Protect Our Winters: Yhdessä talviemme puolesta


Onko aika kullannut muistomme vai satoiko Suomessakin ennen runsaammin lunta? Yhdysvalloista alkunsa saaneen, sittemmin kansainväliseksi ilmiöksi kasvaneen Protect Our Winters –ilmastoliikkeen talviurheilijat eivät ole jähmettyneet kysymyksen äärelle vaan koonneet voimansa pelastaakseen talvet.  

Talviurheilijoiden ilmastoliike Protect Our Winters sai alkunsa vuonna 2007, kun ilmastonmuutoksen vaikutukset talvilajeihin iskivät rajusti yhteen lumilautailun ammattilaisista. Yhdysvaltalainen Jeremy Jones havahtui kiihtyvällä tahdilla hupenevaan lumeen; useille hänen laskemilleen vuorille ei yhtäkkiä päässytkään laskemaan surkean lumitilanteen takia. Jonesin näkökulmasta ympäristöjärjestöjen kentältä puuttui yhteisö, joka kannustaisi juuri talviurheilijoita toimimaan lajiensa elinehtojen, lumen ja talven, puolesta.

Suomessa POW on toiminut talvesta 2015 ja sen sanansaattajina toimivat talvilajien ja ympäristöaktiivien parista kerätyt lähettiläät. Yle Puheen haastattelussa ilmastoliikkeen Suomeen tuonut Niklas Kaskeala painotti taannoin, ettei nykytilanteessa oikeastaan kellään ole varaa olla olematta ilmastoaktiivi.

Vaikka toimiin on syytä ryhtyä nyt eikä huomenna, POWin aktivismi välttää ihmisten syyllistämistä ja korostaa päämäärätietoista, positiivisen kautta tapahtuvaa toimintaa. Ennen kaikkea tarkoitus on olla matalan kynnyksen ilmastoliike. Jos omat keinot vielä hakevat muotoaan, on POW koonnut listan, jolla pääsee hyvin alkuun vaikuttamisen tiellä.  

Ilmastokysymys on poliittinen

POW peräänkuuluttaa suoraa toimintaa päättäjien suuntaan ja äänestämistä, sillä suurten muutosten aikaansaamiseksi tarvitaan poliittisia ja lakisääteisiä linjauksia. Tähän uskoo myös lumilautailija Siv Knudsen:

Yksilön vaikutusmahdollisuuksia ei kannata vähätellä. Kansanedustajille voi lähettää sähköpostia ja vaatia heiltä ilmastotekoja. Me olemme heidät sinne äänestäneet, ja silloin heidän on myös kuunneltava meitä.

Esimerkkiä voi ottaa vaikka rapakon takaa, josta POWin pääkonttorista kantautui vuoden alussa viesti, joka kehotti ihmisiä synnyttämään Twitter-lumimyrskyn, jonka tarkoitus oli muistuttaa Donald Trumpia pitämään kiinni Pariisin ilmastosopimuksesta.

Opiskelun kautta ymmärrystä

Joskus luotettavan tiedon puute tai ristiriitaisia tuloksia esittävät uutiset saavat pään pyörälle. POW muistuttaakin ohjeissaan opiskelun ja koulutuksen tärkeydestä. Vapaalaskija Paul Siljama halusi ottaa selvää ilmastonmuutoksesta huomattuaan lumitilanteen ailahtelevuuden laskureissuillaan.

– Aloin miettiä, mistä ilmiö johtuu ja käymään yhä enemmän insinööritieteiden sivuaineina ympäristöön liittyviä kursseja. Kaikki opiskelu johtaa yleisen kriittisyyden lisääntymiseen.

Suomessa ilmastoasioista on mahdollista saada helposti tietoa laadukkaan ja ainakin vielä verrattain tasavertaisen koulujärjestelmän ansiosta. – Kannattaa lukea ja opiskella enemmän, opiskelu on jees. Ja se on täällä Suomessa ilmaista, Siljama painottaa.

Puhu ja hyödynnä omat vahvuutesi

Jokaisen panos on tärkeä riippumatta siitä, oliko ammattiurheilija, yritysjohtaja tai perheensä nuorin. Kaikissa on potentiaalia, ja vaikuttamismahdollisuuksia on yhtä paljon kuin on vaikuttamaan ryhtyviä ihmisiä. Juuri tähän luottaa myös lumilautailija Enni Rukajärvi.

– Tosi pieniä juttuja voi tehdä: säästää energiaa mahdollisimman monella eri tavalla, ottaa kimppakyydin mäkeen ja äänestää vaaleissa ehdokasta, joka vie ilmastoasioita eteenpäin.

Yhtenä vaikuttamisen muotona on POWin listalla ilmastonmuutoksesta puhuminen. Yhdessä luonnossa liikkuessa voi hauskanpidon ohella ottaa välillä vakavampia asioita esille. Freeski-laskija Jussi Mononen vaikuttaa nuoriin ammattinsa kautta.

– Teen töitä nuorten kanssa ja yritän saada heidät tietoisiksi siitä, että he voivat vaikuttaa siihen, minkälainen maapallo tänne jää.

Muutos lähtee myös yrityksistä ja yhteisöistä

Tähän mennessä järjestön näkyvin projekti on tänä talvena lanseerattu sähkökampanja, jonka pyrkimys on saada mahdollisimman moni suomalainen hiihtokeskus siirtymään SLL:n ympäristösertifikaatilla varustettuun uusiutuvaan energiaan. Tähän mennessä keskuksia on lähtenyt mukaan viisi.

Toiveena on tavoittaa myös yksittäisiä kuluttajia, joilla on konkreettinen valta ohjailla rahavirroillaan yritysten toimintaa kestävämpään suuntaan. Telemark-laskija Jani Johanssen uskoo oman esimerkin ja yksilön voimaan.

– Pelastetaan talvet -kampanjassa aion ottaa yhteyttä kaikkien niiden hiihtokeskuksien päättäjiin, missä käyn ja kehottaa heitä vaihtamaan EKOenergiaan. Omalla esimerkillä ja liikunnan kautta voi saada aikaan paljon.

POW on mukana myös Luonto-Liiton Talviseurannassa, jonka tarkoitus on innostaa ihmisiä tarkkailemaan talvea ja raportoimaan sen ilmiöistä kuten lumesta ja jäästä. Havainnot ovat arvokasta dataa pohjoisessa tapahtuvien ilmastonmuutoksen vaikutuksien tutkimiseen. Talvilajien harrastajat liikkuvat luonnossa aktiivisesti ja heille kertyy sen kautta käsitys luonnon tilasta pidemmältäkin aikaväliltä. Voisi ajatella, että juuri jo vuosia tehdyn talvien seurannan takia talviurheilijat havahtuivat ilmastonmuutokseen ja ilmastoliike sai alkunsa.

Ilon kautta

Talviemme pelastamisessa on lopulta kyse siitä, että oivallamme luontomme ja ilmastomme positiivisen merkityksen ja arvon ja tämän ilon kautta innostumme itsekin toimimaan arjessamme parhaamme mukaan.

Yksi tapa muistuttaa itseään tästä on kenties nauttimalla annos lasten aitoa iloa talvesta. Hyvänä esimerkkinä on lumilautailija Miikka Hastin jälkikasvunsa kanssa jaettu talvihetki.

Olimme tyttäreni kanssa tänä talvena Rukalla. Hän oli lautani päällä jalkojeni välissä. Ainoa, mitä kuulin hänen huudostaan, oli: Hauskaa! Lisää!

Teksti ja kuvat: Aino Huotari

KATSO MYÖS