Taidematkalla Suomessa


Teksti: Emilia Pippola

Haluatko oppia valokuvaamaan veden alla, tunnelmoida keikalla vanhalla teloituspaikalla tai ihailla kivikautista taidetta erämaan rauhassa? Ja vieläpä melkein nollabudjetilla? Tervetuloa taidematkalle Suomeen!

Sielun ja ruumiin ravintoa yrttipuutarhasta

Kemiönsaaressa sijaitseva Westersin puutarha saa innoituksensa vanhoista talonpoikien ja merenkävijöitten keittiöpuutarhoista. Joka kesä vanha navetta muuntuu kahvioksi ja puutarhaan rakennetaan näyttely. ArSboretum 11 -näyttelyssä on mukana ympäristötaiteilijoita, maalareita ja valokuvaajia.

► Kemiönsaari: Westersin puutarha (os. Suomenkulmantie 1255) 1.6.–29.8. ti-su klo 12–18, www.westers.fi

Esittävän taiteen festarit joutomaalla

Jättömaa-festivaali tarjoilee teatteria, performanssitaidetta ja musiikkia vuoden 1918 teloituspaikalla Kymintehtaan louhoksessa ja luolastossa Kouvolassa. Toista kertaa järjestettävän tapahtuman esiintyjäkaartiin kuuluvat mm. Jone Takamäki, Suomen kiinalainen teatteri, Nälkäteatteri, Toisissa Tiloissa, Verde, Kone-Kekkone, Nastja Rönkkö, HanuriAntero ja White Trash orchestra. Festivaali toivottaa kaikenikäiset ja -kokoiset tervetulleiksi. Iltaklubeja lukuun ottamatta festivaali on ilmainen.

► Kouvola: Jättömaa-festivaali 22.–24.7., wastelandfest.net

Joogit kukkaloistossa

Rönkkösen patsaspuistossa Parikkalan Koitsanlahdella voi kohdata Väinämöisen, kirjavaa väkeä, pyykkärin, kilpikonnan tai yli 200 joogaajaa – betoniveistoksina tietenkin. Nykykansantaiteilija Veijo Rönkkönen (1944-2010) valoi ensimmäiset patsaat puutarhaansa 1960-luvun alussa, uusimmat viimeisenä kesänään 2009. Kesäisin puutarha lumoaa myös kasvillisuudellaan. Puistoon on vapaa pääsy ja se on aina auki.

► Parikkala: Rönkkösen patsaspuisto (os. Kuutostie 611), www.lintuinmaa.com/fi/patsaspuisto.html

Yhteisöllisyyttä, kekseliäisyyttä ja anarkiaa Pispalan malliin

Pispalan nykytaiteen keskus Hirvitalo on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma- ja näyttelytila Tampereella. Ensi kesän ohjelmassa on mm. sensuuriaiheinen maalausnäyttely 29.5.–19.6., yhteisötaidetapahtuma Top of the World sekä kollektiiviveistosprojekti, jossa rakennetaan kelluva kaupunginosa Pyhäjärvelle. Kesään kuuluvat myös anarkistinen vastakulttuurifestivaali Musta Pispala, kansainvälinen Performanssifiesta sekä nykytanssin tapahtumasarja Tanssilaboratorio. Lisäksi hirvitalolaiset osallistuvat Työväenmuseo Werstaan Taide konfliktissa -näyttelyyn 1.6.–28.8.

► Tampere: Hirvitalo (os. Hirvikatu 10), avoinna näyttelyiden aikaan ti-su klo 14–19 ja tapahtumien yhteydessä, www.hirvikatu10.net

Pori täynnä kuvaa ja liikettä

Valokuvafestivaali Vähäx valottaa valtaa Porin 13.5.–12.6. Julkisiin tiloihin levittäytyvien näyttelyiden teokset ovat lasten ja nuorten kuvaamia. Festivaalin teema, liike ja liikutus, näkyy näyttelyiden kuvissa liikkeen jälkinä ja suurina tunteina.

