Suden kohtaaminen on hetki vailla vertaa


Teksti: Janne Vuorinen

Kuva: Craig Jones

Brittiläinen luontokuvaaja Craig Jones on matkustanut vuosien ajan Suomen syrjäisimmille seuduille kohdatakseen uhanalaisen ja harvoin ihmisen luonnossa kohtaaman suurpedon, suden.

– Rakastan maatanne ja ystävällisiä, rauhanomaisia kansalaisianne. Maassanne elää ihmeellisiä villieläimiä, kuten susi ja ilves, jotka tarvitsevat apuanne, etteivät ne joudu historiankirjoihin. Näin on tapahtunut meillä Iso-Britanniassa, Jones suree.  

Suden kohtaaminen silmästä silmään on ollut Jonesille henkevä ja koskettava kokemus.

– Sudet ovat kuin utu tai usva, joka ilmestyy tyhjyydestä ja katoaa yhtä huomaamatta. Kuvaushetkellä suden katse kohtaa kameran ja samassa kuvaajan mieli tyhjenee, Jones kertoo. Vaikka kuvaaja on piilossa, Jones uskoo susien tietävän tarkkailijan olemassaolosta.

Taide voi inspiroida ihmisiä toimimaan villieläimien suojelutyössä. Myös siksi Jones on tarttunut kameraan.

– Yleisöön vaikuttamalla, näyttämällä heille minkälaisten olentojen kanssa maamme jaamme, voimme inspiroida heitä säästämään enemmältä vainolta sen mitä on jäljellä, Jones toivoo.

Jotta susiin kohdistuvia negatiivisia asenteita voitaisiin muuttaa ja ennakkoluuloja purkaa, tarvitaan koulutusta ja keskustelua jo varhaisessa vaiheessa. Jonesilla on myös loistava idea. Suomessa voisi olla oma kansallispäivä pedoillemme, jolloin ne tulisivat nähdyksi positiivisessa valossa ja osana kansallisperintöämme.

 

KATSO MYÖS