin tietoamme – kuin mainosten esittelemät mahdollisuudet uudistumisesta ja paremmasta elämästä olisivatkin totta. Vaikka mainoksia osaisi arvioida kriittisesti ja jopa sivuuttaa niiden sanoman kokonaan, saattaa ostoskoriin silti eksyä hämmentäviä heräteostoksia keskellä tavallista marketti- tai kirpparireissua.

Järkevän ostoksen harha

Moni ylenmääräisestä kulutuksesta huolestunut muistaa ostoksia tehdessään miettiä jokaisen tuotteen kohdalla, onko se todella tarpeellinen. Ihmismieli tekee kuitenkin usein tässä vaiheessa temppunsa ja löytää mitä mielikuvituksellisimpia syitä kyseisen tavaran ostamiselle. Tuntuu, että kaksi vastakkaista voimaa taistelee pään sisällä: toinen haluaa ostaa, toinen taas tietää, että ostamatta on parempi.

Kun jokin tuote on tarjouksessa, sen ostaminen alkaa kuin taikaiskusta tuntua järkevältä ajatukselta, vaikka kotona lojuisi jo muutama vastaavan kaltainen vempain tai tuote olisi jo ideana varsinainen turhake. Erityisen edullisen tuotteen ostaminen saattaa tuntua jopa säästämiseltä. Kannattaa kuitenkin muistaa että loppujen lopuksi rahaa säästyy eniten aina silloin, kun jättää ostamatta sen, mitä ei ole ostoslistaan jo kotona raapustanut.

Omatunto puhtaaksi kirpparilla?

Kirpputoriostoksilla halpojen hintojen ja tavarapaljouden huuma yllättää kuin varkain. Tavarataloasiointia välttelevä luonnonsuojelija voi kokea kirpparireissulta palatessaan äimistyksen hetkiä, kun hän kotona kasseja tyhjentäessään huomaakin, että mukaan on tarttunut paljon suunniteltua enemmän tavaraa. Kierrätetyn tavaran ostaminen on toki huomattavasti tavarataloshoppailua eettisempi ja ympäristöystävällisempi valinta, mutta senkin soisi olevan valinta, eikä vain tapa toteuttaa ostohysteriaa paremmalla omallatunnolla.

Kirpputoreilla myytävä tavara on kierrätettyä, muttei läheskään aina käytettyä. Jotkut jopa ostavat vaatteita muotiliikkeistä sillä ajatuksella, että ensimmäisen käyttökerran jälkeen vaate on helppo myydä pois kirpparilla ja tienata näin rahaa seuraavaa shoppailureissua varten. Käytettyä ostaessakin kannattaa siis olla kriittinen kuluttaja ja ostaa ainoastaan oman tarpeen mukaan.

Omat syyt selville

Ostosreissulle tai kirpputorille lähtiessä alkutilanne on usein se, että haluttaisi kovasti saada jotain uutta vaikkapa kodin piristykseksi. Omaa tunnelmaa kannattaa tutkia ja miettiä, mistä halu on lähtöisin. Jos kotona on sotkuista, tuntuu ehkä helpolta siivoamisen sijaan käydä ostamassa uusi kaunis matto, mutta ostos saattaa jopa pahentaa alkuperäistä ongelmaa – kaoottiseen kotiin ei ehkä kannata hankkia uutta ennen kuin vanhat tavarat ovat löytäneet omat paikkansa.

Kun ostohalun syy on selvillä, voi paneutua ratkaisemaan ongelmaa sen sijaan, että lohduttaisi itseään hetkellisesti ostamalla uutta. Monet pakenevat hankalaa elämäntilannetta ostamiseen, joillekin tavarapaljoudessa kiertely on rentoutumista rankan työ- tai koulupäivän jälkeen. Kun shoppailun vaihtaa esimerkiksi teehetkeen hyvän ystävän kanssa, saattaa huomata että paikalleen rauhoittuminen on paitsi edullisempi, myös tehokkaampi ja antoisampi rentoutumiskeino.

Tavaratalo ei ole olohuone

Aina ostamiselle ei tunnu olevan näkyvää syytä. Kirpparille tai vaateostoksille lähteminen kavereiden kanssa saattaa olla mukava sosiaalinen tapahtuma, jonka pääasiallinen tarkoitus ei ole ostosten tekeminen vaan yhdessä hengailu. Kavala totuus kuitenkin on, että jos kauppaan tai kirpparille menee ilman erityisiä suunnitelmia tai ostotarpeita, eteen tulee varmasti ennen pitkää suorastaan vastustamattoman kivannäköinen tavara tai vaate. Kaveriporukan läsnä ollessa ostoksesta kieltäytyminen on kahta hankalampaa varsinkin, jos ympäriltä satelee kehuja siitä, miten kivasti tuote sopisi löytäjän tyyliin.

Tavaratalossa oleskelu ei ole terveellistä, jos tarkoituksena on vähentää omaa kulutusta. Ystävien kanssa olemisesta ei silti tarvitse luopua. Sellainenkin kaveri joka ei pahemmin välitä kulutus- tai ympäristöasioista innostuu varmasti, jos ehdotat että pitäisitte ostosreissun sijaan vaikkapa vaatteidenvaihtobileet jonkun teistä kotona. Samalla viet kierrätyksen ilosanomaa eteenpäin helpolla ja mukavalla tavalla.

Kuulostaako tutulta?

  • Ostin, kun kaverillakin oli
  • Ostin, koska oli huono päivä
  • Ostin, koska en muutakaan keksinyt
  • Ostin, koska en halua ruokkia lamaa
  • Ostin, koska haluan olla kauniimpi
  • Ostin, jotta minulla olisi yhtä hieno
  • Ostin, koska himoitsin sitä
  • Ostin, koska sain puoleen hintaan
  • Ostin, koska halusin palkita itseni

Älä osta mitään -päivää vietetään tänä vuonna 27.11. Teemapäivän tapahtumista saat lisää tietoa kampanjasivuilta www.alaosta.fi. Muista myös liittyä tapahtuman yhteisöön Facebookissa ja Twitterissä!

Teksti Nelli Turunen

Sarjakuva Milla Paloniemi

KATSO MYÖS