– Omassa työpajassani lähtökohtana oli, että kuvaaja hyppii ja heiluu. Sain aluksi vähän johdatella lapsia. Kun he lopulta käsittivät, mistä on kyse, he innostuivat – myös lopputuloksista, kertoo Päivi Setälä Porin lastenkulttuurikeskuksesta.

Teemalla halutaan myös yhdistää kulttuuria ja liikuntaa. Esimerkiksi paikalliset urheilujärjestöt vetävät näyttelyihin pyörälenkkejä.

Festivaaleille kannattaa lähteä kauempaakin. Viikonlopuille osuvat ainakin avajaiset 13.5., Vesimusiikkia-konsertti ja vedenalaisen kuvauksen työpaja 22.5. sekä Liikutaan näyttelyyn -tempaus 5.6. Jos matka Poriin jää haaveeksi, festivaalin kotisivuilta löytyvä verkkonäyttely CITYMOViE tarjoaa helpotusta taiteennälkään.

Kaikki näyttelyt ovat maksuttomia ja avoinna koko festivaalin ajan.

► Pori: Vähäx valottaa 13.5.–12.6., www.sakulaku.fi/fotofestival

Luontoa, luonnonsuojelua ja taidetta

Mustarinda on taiteen ja metsiensuojelun tyyssija Kainuussa, Paljakan luonnonpuiston kupeessa. Lue lisää Mustarindasta täältä!

► Hyrynsalmi: Mustarinda-talo, www.mustarinda.fi

Taidehistoriaa retkeillen

Kivikautiset kalliomaalaukset ovat Suomen varhaisinta maalaustaidetta. Niillä on saatettu merkata metsästyspaikkoja tai ne ovat liittyneet metsästysmagiaan. Hossan Värikallion maalausten sarja on yksi Suomen laajimmista ja pohjoisimmista kalliomaalauksista. Värikallio sijaitsee Suomussalmella Hossan retkeilyalueella, ja kalliolle pääsee sekä jalkaisin että meloen. Kanootin saa vuokrattua joltain lähialueen matkailuyrittäjältä tai Hossan luontokeskuksesta.

►Suomussalmi: Värikallio, www.luontoon.fi

Rakkaudesta elokuvaan

Sodankylän elokuvajuhlia pidetään yhtenä maailman ainutlaatuisimmista festivaaleista. Lämpimässä ilmapiirissä kohtaavat kuuluisat elokuvaohjaajat, nousevat nimet, kansainvälinen yleisö sekä tavalliset tallaajat.

Luonto-Liiton aktiivi Tiina Jalkanen on ollut kahdesti elokuvajuhlilla talkoolaisena. Ensimmäisena kesänä hän teki töitä karaokebaarissa. Toisella kerralla hän pääsi esityspaikkavastaavaksi ja sai katsoa elokuvia myös työajalla. Tiina suosittelee talkootöitä lämpimästi muillekin.

– Tiimiohjaajat ovat osaavia ja talkoolaisia kohdellaan hyvin! Talkoolaisena tapaa uusia ihmisiä ja pääsee elokuvavieraiden ja toimittajien kanssa lavatansseihin, jotka eivät ole yleisölle auki.

Vaikka Tiina suree kertakäyttölautasten aiheuttamaa ympäristökuormaa ja säälittävää kasvisruokatarjontaa, festivaalien erityinen tunnelma saa lähtemään Sodankylään yhä uudestaan.

– Festivaaleilla on monipuolinen elokuvatarjonta ja tunnelmaa aamusta aamuun. Jokavuotisia hittejä ovat säestetyt mykkäleffat! Vapaa-aikana voi nauttia pohjoisesta maisemasta.

Talkooväelle tarjotaan ruokailu, majoitus, festaripaita ja vapaa-aikana ilmaiset elokuvat. Talkoolaiseksi ehtii hakea vielä toukokuussakin. Joitain töitä on tarjolla myös alle 18-vuotiaille.

► Sodankylän elokuvajuhlat 15.–19.6., www.msfilmfestival.fi

KATSO MYÖS