Rhythms of Resistance – Vastarinnan rytmit


RoR_rummut

Teksti: Hemi Malkki, kuvat: Hemi Malkki, Hanna Heikkilä

RoR-ryhmät rummuttavat hyväksikäyttöä ja sortoa vastaan ympäri maailman. 

Rhythms of Resistance -verkoston alkujuuret ovat Brasilian köyhässä Bahian maakunnassa. Seitsemänkymmentäluvun puolivälistä alkaen paikalliset rumpuryhmät alkoivat sekoittaa perinteisiä sambarytmejä reggae-, salsa- ja merengue-vaikutteisiin ja loivat samba reggae -tyylin. Ryhmät nostattivat alueen vapautetuista orjista koostuvan mustan väestön yhteenkuuluvaisuuden tunnetta ja vastustivat maassa vallinnutta sotilasdiktatuuria. Monet tuolloin perustetuista ryhmistä kamppailevat yhä rasismia ja sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta vastaan, vapauden ja ihmisoikeuksien puolesta.

Vuonna 2000 perustetun Lontoon RoR-ryhmän juuret ovat Reclaim the Streets -liikkeessä. Hopeaan ja vaaleanpunaiseen sonnustautunut ”karnevaaliblokki” onnistui yhdessä mustan blokin ja Ya Basta -liikkeen kanssa sulkemaan Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokouksen Prahassa. Sen jälkeen RoR-ryhmiä on perustettu ympäri maailmaa. Kaikki rytmiryhmät soittavat samoja rytmejä ja pyrkivät käyttämään myös samanlaisia käsimerkkejä. Niinpä eri ryhmät eri paikkakunnilta ja jopa eri maista voivat liittyä yhteen suuriksi yhtyeiksi.

Ryhmien sisällä päätökset tehdään konsensusperiaatteella. Kaikilla ryhmän jäsenillä on yhtäläinen oikeus päättää ryhmän asioista, eikä yhtyeillä ei ole virallista johtajaa. Kuka tahansa voi ottaa mestren roolin harjoituksissa. Kukin ryhmä toimii itsenäisesti, ja tukevat haluamiaan kampanjoita ja mielenosoituksia, mutta kaikki ryhmät ympäri maailman ovat sitoutuneet vastustamaan kaikenlaista hyväksikäyttöä, syrjintää ja sortoa.

RoR_ryhmä1

RoR_opetustuokio

Ensimmäistä kertaa rumputreeneissä 

Suuntaan Lontoon RoR-ryhmä harjoituksiin perhoset vatsanpohjassa lehahdellen; kokemukseni rytmisoittimista rajoittuu yläasteen musiikkituntien klassikkoon, rytmimunaan. Ensikertalaisena pyydän mahdollisimman helppoa soitinta ja saan bassorummun eli surdon roikkumaan olaltani. Surdon soittajia on onneksi useampia, joten en ole yksin vastuussa pohjarytmistä. Soitantaa johtava mestre näyttää meille miten rytmi menee, ja siirtyy sitten ohjaamaan muita. Sama rytmi toistuu koko kappaleen läpi, joten alkuun pääsee helposti.

Oman rytmin soittamisen lisäksi on kuitenkin muistettava tarkkailla mestreä. Välillä mestre hiljentää osan ryhmästä tai antaa merkkejä, jotka ilmaisevat rytmin muutoksesta. Huomaan nopeasti, etten osaa tehdä montaa asiaa yhtä aikaa. Rummutus sujuu, mutta jos yritän samaan aikaan liikkua rennosti musiikin tahtiin ja vielä kiinnittää huomiota mestreen ja muihin soittajiin, aluksi yksinkertaiselta tuntuva rytmi alkaakin tuntua vaikealta.

Päätän pitää mieleni rytmissä. Soitinten päällekkäin kerrostuvat rytmit muodostavat hypnotisoivan kudelman. Alan ymmärtää, miksi rummutusta on käytetty kautta aikain transsiin pääsemisessä. Rytmeihin on helppo unohtua. Puolentoista tunnin soitannan jälkeen olen virkistynyt ja täynnä energiaa.

Marianna Riddle, 22, johtaa rumpuryhmää.

“Ryhmä on minulle kuin perhe!” 

Marianna Riddle on soittanut rumpuja Lontoon Rhythm of Resistancessa kolme vuotta.

– Näin rumpuryhmän eräässä mielenosoituksessa, ja pian sen jälkeen yliopistooni perustettiin sisarbändi. Aloin soittaa siellä ihan vain huvin vuoksi, mutta kun lukukausimaksuja nostettiin, meistä tuli poliittisempia ja aloimme liittyä mukaan mielenosoituksiin.

Marianna ei ollut aikaisemmin soittanut mitään instrumenttia.

– Aluksi treeneihin meno jännitti kyllä ja olin vähän epävarma, mutta treeneissä oli niin hauskaa, että unohdin jännittämisen. Itse soittaminen ei lopulta ollut vaikeaa.

Mariannan suosikkisoitin on Surdo.

– Ison bassorummun soittaminen on puhdistavaa. Kun soitan, keskityn täydellisesti vain rytmiin ja unohdan kaiken muun. Treenit ovat todella innostavia, ja ryhmä on minulle kuin perhe!

Talvivaara_HannaHeikkilä2

Into soittamiseen musikaalisuutta tärkeämpää 

Kolme vuotta toimineessa Helsingin RoR-ryhmässä pitkään mukana ollut Niklas toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi.

– Aiempaa kokemusta tai musikaalisuutta ei vaadita. Kenen tahansa on mahdollista oppia soittamaan, tärkeintä on innostus ja halu oppia. Ryhmällä on yhteisiä soittimia, joten mukaan voi tulla, vaikkei omistaisikaan soitinta.

Ryhmän kaikilla osallistujilla on yhtäläinen oikeus vaikuttaa esimerkiksi siihen, millaisiin tapahtumiin ryhmä osallistuu.

– Keskeisenä periaatteena kuitenkin on, että tuemme hierarkiattomia järjestäytymisen muotoja ja kamppailemme luonnon, ihmisten ja eläinten riistoa sekä kapitalismia vastaan. Haluamme ensisijaisesti tukea ruohonjuuritasoa, emmekä osallistu esimerkiksi puoluepoliittisiin tapahtumiin. Tähän mennessä olemme soittaneet muun muassa rasismin- ja turkistarhauksen vastaisissa mielenosoituksissa sekä protestissa Talvivaaraa vastaan.

Suomessa ei tällä hetkellä ole muita RoR-ryhmiä, mutta Helsingin ryhmä auttaa mielellään uusia ryhmiä toiminnan aloittamisessa.

– Uusien ryhmien perustaminen olisi erittäin toivottavaa! Jos haluat perustaa paikkakunnallesi rumpuryhmän, kannattaa tutustua kansainvälisen verkoston nettisivuihin ja ottaa yhteyttä Helsingin ryhmään.

Lisätietoa:

Kansainvälisiltä Rhythms of Resistance -verkkosivuilta löytyy muun muassa ääninäytteitä soitettavista rytmeistä, ohjeita omatekoisten sambasoitinten valmistukseen sekä vinkkejä tanssikoreografioihin: http://www.rhythmsofresistance.org/.

Lontoon RoR-ryhmän informatiiviset sivut kertovat mm. verkoston historiasta: http://www.rhythmsofresistance.co.uk/.

Helsingin rumpuryhmä harjoittelee viikoittain. Ryhmällä ei toistaiseksi ole verkkosivuja, mutta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä osoitteeseen: rorhelsinki[ät]riseup.net.

KATSO MYÖS